Γερμανία: Νέοι περιορισμοί και για εμβολιασμένους μετά τα Χριστούγεννα – Οι ανακοινώσεις Σολτς

Γερμανία: Νέοι περιορισμοί και για εμβολιασμένους μετά τα Χριστούγεννα – Οι ανακοινώσεις Σολτς
Νέα μέτρα στη Γερμανία μετά τα Χριστούγεννα 2021 Michael Sohn/AP Photo

Τη θέσπιση νέων μέτρων με "light lockdown" ανακοίνωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους πολίτες. Περιορίζονται οι συγκεντρώσεις και οι επαφές από τις 28 Δεκεμβρίου.

Νέους περιορισμούς για την ανάσχεση της μετάλλαξης Όμικρον που φέρνει ένα νέο πέμπτο κύμα της πανδημίας εισάγει η Γερμανία αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του Καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και των ηγετών των 16 κρατιδίων της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το spiegel.de οι ομοσπονδιακοί και οι κρατικοί ηγέτες της Γερμανίας συμφώνησαν το απόγευμα της Τρίτης (21/12) να επιβάλουν περιορισμούς στις επαφές, τόσο για τους ανεμβολίαστους όσο και για τους εμβολιασμένους και τους ιαθέντες πολίτες, με τους κανονισμούς να τίθενται σε ισχύ “το αργότερο” στις 28 Δεκεμβρίου, με στόχο να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς Bernd von Jutrczenka/Pool Photo via AP

Ο κορονοϊός δεν γνωρίζει από χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα. Μπορώ να καταλάβω όλους όσοι δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα περισσότερο για τον κορονοϊό, τις μεταλλάξεις και τις νέες παραλλαγές του ιού, αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στο κύμα που έρχεται”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς μετά τη διάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων και υπογράμμισε πως “αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα για μεγάλα πάρτι και κοινωνικές συγκεντρώσεις. Θα ήθελα να είχα καλύτερα νέα λίγο πριν τις διακοπές”.

Έτσι, βάσει των νέων μέτρων από την ερχόμενη Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021, ομοσπονδία και κρατίδια συμφώνησαν ότι επιτρέπεται η συνάθροιση έως και 10 ατόμων -ακόμη και αν πρόκειται για εμβολιασμένους και ιαθέντες- , ενώ δεν συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να συναντώνται μόνο με δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό.

Επίσης, τα μεγάλα υπαίθρια πρωτοχρονιάτικα πάρτι αναμένεται να ακυρωθούν, με την κυβέρνηση του Βερολίνου να έχει ήδη ανακοινώσει αυτή την απόφαση για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται παραδοσιακά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα μεγάλα νυχτερινά κλαμπ, ενώ αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι θα λειτουργήσουν με πολύ περιορισμένο αριθμό θεατών, στο 30-50% της χωρητικότητας, και μόνο για εμβολιασμένους ή ιαθέντες και χρήση μάσκας, ενώ οι διοργανωτές θα έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

“Το πέμπτο κύμα της πανδημίας ήδη διαφαίνεται”

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου -όπως οι περιορισμοί για τα μη εμβολιασμένα άτομα- είχαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Σολτς, ωστόσο με τη μετάλλαξη Όμικρον να συνεχίζει την επέλασή της, ένα πέμπτο κύμα της πανδημίας είναι ήδη εδώ. Σε λίγες μόνο εβδομάδες, η Όμικρον θα μπορούσε να είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη στη Γερμανία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος εξήγησε πως τα μέτρα θα πρέπει να θεσπιστούν μόνο μετά τις διακοπές, βασιζόμενος στην εμπειρία του από τους εορτασμούς των τελευταίων ετών. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δεν υπήρξαν σπουδαίοι οδηγοί λοιμώξεων τα τελευταία δύο χρόνια. Με την απαραίτητη προσοχή, είναι επίσης δυνατό φέτος να γιορτάσουμε μαζί τις γιορτές, για παράδειγμα κάνοντας τεστ καθημερινά.

Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε ακόμη την έκκληση για εμβολιασμό: “Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε”, είπε χαρακτηριστικά και έθεσε ως άμεσο στόχο τον εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν πλέον πειστικά επιχειρήματα για όποιον δεν εμβολιάζεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα