Γερμανία: Η AfD προσφεύγει εναντίον της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος

Διαβάζεται σε 3'
Γερμανία: Η AfD προσφεύγει εναντίον της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος
AP

Στη δικαιοσύνη εναντίον της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος προσφεύγει η AfD καθώς την ταξινόμησε ως “εξακριβωμένα ακροδεξιά” οργάνωση.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) προσφεύγει, όπως είχε αναγγείλει την Παρασκευή, στην δικαιοσύνη εναντίον της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV), η οποία την ταξινομεί πλέον ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά» οργάνωση.

Με προειδοποιητική επιστολή της προς την Υπηρεσία, η AfD είχε ζητήσει την Παρασκευή την διαγραφή και την διόρθωση της ταξινόμησής της έως τις 8 πμ σήμερα, τονίζοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, σκόπευε να κινηθεί νομικά. Προκειμένου μάλιστα να επισπεύσει την διαδικασία, με την σημερινή αγωγή της ζητά από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή, με την οποία το κόμμα θα σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά» οργάνωση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σχετικά με τα μέσα παρακολούθησής του από τις κρατικές υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη ταξινόμηση επιτρέπει την στρατολόγηση πληροφοριοδοτών, αλλά και την υπό όρους παρακολούθηση των επικοινωνιών. Η AfD απειλεί επίσης την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος με «πρόστιμο έως και 10.000 ευρώ για κάθε πιθανή παραβίαση» και υποστηρίζει ότι η απόφαση της BfV «έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στον ενάγοντα όσο και στην ίδια την δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων».

«Με την αγωγή μας, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα κατά της κατάχρησης της κρατικής εξουσίας για την αντιμετώπιση και τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης. Δεν θα επιτρέψουμε σε μια πολιτικά εργαλειοποιημένη αρχή να επιχειρήσει να διαστρεβλώσει τον δημοκρατικό ανταγωνισμό και να απονομιμοποιήσει εκατομμύρια ψήφους των ψηφοφόρων μας. Οι ενέργειες της BfV είναι επαίσχυντες», δήλωσαν οι συμπρόεδροι του κόμματος Αλίς Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα.

Η αγωγή της AfD θα εξεταστεί σε πρώτο βαθμό από το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας, όπου εδρεύει και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Κρεμλίνο: Επικρίνει την απόφαση της Γερμανίας να χαρακτηρίσει εξτρεμιστικό κόμμα την AfD

Σημειώνεται πως το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Γερμανίας είναι ένα περιοριστικό μέτρο εναντίον μιας δύναμης που δεν ανήκει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

«Το ίδιο το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο είναι τώρα γεμάτο διάφορα περιοριστικά μέτρα εναντίον εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και ατόμων των οποίων η άποψη για τον κόσμο δεν ταιριάζει στην κυρίαρχη κεντρική πολιτική σκηνή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση της Γερμανίας και πως η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να αναμιχθεί.

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την κριτική του Μάρκο Ρούμπιο

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε «σαφώς» την κριτική που άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο σχετικά με την ταξινόμηση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ως «εξακριβωμένα εξτρεμιστικής» οργάνωσης.

«Απορρίπτουμε σαφώς τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και μπορώ να επαναλάβω από εδώ ότι οι υπαινιγμοί του είναι αβάσιμοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ.

Την Παρασκευή ο κ. Ρούμπιο, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», χαρακτήρισε την Γερμανία «τυραννία μεταμφιεσμένη» σε δημοκρατία και κατηγόρησε το «κατεστημένο» ότι ασκεί «θανατηφόρες» πολιτικές στο μεταναστευτικό στις οποίες αντιτίθεται η AfD. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει με δική του ανάρτηση, στην οποία επισήμαινε ότι «αυτή είναι η δημοκρατία», τονίζοντας ότι «τον τελευταίο λόγο έχουν τα ανεξάρτητα δικαστήρια» και ότι στην Γερμανία «έχουμε μάθει από την ιστορία μας ότι πρέπει να σταματάμε τον δεξιό εξτρεμισμό».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα