Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Αρχή του τέλους της πανδημίας όταν θα εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού

Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Αρχή του τέλους της πανδημίας όταν θα εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού
Άνθρωποι με μάσκες στην Γερμανία AP

Παρομοιάζοντας την πανδημία με ένα φουσκωμένο μπαλόνι που κρατάμε όλοι μαζί κάτω από την επιφάνεια του νερού, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ επεσήμανε ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και προσεκτικά βήματα.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο της καταπολέμησης της πανδημίας, ο Λόταρ Βίλερ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) επιμένει να συνεχιστεί η υπομονή και να γίνονται προσεκτικά βήματα ανοίγματος.

«Η τωρινή εξέλιξη με τη μείωση των κρουσμάτων, την ελαφρά μείωση της πληρότητας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των ολοένα και περισσότερων εμβολιασμών δίνει την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία. Ωστόσο, τα μέτρα για τη μείωση των επαφών και η συμμόρφωση με τους κανόνες παραμένουν αναγκαία», δήλωσε σήμερα ο Λόταρ Βίλερ στο Βερολίνο.

«Το τέλος της πανδημίας θα φανεί όταν θα έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού. Η πανδημία είναι σαν ένα φουσκωμένο μπαλόνι που κρατάμε όλοι μαζί κάτω από την επιφάνεια του νερού. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια. Εάν όλα τα μέτρα αρθούν ξαφνικά, ο ιός θα εξαπλωθεί γρήγορα. Για να μείνουμε στην εικόνα: Εάν αφήσουμε τώρα το μπαλόνι, θα βγει πάνω από την επιφάνεια του νερού. Δεν επιτρέπεται λοιπόν να χαλαρώνουμε τα μέτρα χωρίς στόχευση», τόνισε.

«Ωστόσο, με την αύξηση των εμβολιασμών από εβδομάδα σε εβδομάδα, ορισμένα μεμονωμένα μέτρα θα μπορούσαν επίσης να αποσυρθούν σταδιακά. Το μπαλόνι, για να το πούμε παραστατικά, χάνει αργά αέρα, και χρειάζεται όλο και λιγότερη δύναμη για να το συγκρατήσουμε. Το μπαλόνι όμως έχει ακόμα αρκετό αέρα. Πρέπει επομένως, να προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί και να ανοίγουμε με ελεγχόμενο τρόπο», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το αυξανόμενο ποσοστό εμβολιασμών θα φέρει πολύ αισθητή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο άμεσο μέλλον. Έως ότου όμως μπορέσουμε να απαλλαγούμε σε μεγάλο βαθμό από μέτρα και κανόνες, το ποσοστό των ανοσοποιημένων ατόμων στον πληθυσμό πρέπει να υπερβαίνει το 80%. Ακόμα και τότε όμως, θα εξακολουθούν να υπάρχουν κρούσματα, όχι όμως και άλλα κύματα κορονοϊού. Τότε θα έχουμε την πανδημία υπό έλεγχο», κατέληξε ο Βίλερ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα