Γερμανία: Μονόδρομος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Γερμανία: Μονόδρομος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός;
Εμβολιασμός Getty Images/iStockphoto

FAZ: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός απελευθερώνει, δεν πολώνει. Αρθρο στην TAZ για το φορολογικό ντάμπινγκ στην ΕΕ. "Διαδεδομένο φαινόμενο κυρίως στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία".

Δραματικοί τόνοι χθες από την Άγκελα Μέρκελ για την κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης στη Γερμανία, αλλά και από τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος προειδοποίησε μάλιστα ότι οι Γερμανοί ή θα εμβολιαστούν ή θα αναρρώσουν ή θα πεθάνουν μέχρι το τέλος του χειμώνα. Σχολιαστές του γερμανικού Τύπου αναρωτιούνται γιατί αυτή η προειδοποίηση τώρα.

Η Hannoverische Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι είναι “κυνισμός όταν ο απερχόμενος υπουργός Υγείας κάνει τέτοιες δηλώσεις. Και είναι κυρίως κυνικό γιατί μόλις πριν από 4 εβδομάδες υποστήριζε την άποψη ότι η Γερμανία θα μπορούσε να βγει από την κατάσταση πανδημίας εθνικής εμβέλειας.

Στις 9 Δεκεμβρίου είναι η επόμενη συνάντηση της ή του καγκελαρίου με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς για να εξετάσουν τα χαλαρά μέτρα κατά του κορωνοϊού χωρίς την δυνατότητα ενός λοκντάουν. Και είναι πολύ πιθανό να τα αντιστρέψουν και να αποφασίσουν τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού”.

Η αριστερή εφημερίδα TAZ του Βερολίνου καλεί μάλιστα τον Γενς Σπαν γι αυτόν ακριβώς τον λόγο να παραιτηθεί. “Με την δήλωση ότι η Γερμανία μπορεί να βγει από την επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας απέδειξε ότι του αξίζει ο τίτλος του δασκάλου των εσφαλμένων εκτιμήσεων. Όποιος δεν μπορεί να διακρίνει διαβάζοντας τα νούμερα, ότι η χώρα βρίσκεται σε επιδημιολογική κατάσταση ανάγκης σε όλη την επικράτεια, θα πρέπει να κοιτάξει για άλλη δουλειά που να μην έχει να κάνει με την πολιτική υγείας”.

“Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προστατεύει τις ελευθερίες”

Γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι ο δρόμος προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είναι πλέον χωρίς επιστροφή. Υπάρχουν πολλές δηλώσεις υπέρ αλλά και κατά με το επιχείρημα ότι βάσει του γερμανικού συντάγματος τέτοια υποχρεωτικότητα παραβιάζει το κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ατομική ελευθερία.

Σε αυτούς απαντούν με άρθρο τους στην Frankfurter Allgemeine Zeitung οι πρωθυπουργοί της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης Ζέντερ και Κρέτσμαν, ο πρώτος από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα και ο δεύτερος από το κόμμα των Πρασίνων.

“Η υποχρέωση εμβολιασμού δεν παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες, αντίθετα αποτελεί προϋπόθεση να ανακτήσουμε τις ελευθερίες μας” σημειώνουν οι δύο πρωθυπουργοί. “Γιατί το Σύνταγμά μας δεν προστατεύει μόνο από την ελευθερία της αυθαιρεσίας, αλλά ακολουθεί την αρχή της ελευθερίας μέσα σε πλαίσια ευθύνης. Μας υποχρεώνει να σταθμίζουμε τις ελευθέριες όλων των ενδιαφερομένων και σε αυτή τη βάση να λαμβάνουμε αποφάσεις.

Το αποτέλεσμα αυτής της εξισορρόπησης (ελευθεριών) καλεί στο αίτημα για μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού, αφού με τα ηπιότερα μέσα δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε. Πρόκειται για ένα καθήκον που δεν αποτελεί έκφραση εξαναγκασμού αλλά μιας ελευθερίας που οδηγεί σε αυτό που ο καθένας θα πρέπει να κάνει. Από σεβασμό στις ορθολογικά βασισμένες και οικονομικά τεκμηριωμένες αρχές. Οι δημοκρατικές μας διαδικασίες αποτελούν την εγγύηση”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, οι δύο πρωθυπουργοί απαντούν όμως και στο ερώτημα, εάν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επενεργεί πολωτικά σε μια κοινωνία. “Όχι” απαντούν. “Ο κοινωνικός ιστός δεν απειλείται να διαρραγεί, εάν το κράτος πάρει την κατάσταση στα χέρια του και επιβάλλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Αλλά απειλείται να διαρραγεί, όταν (το κράτος) άγεται και φέρεται από τις καταστάσεις. Για να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή, θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει δημοκρατικά τη σύγκρουση και να την αφαιρέσει από την κοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος που ενδεχόμενος υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα μας επιβάρυνε, αλλά θα μας ανακούφιζε”.

Φορολογικό ντάμπινγκ για πλούσιους βλάπτει την Ευρώπη

Η εφημερίδα TAZ αναδημοσιεύει έκθεση του Παρατηρητηρίου της ΕΕ για την Φορολογία με πολύ σημαντικά ευρήματα. Το Παρατηρητήριο είναι ένα ινστιτούτο που χρηματοδοτείται με δημόσιους πόρους, κάνει έρευνες και συγκρίσεις γύρω από φορολογικά συστήματα των κρατών-μελών και διευθύνεται από τον οικονομολόγο Γκάμπριελ Τσούκμαν.

Βασιζόμενος στις διαπιστώσεις του ο Γερμανός αρθρογράφος αναφέρει ότι τα ευρωπαϊκά φορολογικά συστήματα πάσχουν από επιθετικό ανταγωνισμόπου είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο κυρίως σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία. “Τα μοντέλα αποταμίευσης για τους πλούσιους είναι όλο και πιο επιθετικά” γράφει.

“Προσφέρουν τα πιο προνομιακά συστήματα για συνταξιούχος, στελέχη με υψηλές αποδοχές, τραπεζίτες ή επιστήμονες, σταρ του θεάματος ή του ποδοσφαίρου. Η Ιταλία για να προσελκύσει πλούσιους συνταξιούχους φορολογεί τα εισοδήματα από το εξωτερικό με έναν κατ΄αποκοπή φόρο μακράς διάρκειας. Σύμφωνα με έναν άλλο ειδικό νόμο οι ερευνητές που ζουν στην Ιταλία, μπορούν να διεκδικήσουν έκπτωση στο 90% των εισοδημάτων τους που σημαίνει στην πράξη ότι μόνο το 10% του εισοδήματός τους υπόκειται σε υποχρεωτική φορολόγηση. Ανάμεσα στο 1995 και σήμερα ο αριθμός των φορολογικών κανόνων στην ΕΕ, που ευνοούν τα υψηλά εισοδήματα, ανέβηκε από το 5 στο 28. Αυτό οδήγησε σε φοροελαφρύνσεις ύψους 4,5 δις ευρώ, πάνω από 200.000 έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής”.

Ο Γερμανός αρθρογράφος επιλέγει από την έκθεση του Παρατηρητηρίου κι άλλα πολύ ενδιαφέρονται σημεία.”Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο ποσό του ετήσιου προϋπολογισμού του προγράμματος Erasmus. Αυτό που παίρνουν κάποιοι, λείπει από άλλους. Το φορολογικό ντάμπινγκ θέτει σε κίνδυνο τους δημόσιους πόρους και βάζει σε μειονεκτική θέση εκείνους που δεν μπορούν εύκολα να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα, δηλαδή τους φτωχούς. Αυτοί θα πρέπει να σηκώσουν ένα σημαντικό κομμάτι της φορολογικής επιβάρυνσης. Ο φορολογικός ανταγωνισμός για τους πλούσιους σημαίνει επίσης ότι αυτοί πληρώνουν φόρους με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ φοροαπαλλαγές για λίγους πλούσιους βαραίνουν τα 450 εκ. Ευρωπαίων πολιτών … Μέχρι σήμερα λείπει στην ΕΕ η βούληση να σταματήσει αυτού του είδους τη φορολογική ζημία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα