Γερμανία: Η εφημερίδα Bild θα αντικαταστήσει εργαζομένους με AI

Γερμανία: Η εφημερίδα Bild θα αντικαταστήσει εργαζομένους με AI
Τεχνητή νοημοσύνη (φωτογραφία αρχείου) Getty Images/iStockphoto

Η γερμανική εφημερίδα Bild θα προχωρήσει σε 200 απολύσεις, με ορισμένους ρόλους να αντικαθίστανται από τεχνητή νοημοσύνη.

Έκπληξη προκαλεί η ανακοίνωση του εκδότη Axel Springer της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με την οποία προγραμματίζεται αναδιοργάνωση των περιφερειακών επιχειρήσεων, περιγράφοντας τα ψηφιακά σχέδια.

Η γερμανική Bild, η εφημερίδα που κάτεχει στο βιογραφικό της τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα περικοπής 100 εκ. ευρώ, το οποίο αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε 200 περικοπές. Μάλιστα, υπάρχει και το ενδεχόμενο να γίνουν κι άλλες απολύσεις εξαιτίας των ευκαιριών που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, με ένα email ο Axel Springer έκανε γνωστή στους υπαλλήλους του την απόφασή του ότι η εφημερίδα “δυστυχώς θα χωρίσει τους δρόμους με συναδέλφους που έχουν καθήκοντα που στον ψηφιακό κόσμο εκτελούνται από AI ή/και από αυτοματοποιημένες διαδικασίες“. Ωστόσο, οι περικοπές δεν πιστεύεται ότι είναι λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά γενικότερης αναδιοργάνωσης των περιφερειακών εφημερίδων.

Ήδη από τον Φλεβάρη, ο Mathias Döpfner, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Bild, είχε ανακοινώσει ότι η εταιρεία θα έχει καθαρά ψηφιακό χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι εργαλεία AI, πχ ChatGPT, θα ήταν δυνατό “να κάνουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ποτέ – ή να την αντικαταστήσουν”.

Ακόμη, έκανε μια πρόβλεψη λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στη “συγκέντρωση πληροφοριών” από τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αυτοί που θα μπορούσαν να επιβιώσουν πλάι στην AI είναι οι εκδότες, οι οποίοι θα δημιουργούσαν “το καλύτερο πρωτότυπο περιεχόμενο”, όπως η ερευνητική δημοσιογραφία και ο πρωτότυπος σχολιασμός.

Και όμως, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί και από άλλες ιστοσελίδες, με στόχο τη βελτίωση του περιεχομένου, όπως το BuzzFeed (για βελτίωση των κουίζ και του γενικότερου περιεχομένου), αλλά και οι εφημερίδες Daily Mirror και Daily Express.

Το Men’s Journal και ο ιστότοπος τεχνολογίας Cnet ήδη κάνουν χρήση της AI για τη συγγραφή άρθρων, ωστόσο όπως ανέφερε η Cnet, η συγκεκριμένη διαδικασία έχει αρκετούς περιορισμούς, καθώς περισσότερα από τα μισά άρθρα χρειάζονταν διόρθωση από κάποιον συντάκτη.

Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα εξαιρετικά εξελιγμένο κείμενο από απλά λεγόμενα χρηστών, δοκίμια, ποιήματα και έργα μυθοπλασίας. Όμως, το τελικό κείμενο κάποιες φορές είναι ανακριβές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα