Γερμανία: Αρνητικό ρεκόρ για τα ποσοστά του SPD

The chairman of the Social Democratic Party, SPD, Martin Schulz, enters the conference room in Dortmund, Germany, Monday, Jan. 15, 2018. Schulz campaigns for coalition negotiations with chancellor Angela Merkel's conservative bloc. (Marcel Kusch/dpa via AP)
The chairman of the Social Democratic Party, SPD, Martin Schulz, enters the conference room in Dortmund, Germany, Monday, Jan. 15, 2018. Schulz campaigns for coalition negotiations with chancellor Angela Merkel's conservative bloc. (Marcel Kusch/dpa via AP) AP

Οι Γερμανοί δεν μοιάζουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την προοπτική του νέου "μεγάλου συνασπισμού", σύμφωνα με το "πολιτικό βαρόμετρο" της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφουν τα δημοσκοπικά ποσοστά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) μόλις μία μέρα πριν από το έκτακτο συνέδριο στο οποίο θα κριθεί η συμμετοχή ή όχι του κόμματος σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό "μεγάλου" συνασπισμού.

Σύμφωνα με το "Πολιτικό Βαρόμετρο" του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το SPD σημειώνει απώλεια τριών μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση και πέφτει στο 20%, ενώ η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει μία μονάδα και βρίσκεται στο 33%. Τα ποσοστά της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) παραμένουν στο 12%, των Φιλελευθέρων (FDP) στο 8%, των Πρασίνων στο 12% και της Αριστεράς στο 10%.

ADVERTISING

Σε ό,τι αφορά την Άγγελα Μέρκελ, η προοπτική να ξαναγίνει Καγκελάριος θεωρείται σήμερα "καλή" από το 54% των ερωτηθέντων, ενώ την ίδια απάντηση είχε δώσει ακριβώς μετά τις εκλογές το 62%. Μόνο το 38% πάντως θεωρεί καλό το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, ενώ το 41% έχει αντίθετη άποψη.

Ξεκάθαρη ωστόσο είναι η εκτίμηση της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά το ποιο κόμμα επέβαλε τις απόψεις του σε αυτές τις συνομιλίες. Το 63% απαντά ότι ήταν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της κυρίας Μέρκελ, το 50% οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και μόνο το 24% το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD). Η στήριξη στον "μεγάλο" συνασπισμό βρίσκεται στο 45%, ενώ το 64% εκτιμά ότι το SPD θα αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με την Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εντείνεται η φημολογία για τη διαδοχή της Μέρκελ

Επαναδιαπραγμάτευση θέλει ο Σουλτς, nein λέει η Μέρκελ

Η Νεολαία SPD απειλεί να 'τινάξει' στον αέρα τη συμφωνία για κυβέρνηση

SHARE:

24Media Network