Γερμανία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό το CDU, πάντα πρώτοι οι Πράσινοι

CDU
CDU AP

Αρωμα πολιτικής αλλαγής εξακολουθεί να μυρίζει στη Γερμανία αφού σε νέα δημοσκόπηση οι Χριστιανοδημοκράτες υποχωρούν σε ιστορικό χαμηλό.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στη Γερμανία, με το κόμμα να βρίσκεται πλέον τρεις μονάδες πίσω από τους αντιπολιτευόμενους Πράσινους, η δημοτικότητα των οποίων γνωρίζει τελευταία θεαματική άνοδο, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο κι αντανακλά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια έναντι του κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού».

Το κλίμα αμφιβολίας για το κατά πόσον η συμμαχία κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς μπορεί να εξαντλήσει την πλήρη θητεία της, που ολοκληρώνεται το 2021, εντείνεται στη Γερμανία, κυρίως λόγω της αναταραχής στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Πολλοί αναλυτές διαβλέπουν πλέον μεγάλες πιθανότητες να διεξαχθούν ομοσπονδιακές εκλογές το 2020. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, η Χριστιανική Ένωση (CDU/ CSU) συγκεντρώνει πλέον το 24% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό μειωμένο κατά δύο μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Το SPD παραμένει κολλημένο στο ιστορικό του χαμηλό, το 12%, ποσοστό ίσο με αυτό της ακροδεξιάς, αντιμεταναστευτικής παράταξης Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μια εβδομάδα αφότου η επικεφαλής του Αντρέα Νάλες παραιτήθηκε εξαιτίας της κάκιστης επίδοσης του κόμματος στις κρατιδιακές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Πολλά στελέχη και μέλη του SPD θα προτιμούσαν το κόμμα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αρχίσει να ανασυγκροτείται στην αντιπολίτευση. Οι Πράσινοι, που ενισχύονται από την εντεινόμενη ανησυχία στην Ευρώπη για την κλιματική αλλαγή — πράγμα που συνέβαλε στο να καταλάβουν τη δεύτερη θέση τις ευρωεκλογές — παραμένουν πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας το 27% των προτιμήσεων.

«Οι Πράσινοι επωφελούνται από τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των ψηφοφόρων, την αυτοκαταστροφή του SPD και τις προσπάθειες των συντηρητικών να υπερθεματίσουν όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa, ο Μάνφρεντ Γκίλνερ. Αν πράγματι ο συνασπισμός της Μέρκελ καταρρεύσει, η χώρα θα βρεθεί μπροστά στα σενάρια της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, του σχηματισμού κυβέρνησης συμμαχίας ή, ακόμη, μιας άβολης συμμαχίας τριών παρατάξεων.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE: