Γερμανία: Πού οφείλονται οι φονικές πλημμύρες

Γερμανία: Πού οφείλονται οι φονικές πλημμύρες
Κακοκαιρία και φονικές πλημμύρες στη Γερμανία 2021 Michael Probst/AP

Δεκάδες νεκρούς έχει αφήσει η κακοκαιρία που πλήττει τη Γερμανία. Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες.

Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που έπληξαν τη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από την αστυνομία και τις υπηρεσίες διάσωσης . To ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που πριν 5 μέρες βρισκόταν στον ΒΔ Ατλαντικό πέρασε από την Μεγάλη Βρετανία και συνέχισε το ταξίδι του νοτιότερα για να προκαλέσει μεγάλες βροχοπτώσεις στα υπόλοιπα Βόρεια και Κεντρικά τμήματα της Ευρώπης.

Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις μέσα από το σύστημα Meteoalarm δεν μπόρεσαν να αποφευχθούν οι ανθρώπινες απώλειες, ενώ και οι φυσικές καταστροφές ήταν μεγάλες.

Το αποκομμένο χαμηλό και η ψυχρή λίμνη αστάθειας που το συνοδεύει , παρότι εξασθενεί καθώς κινείται ανατολικά, συνεχίζει να προκαλεί ισχυρές καταιγίδες σε Γερμανία και Πολωνία. Ενώ οι περισσότερες πλημμύρες στη Νότια Ευρώπη (και στην Ελλάδα) αφορούν την κατηγορία των στιγμιαίων πλημμυρών και συμβαίνουν συνήθως μεταξύ Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, στην κεντρική και δυτική Ευρώπη είναι πιο συνηθισμένες οι πλημμύρες όταν ξεχειλίζουν τα μεγάλα ποτάμια κυρίως μεταξύ Ιουνίου-Αυγούστου. Έχουν περάσει μόλις 8 χρόνια από τις μεγάλες πλημμύρες του 2013 όπου τότε υπήρξε και πρόταση ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις πλημμύρες στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι σύγχρονες μελέτες που έχουν εξετάσει πάνω από 1500 πλημμύρες που συνέβησαν στην Ευρώπη τα τελευταία 150 χρόνια μας αποκαλύπτουν ότι από αυτές, οι 879 (56%) ήταν στιγμιαίες (flash) που προήλθαν από υπερχείλιση ποταμών ή ρεμάτων και διήρκεσαν λιγότερο από 24 ώρες, οι 606 (39%) ήταν κανονικές πλημμύρες ποταμών, οι 56 (4%) παράκτιες πλημμύρες και οι υπόλοιπες 23 (1,5%) μικτά πλημμυρικά φαινόμενα. Στην κεντρική και δυτική Ευρώπη οι πιο συνηθισμένες οι πλημμύρες είναι αυτές που ξεχειλίζουν τα μεγάλα ποτάμια κυρίως μεταξύ Ιουνίου-Αυγούστου.

Από τη σχετική μελέτη διαπιστώθηκε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει διαχρονικά αύξηση στις εκτάσεις που πλημμυρίζουν από τα νερά. Από την άλλη όμως, παρότι από το 1870 έως το 2016 ο πληθυσμός της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 130% και οι κατοικημένες αστικές περιοχές πάνω από 1.000%, τα ανθρώπινα θύματα από τις πλημμύρες μειώνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,4% έως το 1950. Από τότε μέχρι σήμερα, η μέση ετήσια μείωση των θυμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερη (4,3%) . Παρόλα αυτά , εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά θύματα καθώς και αρκετές ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση . Μπορεί να είναι δηκτική η σχετική ανάρτησή μου , όμως αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τη ρίζα του κακού για τα μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παρότι μεταξύ 1870 και 2016 ο πλούτος της Ευρώπης έχει αυξηθεί πάνω από 2.000% και οι οικονομικές ζημιές από τις πλημμύρες σύμφωνα με τη μελέτη μειώνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,6% , αυτό στην πράξη δεν μας λέει και πολλά, καθότι σε περιπτώσεις όπως η σημερινή, οι εικόνες της καταστροφής σε συγκλονίζουν , όταν παρακολουθείς την φύση να προσπαθεί από μόνη της να βρει διεξόδους για την απορροή των ποταμιών και να σαρώνει “ανθρώπων έργα”. Τα είδαμε στην μικροκλίμακα της χώρας μας πριν ένα χρόνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα