Γερμανία κατά Ερντογάν: Απαράδεκτες οι πρακτικές των εκβιασμών – Δεν θα επιτρέψουμε τις προκλήσεις

Γερμανία κατά Ερντογάν: Απαράδεκτες οι πρακτικές των εκβιασμών – Δεν θα επιτρέψουμε τις προκλήσεις
Φωτό αρχείου: Γερμανικό κοινοβούλιο AP

Σε σκληρές δηλώσεις προχώρησε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Γερμανίας Νόρμπερτ Ρέτγκεν υπογραμμίζοντας ότι “ο εκβιασμός δεν αποτελεί μέθοδο καλλιέργειας πολιτικών σχέσεων“.

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Γερμανίας Νόρμπερτ Ρέτγκεν, στον Ταγίπ Ερντογάν, και σε σχέση με όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας περί απέλασης  υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους προς την Ευρώπη

Ειδικότερα, ο βουλευτής του CDU Νόρμπερτ Ρέτγκεν ξεκαθάρισε πως “πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο στον Erdogan ότι για εμάς τους Ευρωπαίους και για εμάς τους Γερμανούς, ο εκβιασμός απορρίπτεται εξ αρχής ως μέθοδος σχέσεων». Μιλώντας νωρίτερα, στο DPA είπε ότι “το  υπόβαθρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων αφορά τις τουρκικές γεωτρήσεις φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου, τις οποίες η ΕΕ θεωρεί παράνομες“ και δήλωσε ότι „δεν υφίσταται εκβιασμός μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης ή της Γερμανίας. Εμείς έχουμε και στρατηγικό συμφέρον στην Τουρκία, ως πύλη στην Μέση και Εγγύς Ανατολή. Κι αυτό δεν είναι μυστικό. Επίσης ξεκάθαρο είναι ότι η Τουρκία εξαρτάται από την Ευρώπη και τη Γερμανία για την οικονομική της επιβίωση. Συνεπώς, δεν υφίσταται μονομερής εξάρτηση, αλλά υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα“.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η Γερμανία και η Ευρώπη δεν πρέπει «να επιτρέψουν στον Erdogan τις προκλήσεις ή να παρασυρθούν από αυτόν».  «Πρέπει να συνεχίσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία με δίκαιο τρόπο, να επιδιώξουμε τα συμφέροντα μας, αλλά ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσουμε τα όρια και τους κανόνες του παιχνιδιού». Ο Erdogan δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία «ότι οι μέθοδοί του, τόσο η παράνομη εισβολή σε γειτονική χώρα όπως η Συρία όσο και η παράνομη γεώτρηση φυσικού αερίου στην περιοχή της Κύπρου είναι απαράδεκτες για εμάς».

Όταν ο Erdogan αντιδρά στη νομική διένεξη για τις γεωτρήσεις «με πολιτικό εκβιασμό, τότε αυτό δείχνει δυστυχώς και πάλι πόσο απέχει από την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες», υπογράμμισε  ο Röttgen. O Erdogan επιδιώκει «χωρίς διάθεση συμβιβασμού την επίδειξη πολιτικής δύναμης: να καθιερώσει ένα αυταρχικό καθεστώς στην Τουρκία, ώστε να μην είναι εφικτή η αποπομπή του μέσω εκλογών». Προτάσσει όλων το εγχείρημα αυτό. «Και αυτό δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας», κατέληξε ο βουλευτής του CDU. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα