Γερμανία: Την εκλογή της νέας ηγεσίας από τη βάση των μελών προκρίνουν οι τοπικές οργανώσεις του CDU

Η Άγγελα Μέρκελ περπατά μπροστά από το σήμα του κόμματος CDU
Η Άγγελα Μέρκελ περπατά μπροστά από το σήμα του κόμματος CDU 2021 MICHAEL PROBST / ASSOCIATED PRESS

Όλα δείχνουν ότι ο επόμενος πρόεδρος του CDU θα αναδειχθεί από τη βάση του κόμματος.

Την εκλογή του επόμενου αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίας για πρώτη φορά από τα μέλη του υποστηρίζουν με ευρεία πλειοψηφία οι επικεφαλής των 326 τοπικών οργανώσεων, οι οποίοι συμμετείχαν το Σάββατο σε μία από τις κομματικές εκδηλώσεις με στόχο την ανανέωση του CDU όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η διάσκεψη των επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων κατέστησε σχεδόν ομόφωνα σαφές ότι επιθυμεί μια ψηφοφορία των - περίπου 400.000 - μελών για την εκλογή του επόμενου αρχηγού», δήλωσε ο επικεφαλής της Νεολαίας του κόμματος Τίλμαν Κουμπάν και εξέφρασε για αυτό την ικανοποίησή του. «Η πλειοψηφία είναι θεαματικά υπέρ μιας τέτοιας πορείας», επιβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας του CDU Πάουλ Τσίμιακ και ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι η πρόταση για ηγετικό δίδυμο, με έναν άνδρα και μία γυναίκα, στο πρότυπο των άλλων κομμάτων, «δεν αποτέλεσε μεγάλο θέμα» συζήτησης.

ADVERTISING

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της ανανέωσης του CDU», συνέχισε ο κ. Τσίμιακ και υποστήριξε ότι με την εκλογή από τη βάση του κόμματος ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Όπως είπε, την Τρίτη θα ενημερωθούν το Προεδρείο και η Εκτελεστική Επιτροπή, κατόπιν θα αναδειχθούν οι υποψήφιοι, θα ακολουθήσει η «προεκλογική» περίοδος και τελικά η ψηφοφορία, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από Συνέδριο. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δύο φορές υποψήφιος αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς προηγείται στην προτίμηση των πολιτών για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών με 23%, ενώ ακολουθούν ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών στην Bundestag Νόρμπερτ Ρέτγκεν με 19%, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν με 11%, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Ραλφ Μπρινκχάους με 6% και ο τομεάρχης για θέματα Οικονομίας Κάρστεν Λίνεμαν με 5%. Μεταξύ των υποστηρικτών του CDU, ο κ. Μερτς εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, 36%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE:

24Media Network