Γερμανία: Παρά την χαμηλή ανεργία, κενές πολλές θέσεις εργασίας

Bankers pass the Commerzbank headquarters in Frankfurt, Germany, Thursday, Sept. 29, 2016. Commerzbank issued an ad-hoc statement Thursday that they aim at reducing staffing by 9600 jobs.(AP Photo/Michael Probst)
Bankers pass the Commerzbank headquarters in Frankfurt, Germany, Thursday, Sept. 29, 2016. Commerzbank issued an ad-hoc statement Thursday that they aim at reducing staffing by 9600 jobs.(AP Photo/Michael Probst) AP

Την ώρα που η ανεργία στη Γερμανία βρίσκεται σύμφωνα με την Eurostat στο 3,6%, κενές παραμένουν θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η πληροφορική, τα τεχνικά επαγγέλματα, οι κατασκευές και τα νοσοκομεία

Οι ειδικές αντλίες της γερμανικής εταιρίας Netzsch Pumpen & Systeme είναι περιζήτητες διεθνώς. Ο διευθύνων σύμβουλος Φέλιξ Κλάινερτ δεν θα έπρεπε να ανησυχεί για το μέλλον της εταιρίας στην οποία εργάζονται συνολικά 2.000 εργαζόμενοι.

Όμως ο επικεφαλής της μικρομεσαίας επιχείρησης με έδρα στο Βάλντκραϊμπουργκ στην βόρεια Βαυαρία δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι παρά τις προσπάθειές του αδυνατεί να καλύψει κενές θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής IT με ειδίκευση στο σύστημα SAP. «Στην Βαυαρία η ανεργία έχει μειωθεί κάτω του 3% και είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις υποψηφίους ακόμα κι αν προσφέρεις καλύτερες αμοιβές», λέει ο Φέλιξ Κλάινερτ. 

Ποτέ ένας άνεργος δεν είχε περισσότερες ευκαιρίες να βρει δουλειά στη Γερμανία. Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με την Eurostat η ανεργία στη Γερμανία κυμαίνεται στο 3,6%. Σε πολλούς όμως κλάδους είναι αδύνατο να βρεθούν υποψήφιοι ή άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν μια μαθητεία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας σε περισσότερους από 24 κλάδους της γερμανικής οικονομίας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ανάμεσά τους ειδικοί πληροφορικής, οικοδόμοι, μηχανοδηγοί, γιατροί και νοσηλευτές.

ADVERTISING

Σοβαρές ελλείψεις και στα τεχνικά επαγγέλματα

Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση σε ορισμένες επιχειρήσεις δείχνουν οι ελλείψεις σε τεχνικά επαγγέλματα. Πάνω από πέντε μήνες απαιτούνταν κατά μέσο όρο για να βρεθεί ενδιαφερόμενος για μια κενή θέση ως τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού. Ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, περίπου 5,5 μήνες, απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες νοσοκομείων ή οίκων ευγηρίας για την περίθαλψη ηλικιωμένων. Και τα διαστήματα μεγαλώνουν όσο περνούν τα χρόνια.

Κατά την άποψη του οικονομολόγου Έντζο Βέμπερ από το γερμανικό Ινστιτούτο Αγοράς Εργασίας και Επαγγελμάτων IAB, η κατάσταση στην αγορά εργασίας, όσον αφορά κυρίως τα τεχνικά επαγγέλματα, γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Παράλληλα ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα όσο παραμένουν κενές πολλές θέσεις εργασίας, τόσο θα διογκώνεται η έλλειψη χρηματοδότησης των ασφαλιστικών και κοινωνικών ταμείων. Επιχειρήσεις με ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό απειλούνται ακόμα και λουκέτο, όμως δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, καταλήγει ο Γερμανός οικονομολόγος.

(Με πληροφορίες από Deutsche Welle, φωτογραφία: AP / Michael Probst))

SHARE:

24Media Network