Γερμανία: Κίνδυνο “κόπωσης” της Δύσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία βλέπει η Μπέρμποκ

Γερμανία: Κίνδυνο “κόπωσης” της Δύσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία βλέπει η Μπέρμποκ
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ Michael Sohn, pool/AP Photo

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ εντοπίζει τον κίνδυνο κόπωσης στο ουκρανικό, υποστηρίζει όμως ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας πρέπει να συνεχιστούν.

H γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «κόπωσης» των δυτικών χωρών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ωστόσο ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο κόπωσης», δήλωσε η Μπέρμποκ από την υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου των χωρών της Βαλτικής Θάλασσας, που πραγματοποιείται στο Κρίστιανσαντ της Νορβηγίας και τόνισε ότι ο σκεπτικισμός στη Δύση εντείνεται και από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. «Αυτή ακριβώς όμως είναι η τακτική του ρώσου προέδρου και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», τόνισε η υπουργός.

Αναφερόμενη στο αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η κυρία Μπέρμποκ έκανε λόγο για «καμπή» στην πολιτική ασφάλειας των χωρών της Βαλτικής. «Δεν σχεδιάστηκε ποτέ η ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία όμως δεν άφησε άλλη επιλογή», σημείωσε η υπουργός και τόνισε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία «αποτελούν πραγματικό πλεονέκτημα για τη συμμαχία μας και θα τις στηρίξουμε σε αυτόν τον δρόμο – έχουν ήδη την πλήρη αλληλεγγύη μας».

Το Συμβούλιο των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας ιδρύθηκε το 1992 και περιλαμβάνει τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία, την Σουηδία, την Ισλανδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο έχει ανασταλεί από τις αρχές Μαρτίου και την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα ανακοίνωσε την πλήρη αποχώρησή της. Στόχος του Συμβουλίου είναι «η δημιουργία περιφερειακής ταυτότητας και η προώθηση της ασφάλειας, της βιωσιμότητας και της ευημερίας». Η Νορβηγία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία θα αναλάβει τον Ιούλιο η Γερμανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα