Γερμανία: Παρατείνεται το εμπάργκο όπλων στη Σ. Αραβία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε εκδήλωση στο Βερολίνο
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε εκδήλωση στο Βερολίνο AP

Το "πάγωμα" όλων των εξαγωγών όπλων στη Σ. Αραβία επιβλήθηκε μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αποφασίσει να παρατείνει την απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία για δύο εβδομάδες ακόμη, μεταδίδει πως μπόρεσε να επιβεβαιώσει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Για την προσωρινή παράταση, την οποία αποκάλυψε πρώτο την Παρασκευή το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, συμφώνησαν επί της αρχής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Δεν έχει γίνει ως τώρα επίσημη ανακοίνωση. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να πει νωρίτερα ότι το θέμα συνέχιζε να τελεί υπό συζήτηση.

ADVERTISING

Το πάγωμα όλων των εξαγωγών όπλων, καθώς και των συμφωνιών για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, από το οποίο δεν εξαιρέθηκαν εκείνες που είχαν ήδη εξασφαλίσει την άδεια του Βερολίνου, επιβλήθηκε τον Νοέμβριο, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του Οκτωβρίου. Το εμπάργκο επρόκειτο να τερματιστεί την 9η Μαρτίου.

Η άτεγκτη στάση του Βερολίνου χαρακτηρίζεται λεπτό ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επικρίθηκε έντονα από τη Γαλλία, αλλά και από τη Βρετανία, αφού εμποδίζει την εφαρμογή συμφωνιών για την παράδοση ευρωπαϊκών εξοπλισμών στο σουνιτικό βασίλειο εάν συμπεριλαμβάνουν γερμανικά εξαρτήματα ή στην κατασκευή τους συμμετέχουν γερμανικές εταιρείες.

Το θέμα χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα ευαίσθητο και εντός του γερμανικού κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού». Η Μέρκελ δήλωσε ανοικτή σε συνομιλίες με τους εταίρους της Γερμανίας στην ΕΕ για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί. Όμως το κεντροαριστερό κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στον συνασπισμό -- οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) -- εναντιώνεται στην επανέναρξη των εξαγωγών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διάσταση απόψεων Μέρκελ - Μακρόν για την πώληση όπλων στη Σ. Αραβία

Υπόθεση Κασόγκι: Γαλλία, Ισπανία και Καναδάς συνεχίζουν την πώληση όπλων στη Σ. Αραβία

Υπόθεση Κασόγκι: Άμεση αναστολή των εξοπλιστικών συμφωνιών πανευρωπαϊκά ζητούν Γερμανοί πολιτικοί

SHARE:

24Media Network