Για πέμπτη φορά στη Βουλή οι καταθέσεις στην Ελβετία

ΒΟΥΛΗ-συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης».ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΟΥΛΗ-συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης».ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Επιμένει για τις καταθέσεις στην Ελβετία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. Για πέμπτη φορά φέρνει στη βουλή το θέμα της συμφωνίας φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης ζητά να ενημερωθεί "πότε επιτέλους θα υπογραφεί η συμφωνία με την Ελβετία", μετά και τις από 9-12-2011 δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ότι η συμφωνία με την Ελβετία βρίσκεται στη φάση της τελικής της επεξεργασίας πριν από την υπογραφή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά αν η ελληνική συμφωνία θα περιλαμβάνει και ονόματα φοροφυγάδων για τον απαραίτητο έλεγχο της ροής του μαύρου χρήματος αλλά και χρήματα για το δημόσιο ταμείο από την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη:

"Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βέρνη συνάντηση Ελβετών και Αμερικάνων αξιωματούχων με αντικείμενο την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης σε 11 ελβετικές τράπεζες να άρουν την ανωνυμία και να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία Αμερικανών καταθετών που φοροδιαφεύγουν.

Μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της Ελβετίας το 2009 να επιβάλει πρόστιμο στην τράπεζα UBS και να την υποχρεώσει να αποκαλύψει τα στοιχεία για 4.450 Αμερικανούς καταθέτες της, η αμερικανική κυβέρνηση επανήλθε ζητώντας να τους δοθεί το σύνολο της αλληλογραφίας των ελβετικών τραπεζών με τους πελάτες τους καθώς και το υλικό από τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Επίσης ζητούν όλη την αλληλογραφία και τις επαφές των τραπεζών με νομικούς εκπροσώπους ή διαχειριστές περιουσίας Αμερικανών πελατών, καθώς και όλα τα στοιχεία για πιθανές μεταβιβάσεις κεφαλαίων Αμερικανών καταθετών σε τρίτους.

Η πρόταση των Αμερικανών προβλέπει ακόμα για αντάλλαγμα ότι οι ελβετικές τράπεζες θα αποφύγουν την ποινική δίωξη, αλλά δεν θα αποφύγουν την επιβολή προστίμων.

Στο ίδιο δημοσίευμα του Reuters, εκτιμάται πως οι ελβετικές τράπεζες θα αποδεχτούν την αμερικανική πρόταση, παρ’ ότι επίσημα η πρόταση δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις δυο πλευρές, ωστόσο τονίζεται ότι σύμφωνα με έγγραφο που αφορά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στη Βέρνη, οι ελβετικές τράπεζες έχουν πάρει σύντομη διορία για να αποδεχτούν γραπτώς την αμερικανική πρόταση".

Ο κ. Παπαδημούλης καταλήγει ρωτώντας τον υπουργό:

-Πότε θα υπογραφεί η διμερής συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων,

-Αν γνωρίζει η κυβέρνηση το ύψος και τη σύνθεση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία,

-Αν η επιβολή φόρου επί των καταθέσεων αυτών στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας θα συνοδεύεται από την διατήρηση της ανωνυμίας που αφήνει αρρύθμιστη την ροή του μαύρου χρήματος και

-Αν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως όρος στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελβετία, η άρση του τραπεζικού απορρήτου και η διασταύρωση στοιχείων, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ που όχι μόνο εισπράττουν ήδη αποζημίωση αλλά φαίνεται να εξασφαλίζουν και τα ονόματα όσων φοροδιαφεύγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα στοιχεία που δεν υπάρχουν και η αδράνεια της Ελλάδας

SHARE:

24Media Network