Γερμανία: Μέλη του SPD ζητούν διάλογο με τους Χριστιανοδημοκράτες

Γερμανία: Μέλη του SPD ζητούν διάλογο με τους Χριστιανοδημοκράτες

Μέρκελ και Πράσινοι υπαίτιοι για την αποτυχία της Τζαμάικα, υποστηρίζει ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελεύθερων, την ώρα που μέλη του SPD ζητούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση

Κινητικότητα διαφαίνεται στις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο θέμα του διαλόγου για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό, μία μέρα πριν τη συνάντηση του Mάρτιν Σουλτς, του προέδρου του κόμματος, με τον επίσης σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Πολιτικοί του SPD, με δηλώσεις τους καλούν πλέον ανοικτά το κόμμα τους να μην συνεχίσει να αποκλείει την συζήτηση για συγκρότηση νέας κυβέρνησης (του λεγόμενου μεγάλου) συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του SPD Γιοχάνες Καρς είπε στην (σημερινή έκδοση της εφημερίδας) "Passauer Neue Presse" ότι δεν πρέπει να αποκλείεται ένα νέος μεγάλος συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ανοιχτός στον διάλογο. Δεν μπορούμε να πούμε στον ομοσπονδιακό πρόεδρο απλώς αυτό ήταν. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος θα πρέπει να διερευνήσει ποιες δυνατότητες υπάρχουν για σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν εάν το SPD αποκλείει εκ προοιμίου το μεγάλο συνασπισμό».

Ο Μπερντ Βέστφαλ, εκπρόσωπος του SPD για οικονομικά θέματα στην κοινοβουλευτική ομάδα τάχθηκε υπέρ των συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες και κατά των νέων εκλογών. «Το SPD δεσμεύτηκε πολύ (ενν. υπέρ των εκλογών), αλλά η μετακίνηση είναι δυνατή. Το SPD πρέπει να διατυπώσει σαφείς όρους και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση να επιδείξει ευελιξία» είπε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt.

Επίσης, ο νομικός εμπειρογνώμονας της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Γιοχάνες Φέχνερ, τάχθηκε υπέρ μιας πιο προσεκτικής στάσης στο επίμαχο θέμα: «Το SPD δεν πρέπει να προτρέχει στο θέμα των νέων εκλογών και θα πρέπει να λάβει στα σοβαρά τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε στην ίδια εφημερίδα.

Αντιδρούν οι Φιλελεύθεροι

Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας(FDP) Κρίστιαν Λίντνερ υπεραμύνεται της απόφασής του να αποχωρήσει από τις διερευνητικές συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Τζαμάικα και επιρρίπτει την ευθύνη στους Πράσινους (Die Gruenen), σε σημερινή συνέντευξή του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ): «Υπάρχουν και όρια στην διάθεση συμβιβασμών, όταν πρόκειται για την ταπείνωση ενός εταίρου. Αυτά που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπρεπε δυστυχώς να εκληφθούν ως τέτοια / ταπείνωση» δήλωσε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.

«Χωρίς τους Πράσινους θα είχε αναμφίβολα συγκροτηθεί κυβέρνηση. Στο FDP όμως υπήρχε η αντίληψη ότι εμείς θα αποτελούσαμε τον πυρήνα της πλειοψηφίας ενός (κατ΄ουσίαν) χριστιανοδημοκρατικού-πράσινου συνασπισμού» πρόσθεσε ο κ. Λίντνερ.

Ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων κατηγόρησε επίσης την καγκελάριο Μέρκελ ότι αδίκησε το κόμμα του: «Ενώ οι Πράσινοι δούλευαν εις βάρος του FDP, η κ. Μέρκελ δεν παρείχε καμιά υποστήριξη στις συμβιβαστικές μας προτάσεις. Η Τζαμάικα θα είχε τον χαρακτήρα της συνέχειας του μεγάλου συνασπισμού με πράσινες πινελιές και ορισμένους υπουργούς του FDP. Έτσι, όμως δεν επρόκειτο να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση. Ένας νέος γύρος συνομιλιών για Τζαμάικα δεν έχει νόημα» συμπλήρωσε, για να καταλήξει ότι το κόμμα του «δεν φοβάται τις νέες εκλογές».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανικές εκλογές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι μισοί Γερμανοί θέλουν πρόωρες εκλογές

SHARE:

24Media Network