Γερμανία: Εργατικό ατύχημα η πτώση στη διαδρομή από το κρεβάτι στο γραφείο του σπιτιού

Γερμανία: Εργατικό ατύχημα η πτώση στη διαδρομή από το κρεβάτι στο γραφείο του σπιτιού
Shutterstock

Δικαίωση στη Γερμανία για έναν άνδρα, ο οποίος έπεσε στις σκάλες και έσπασε την πλάτη του ενώ πήγαινε από το κρεβάτι του στο γραφείο του σπιτιού του για να ξεκινήσει δουλειά.

Μετακίνηση για την εργασία με την αντίστοιχη ασφάλιση θεωρείται στη Γερμανία, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, το περπάτημα για λίγα μέτρα από το κρεβάτι μέχρι το γραφείο του σπιτιού.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα όταν ένας άνδρας γλίστρησε στην σκάλα ενώ πήγαινε από τον έναν όροφο της κρεβατοκάμαράς του, στον άλλο που βρισκόταν το γραφείο του για να ξεκινήσει δουλειά. Έσπασε την πλάτη του, με την ασφάλιση εργοδοτικής ευθύνης να μην τον καλύπτει. Να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η ασφάλιση ισχύει μόνο για την πρώτη μετακίνηση προς τον χώρο εργασίας και όχι σε άλλες διαδρομές μέσα στο σπίτι κατά το ωράριο εργασίας.

Μετά από δύο αποφάσεις δικαστηρίων, με τις οποίες απορριπτόταν το αίτημα του άνδρα για ασφάλεια, το ανώτατο ομοσπονδιακό κοινωνικό δικαστήριο έκρινε ότι “η πρώτη διαδρομή από το κρεβάτι στο γραφείου του σπιτιού είναι μια ασφαλισμένη μετακίνηση εργασίας. Ο ενάγων υπέστη εργατικό ατύχημα όταν έπεσε στο δρόμο προς το γραφείο του σπιτιού του το πρωί”.

Σε πολλές χώρες, οι εταιρείες έχουν καθήκον να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους, ανεξάρτητα από το πού εργάζονται.

Το γερμανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο πρόσθεσε: “Εάν η ασφαλισμένη δραστηριότητα πραγματοποιείται στο νοικοκυριό του ασφαλισμένου ή σε άλλη τοποθεσία, η ασφαλιστική κάλυψη παρέχεται στον ίδιο βαθμό όπως όταν η δραστηριότητα διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας”.

Δεν είναι σαφές εάν ο άνδρας εργαζόταν από το σπίτι λόγω της πανδημίας ή ανεξαρτήτως αυτής. Η απόφαση ανέφερε ότι ο νόμος ισχύει για “θέσεις τηλεργασίας“, οι οποίες είναι “θέσεις εργασίας υπολογιστών που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι από τον εργοδότη στον ιδιωτικό χώρο των εργαζομένων”.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα