Γερμανία: Συμφώνησαν στην πολιτική ασύλου οι κυβερνητικοί εταίροι

Ο Χορστ Ζεεχόφερ και η Άνγκελα Μέρκελ
Ο Χορστ Ζεεχόφερ και η Άνγκελα Μέρκελ AP

Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Νάλες δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στους τρεις εταίρους - Οι δηλώσεις μετά τη σύγκλιση - Οι έλεγχοι ασύλου δεν θα γίνονται σε κλειστά κέντρα τράνζιτ.

Σε συμφωνία κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Σοσιαλδημοκράτες), οι οποίοι συνεδρίαζαν απόψε προκειμένου να αποφασίσουν για την πολιτική που θα εφαρμοστεί στα θέματα ασύλου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Νάλες δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία.

ADVERTISING

Όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, οι εταίροι συμφώνησαν σε ένα "πακέτο" για την παράνομη μετανάστευση και την αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου. Η Νάλες και ο Όλαφ Σουλτς ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν για την επιβράδυνση των διαδικασιών ασύλου, ενώ επιπρόσθετα, θα έρθει εντός του έτους νέος μεταναστευτικός νόμος, κάτι που ήταν αίτημα του SPD.

Η Νάλες δήλωσε πως η νέα πρόταση προσανατολίζεται σε αξίες αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Ο δε Ζεεχόφερ μίλησε για κέντρα ελέγχου τα οποία θα είναι στα υπάρχοντα αστυνομικά τμήματα και όχι σε κλειστά κέντρα ελέγχου. Σε αυτά θα ελέγχονται όσοι υπάγονται σε διαδικασία ασύλου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

«Διαδικασίες μεταφοράς» αντί για κλειστά κέντρα ασύλου, επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου και επαναπροώθηση των προσφύγων που έχουν υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος δήλωσε «ικανοποιημένος», θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και των αεροδρομίων, προκειμένου εντός 48 ωρών να διαπιστώνεται εάν ένα άτομο έχει υποβάλει ήδη αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα. Εάν έχει ήδη υποβάλει αίτηση, θα επαναπροωθείται στην συγκεκριμένη χώρα, εφόσον βεβαίως έχει προηγουμένως συναφθεί σχετική συμφωνία με την Γερμανία. Αυτό το σημείο θεωρείται ίσως το δυσκολότερο της απόφασης της κυβέρνησης, παραδέχθηκε ο κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος τόνισε ότι «επίκεινται δύσκολες διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Οι κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν ακόμη να συζητήσουν ήδη εντός του έτους νέο μεταναστευτικό νόμο, κάτι που υπήρξε πάγιο αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών. Σε αυτό το θέμα έχει μάλιστα σημειωθεί πρόοδος, είπε ο κ. Ζεεχόφερ, καθώς πολλά σημεία έχουν ήδη αποφασιστεί. Το μοντέλο που φαίνεται να προκρίνεται είναι αυτό του Καναδά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανία: Σφοδρές επικρίσεις κατά του Ζεεχόφερ από το SPD

Συνάντηση Μέρκελ - Ορμπάν στο Βερολίνο

Γερμανία: Έξι στους δέκα δηλώνουν υπέρ των κλειστών κέντρων ασύλου

SHARE:

24Media Network