Γερμανία: Επανεξελέγη Ομοσπονδιακός Πρόεδρος ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ AP

Με 1045 ψήφους επανεξελέγη Ομοσπονδιακός Πρόεδρος ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Προειδοποιήσεις προς τον Πούτιν στην νικητήρια ομιλία του. "Μην υποτιμάτε τη δύναμη της δημοκρατίας", δήλωσε.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επανεξελέγη πριν από λίγο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, με 1045 ψήφους, επί συνόλου 1472 εκλεκτόρων, εκ των οποίων ψήφισαν σήμερα οι 1437. Υπήρξαν 12 άκυρες ψήφοι και 86 αποχές.

Ο υποψήφιος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Μαξ Ότε έλαβε 140 ψήφους, ο υποψήφιος της Αριστεράς Γκέρχαρντ Τράμπερτ 96 ψήφους και η υποψήφια των Ελεύθερων Ψηφοφόρων Στέφανι Γκεμπάουερ 58 ψήφους.

ADVERTISING
Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ AP

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χρειάστηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόνο μία ψηφοφορία προκειμένου να επανεκλεγεί Ομοσπονδιακός Πρόεδρος με την απόλυτη πλειοψηφία της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, ενώ η νικητήρια ομιλία του ήταν αφιερωμένη στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, αλλά και στον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη.

"Η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο από εμπιστοσύνη στον εαυτό μας", τόνισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος στη νικητήρια ομιλία του και, απευθυνόμενους σε όσους ενδεχομένως αποθαρρύνθηκαν στην αρχή της πανδημίας, "επειδή οι αντίπαλοι της δημοκρατίας είχαν αμφιβολίες για την επιστήμη, τους κρατικούς θεσμούς και τα ελεύθερα ΜΜΕ", δήλωσε: "Η πανδημία έχει αφήσει βαθιές πληγές στην κοινωνία μας. Θέλω να βοηθήσω να επουλωθούν", για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει κανείς να ενδίδει στα απολυταρχικά καθεστώτα, "δεν πέρασαν άλλωστε καλύτερα την πανδημία από ό,τι οι δημοκρατικές κοινωνίες". "Μήπως, οι αυτόκλητοι ισχυροί άνδρες σε όλον τον κόσμο δεν απομυθοποιήθηκαν σε αυτή την κρίση ή οι αυτοκράτορες δεν ήταν τελικά γυμνοί με τις θεωρίες συνωμοσίας τους;".

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη θητεία του, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα είναι υπεράνω κομμάτων, "αλλά όχι ουδέτερος σε θέματα δημοκρατίας". Όποιος παλεύει για τη δημοκρατία, θα με έχει στο πλευρό του, είπε χαρακτηριστικά και υποσχέθηκε να χειριστεί το "δώρο" της νέας θητείας του "με προσοχή και σεβασμό".

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο κ. Σταϊνμάιερ προειδοποίησε ότι "η ειρήνη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη" και πρόσθεσε ότι "βρισκόμαστε ενώπιον του κινδύνου μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη και την ευθύνη για αυτό φέρει η Ρωσία". "Όπου όλη η εξουσία συγκεντρώνεται σε ένα χέρι, μια συνέλευση όπως αυτή εδώ, περιφρονείται ως αδιάφορη τελετή. Εκεί, οι δημοκρατικές διαδικασίες θεωρούνται αδυναμία. Αλλά μπορώ μόνο να προειδοποιήσω τον Πρόεδρο Πούτιν: Μην υποτιμάτε τη δύναμη της δημοκρατίας! Λύστε τη θηλιά από τον λαιμό της Ουκρανίας! Και αναζητήστε μαζί μας έναν τρόπο που να διατηρεί την ειρήνη στην Ευρώπη!", κατέληξε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE:

24Media Network