Για 3η φορά στο εδώλιο ο Τραμπ – Η διαδικασία και γραμμή της υπεράσπισης

Για 3η φορά στο εδώλιο ο Τραμπ – Η διαδικασία και γραμμή της υπεράσπισης
Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Τραμπ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, θα μάθει σήμερα τους όρους για την καταβολή της εγγύησής του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο την Πέμπτη (3/8), μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για απόπειρα ανατροπής των εκλογών του 2020.

Στα δύο αντιπαρατιθέμενα πολιτικά στρατόπεδα επικρατεί αναταραχή, με τους Δημοκρατικούς να χαιρετίζουν την απαγγελία κατηγοριών και τους Ρεπουμπλικάνους να συσπειρώνονται ακόμα περισσότερο γύρω από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σήμερα

Όταν ο Τραμπ περάσει σήμερα το κατώφλι του δικαστηρίου, οι εισαγγελείς στην Ουάσινγκτον θα περιγράψουν τις τέσσερις κατηγορίες που αφορούν τη συνωμοσία και παρεμπόδιση της διαδικασίας, ενώ ο δικαστής θα ορίσει τους όρους της εγγύησης, όπως επισημαίνει ο Guardian, στην τελευταία – μέχρι στιγμής – ποινική υπόθεση που αφορά τον πρώην πρόεδρο, λίγες εβδομάδες μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του και για έκθεση απόρρητων κυβερνητικών μυστικών σε κίνδυνο.

Στην τρίτη εμφάνιση του Τραμπ σε δικαστική αίθουσα ως κατηγορούμενου για ποινικό αδίκημα, η δικαστής Moxila Upadhyaya θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα. Και οι δύο πλευρές είναι πιθανό να καταθέσουν αργότερα προτάσεις που θα επιδιώκουν να διαμορφώσουν ποια αποδεικτικά στοιχεία και νομικά επιχειρήματα θα επιτραπούν στη δίκη. Η διεξαγωγή της μπορεί να απέχει μήνες μακριά.

Ποια θα είναι η υπερασπιστική του γραμμή

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι “παρεμπόδισε μια βασική λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης – τη διαδικασία της χώρας για τη συλλογή, καταμέτρηση και πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών”.

Η γραμμή που φαίνεται ότι ακολουθεί η υπεράσπιση του Τραμπ, φαίνεται από τα όσα είπε ο δικηγόρος του Τζον Λάουρο, όταν χαρακτήρισε το κατηγορητήριο “επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου και της πολιτικής υπεράσπισης”, υπονοώντας ότι τα ψέματα του Τραμπ περί εκλογικής απάτης προστατεύονται από το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Ο Λάουρο δήλωσε στο CNN ότι το κατηγορητήριο ήταν “μια προσπάθεια όχι μόνο να ποινικοποιηθεί, αλλά και να λογοκριθεί η ελευθερία του λόγου”.

Τα ψέματα του Τραμπ τροφοδότησαν άλλωστε τη θανατηφόρα εξέγερση από υποστηρικτές του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι κατηγορίες σε βάρος του είναι οι πρώτες που σχετίζονται με ενέργειες που έγιναν από Αμερικανό πρόεδρο εν ενεργεία – και θέτουν σε τροχιά σύγκρουσης το σύστημα δικαιοσύνης με τις δυνητικά ασταθείς εκλογές του Νοεμβρίου του επόμενου έτους.

Συσπειρώνονται γύρω του οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι -εκλεγμένοι αξιωματούχοι και ψηφοφόροι- έχουν υποστηρίξει χωρίς ντροπή τον Τραμπ, επιδιώκοντας να παρουσιάσουν τις κατηγορίες εναντίον του ως πολιτικά υποκινούμενη δίωξη και ως σχέδιο των Δημοκρατικών για να εκτροχιάσουν την επανεκλογική του προσπάθεια.

Το μοτίβο αυτό διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά το κατηγορητήριο της Τρίτης, το οποίο απαγγέλθηκε από τον ειδικό σύμβουλο Τζακ Σμιθ και κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ έδωσε το στίγμα του στην πλατφόρμα του, Truth Social: “Αυτή η άνευ προηγουμένου παραπομπή ενός πρώην (εξαιρετικά επιτυχημένου!) προέδρου και του κορυφαίου υποψηφίου, με διαφορά, τόσο στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα όσο και στις γενικές εκλογές του 2024, αφύπνισε τον κόσμο για τη διαφθορά, τα σκάνδαλα και την αποτυχία που έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία τρία χρόνια”.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, χαρακτήρισε την απαγγελία κατηγοριών ως μια προσπάθεια “να αποσπάσει την προσοχή από τις ειδήσεις” σχετικά με τις καταγγελίες των Ρεπουμπλικανών για διαφθορά που αφορούν τον Χάντερ Μπάιντεν, γιο του προέδρου, “και να επιτεθεί στον επικρατέστερο” για να αντιμετωπίσει τον Τζο Μπάιντεν το επόμενο έτος.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, επικρατέστερος αντίπαλος του Τραμπ για το χρίσμα, δήλωσε ότι δεν είχε διαβάσει το κατηγορητήριο, αλλά δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην “προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει ως όπλο τις κατηγορίες”, όπως υποστήριξε.

Ο ΝτεΣάντις δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ, αλλά υποσχέθηκε να “διασφαλίσει ένα ενιαίο πρότυπο δικαιοσύνης για όλους τους Αμερικανούς”, προσθέτοντας: “Ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας βρίσκεται σε παρακμή είναι η πολιτικοποίηση του κράτους δικαίου”.

Βάσει των τελευταίων εξελίξεων, ο Τραμπ έχει παραπεμφθεί τρεις φορές: για απόπειρα υπονόμευσης των εκλογών, για χρηματισμό πορνοστάρ προκειμένου να σιωπήσει και για την κακή μεταχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων.

Παρά τις κατηγορίες ο Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις των Ρεπουμπλικανών με περισσότερες από 30 μονάδες. Τίποτα δεν εμποδίζει τους κατηγορούμενους για ποινικά αδικήματα να κάνουν προεκλογική εκστρατεία ή να αναλάβουν αξιώματα εάν καταδικαστούν.

Στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενώ οι κατηγορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Τραμπ να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, θα μπορούσαν να αποδειχθούν λιγότερο χρήσιμες στις εκλογές του επόμενου έτους, όταν θα πρέπει να κερδίσει μετριοπαθείς και ανεξάρτητους.

Η καταδίκη του Τραμπ από Ρεπουμπλικάνους είναι σπάνιο φαινόμενο. Ο Γουίλ Χερντ, πρώην βουλευτής του Τέξας, δήλωσε ότι η υποψηφιότητα Τραμπ “καθοδηγείται από μια προσπάθεια να μείνει μακριά από τη φυλακή και να εξαπατήσει τους υποστηρικτές του για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του με τη διακιοσύνη”.

Ο Χερντ πρόσθεσε: “Επιπλέον, η άρνησή του για τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 και οι ενέργειές του στις 6 Ιανουαρίου δείχνουν ότι είναι ακατάλληλος για το αξίωμα”. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι “κάνουν τις επερχόμενες εκλογές για τον Τραμπ, θα δώσουμε στον Τζο Μπάιντεν άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο, είπε.

Ο Μάικ Πενς, πρώην αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών και διέφυγε από τον όχλο στο Καπιτώλιο, δήλωσε ότι η τελευταία κατηγορία αποτελεί “μια σημαντική υπενθύμιση ότι όποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από το Σύνταγμα δεν πρέπει ποτέ να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών”, προσθέτοντας ότι η υποψηφιότητα του Τραμπ σημαίνει “περισσότερους περισπασμούς”.

Το κατηγορητήριο απαριθμεί διάφορες συνομιλίες στις οποίες ο Τραμπ προσπάθησε να πείσει τον Πενς να καθυστερήσει την πιστοποίηση ή να απορρίψει τους προεδρικούς εκλέκτορες. Σε μια κλήση, την 1η Ιανουαρίου 2021, ο Τραμπ είπε στον Πενς: “Είσαι πολύ ειλικρινής”.

Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι, ωστόσο, υποστήριξαν τον πρώην πρόεδρο. Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ υποστήριξε ότι “το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπάιντεν” “κυνηγούσε τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ προστάτευε τους Δημοκρατικούς”.

Ο Μπάιρον Ντόναλντς από τη Φλόριντα, ένας σκληρός δεξιός σύμμαχος του Τραμπ στη Βουλή των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι θύμα “επιλεκτικής χρήσης … της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”, ενώ οι εισαγγελείς “σκαρφίζονται γλυκές συμφωνίες για τον Χάντερ [Μπάιντεν], τη Χίλαρι [Κλίντον] και τους υπόλοιπους αγαπημένους των Δημοκρατικών”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα