Γιατί έχουμε “σακούλες” κάτω από τα μάτια

Γιατί έχουμε “σακούλες” κάτω από τα μάτια
Οι "σακούλες" και το σκούρο χρώμα κάτω από τα μάτια, ενημερώνουν πως είμαστε κουρασμένοι -ενίοτε και για τον τρόπο ζωής μας. iStock

Φταίμε εμείς, όπως φταίνε τα γονίδια, αλλά και ο γνωστός μας εχθρός, το άγχος. Ας δούμε πώς προκύπτουν οι "σακούλες" κάτω από τα μάτια.

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια εμφανίζονται όταν οι δομές των ιστών και των μυών που υποστηρίζουν τα βλέφαρα μας, εξασθενούν. Αυτό μπορεί να γίνει γιατί μεγαλώνουμε -και φεύγει το λίπος από το πρόσωπο-, επειδή έχουμε κληρονομήσει ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και εάν είμαστε party animal (δεν κοιμόμαστε, πίνουμε πολύ αλκοόλ και ενδεχομένως καπνίζουμε). Επίσης, μπορεί να έχουμε φάει κάτι πολύ αλμυρό το βράδυ και ο οργανισμός να έχει κάνει κατακράτηση υγρών ή να είναι συνέπεια δερματίτιδας, νεφρικής νόσου ή οφθαλμικής νόσου του θυρεοειδούς.

Ναι, όλα αυτά δημιουργούν σακούλες κάτω από τα μάτια και το σκούρο χρώμα που δεν απολαμβάνουμε να βλέπουμε. Αλλά ας δούμε ποια είναι η διαδικασία.

Ο ρόλος του στρες

Όταν είμαστε υπερβολικά κουρασμένοι ή αγχωμένοι, το σώμα μας παράγει υψηλότερες ποσότητες κορτιζόλης. Επισήμως, είναι στεροειδής ορμόνη που ‘εκτοξεύεται’ από τους ενδοκρινείς αδένες στα νεφρά μας και βοηθά τον οργανισμό μας να ανταπεξέρχεται σε μακροχρόνιες καταστάσεις στρες.

Εξ ου και η κορτιζόλη είναι γνωστή ως η ορμόνη του στρες. Μόνο που αν έχουμε αυξημένο άγχος για καιρό, έχουμε -για καιρό- αυξημένο επίπεδο της κορτιζόλης. Και αυτό προκαλεί διάφορα προβλήματα. Όπως; Δυσκολία στον έλεγχο του βάρους, τον ύπνο, απώλεια μυϊκού όγκου, απώλεια μνήμης, καρκίνου του προστάτη έως κατάθλιψη.

Είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, πράγμα που σημαίνει πως όλος ο οργανισμός είναι σε ένταση και φθείρεται.

Όταν δεν κοιμόμαστε καλά, το πρωί έχουμε ‘σακούλες’ κάτω από τα μάτια. Θα σκέφτεστε πως έχουμε και μαύρους κύκλους. Αυτοί έχουν να κάνουν και με τη φυσιολογία και τα γονίδια.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι πιο λεπτό (είναι 0.5 χιλιοστά) από ό,τι στο υπόλοιπο πρόσωπο (2 χιλιοστά), είναι και πιο επιρρεπές στο να ‘χάσει’ τη δομική του ακεραιότητα. Και έτσι εμφανίζονται λεπτές γραμμές και μετά ρυτίδες. Όσο μεγαλώνουμε και εξαφανίζεται το λίπος από το πρόσωπο, το δέρμα γίνεται ακόμα πιο λεπτό και διαφανές. Έτσι, ό,τι υπάρχει γύρω από τα μάτια (αιμοφόρα αγγεία, ‘σακούλες’ ή χρώση στο δέρμα) φαίνεται περισσότερο.

Το πιο λεπτό δέρμα μπορεί να ‘κρεμάσει’ περισσότερο στις κοίλες περιοχές (πχ κάτω από τα μάτια) και να δημιουργήσει ένα εφέ σκιάς, όταν το φως αντανακλάται από το πρόσωπό μας. Αυτό κάνει πιο αισθητές τις σακούλες των ματιών.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά

Όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι ή πολύ αγχωμένοι, αυξάνεται ο όγκος του αίματος την περιοχή των ματιών (εξαιτίας της εξτρά έκκρισης κορτιζόλης), μέσω της ‘άντλησης’ περισσότερων πρωτεϊνών και πλάσματος.

Αυτή η αύξηση, στον όγκο του αίματος, σημαίνει ότι τα αγγεία μας πρήζονται -συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι κάτω από τα μάτια.

Το αίμα ‘εμφανίζεται’ διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος του. Δηλαδή, το ανοιχτόχρωμο δέρμα (συνθήκη που κληρονομούμε) συχνά εμφανίζει μπλε ή πράσινες φλέβες -ως αποτέλεσμα των μηκών κύματος του φωτός που ανακλάται από το αίμα μας.

Οι φλέβες μπορεί να γίνονται αρκετά ορατές, αλλά είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν με πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Οπότε ποικίλλει ο τρόπος που ‘εκδηλώνεται’ η κούραση και όταν το δέρμα είναι ανοιχτόχρωμο, οι ‘σακούλες’ μπορεί να έχουν πιο σκούρο χρώμα. Όταν το δέρμα είναι σκουρόχρωμο, μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο, όπως ‘γεμίζουν’ τα αιμοφόρα αγγεία.

Δεν βοηθά την κατάσταση η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλατιού και το κάπνισμα, πράγματα που κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.

Έρευνα έχει δείξει ότι δεν βοηθά και η τακτική χρήση καλλυντικών προϊόντων ή το τρίψιμο των ματιών, παρεμβολές που προκαλούν περαιτέρω φθορά στο δέρμα.

Συμπέρασμα; Ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσουμε την κατάσταση των ματιών μας. Σε κάθε περίπτωση, επειδή παίζουν ρόλο τα γονίδια και ο τρόπος ζωής μας, θα ήταν χρήσιμο να ‘αγκαλιάσουμε’ την κατάσταση μας -και να σταματήσουμε να ‘σκάμε’ για αυτήν. Αλλιώς μπορούμε α) να χρησιμοποιήσουμε κρύες κομπρέσες (η ψύξη της περιοχής μειώνει τη φλεγμονή και το πρήξιμο -γιατί μειώνει τη ροή του αίματος), β) να χρησιμοποιήσουμε κρέμες που έχουν σχεδιαστεί για αυτήν την περιοχή, γ) να πιούμε καφεΐνη ή να ακουμπήσουμε παγωμένα φακελάκια μαύρου τσαγιού με καφεΐνη στα κλειστά μας μάτια και δ) να απευθυνθούμε σε ειδικούς (υπάρχουν fillers, γίνεται χρήση λέιζερ, ενώ στο μενού ανήκουν και πιο επεμβατικές μέθοδοι).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα