Γερμανία: Νέο μοντέλο μεγάλου συνασπισμού εξετάζει το SPD

General view inside the plenary hall of the German parliament Bundestag during a session in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber)
General view inside the plenary hall of the German parliament Bundestag during a session in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Περαιτέρω απώλειες από έναν νέο "μεγάλο" συνασπισμό προσπαθούν να αποφύγουν οι Σοσιαλδημοκράτες, εξετάζοντας μια μορφή συνεργασίας με την Χριστιανική Ένωση που δεν θα έχει προηγούμενο

Την προοπτική μιας μορφής κυβερνητικής συνεργασίας με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία δεν θα έχει προηγούμενο στην Γερμανία εξετάζει η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Το σκεπτικό του SPD είναι να αποφύγει περαιτέρω απώλειες από έναν νέο «μεγάλο» συνασπισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το περιοδικό «Der Spiegel» από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο αρχηγός Μάρτιν Σουλτς ανέλυσε ένα μοντέλο το οποίο προβλέπει ότι στην «κυβερνητική συμφωνία» με την Ένωση θα περιληφθούν μόνο συγκεκριμένα θέματα, ενώ κάποια άλλα θα μείνουν συνειδητά ανοιχτά προκειμένου να τεθούν υπό διαπραγμάτευση στο Κοινοβούλιο, όπου και θα αναζητηθούν νέες πλειοψηφίες.

Κατά την ανάλυση της ηγεσίας του SPD, με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια προβολής στην κοινή γνώμη των πραγματικών θέσεων κάθε κόμματος.

Στη βάση του σκεπτικού που ανέλυσε ο κ. Σουλτς βρίσκεται το συμπέρασμα ότι κατά την προηγούμενη τετραετία, ενώ πολλές από τις θέσεις του SPD υιοθετήθηκαν και έγιναν κυβερνητική πολιτική, οι πολίτες δεν κατάλαβαν τίνος ιδέα ή ευθύνη αποτελούσαν. Ως παράδειγμα έρχεται η εισαγωγή του κατώτατου μισθού, η οποία αποτελούσε πάγια διεκδίκηση των Σοσιαλδημοκρατών και η οποία τελικά νομοθετήθηκε, αλλά πιστώθηκε μάλλον περισσότερο στην 'Αγγελα Μέρκελ. Αντίστοιχα, ως παράδειγμα λειτουργίας του προτεινόμενου μοντέλου αναφέρθηκε ο γάμος των ομοφυλοφίλων, η νομοθεσία για τον οποίο κατατέθηκε στην Βουλή και εκεί αναζητήθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πιθανοί εταίροι του κ. Σουλτς κατέστησαν σήμερα και πάλι σαφές ότι η διαδικασία πρέπει πλέον να εξελιχθεί ταχύτατα. «Ο κόσμος περιμένει ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ τόνισε ότι ως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το εάν μπορεί ή όχι να σχηματιστεί μεγάλος συνασπισμός. Την ίδια ώρα, ο κ. Σουλτς έχει να αντιμετωπίσει σημαντική αντίσταση στο εσωτερικό του κόμματος, από πολλά στελέχη τα οποία επιμένουν ότι το SPD πρέπει να μείνει αυτή την τετραετία στην αντιπολίτευση.

(Πηγή: ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Markus Schreiber)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Γενικός Γραμματέας του SPD ξεκινά αμέσως προεκλογικό αγώνα

Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες λένε 'όχι' στην πρόταση Σουλτς για Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

DW: Το στοίχημα της νέας κυβέρνησης του Βερολίνου το 2018

SHARE:

24Media Network