Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: 334 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου συνθέτη

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: 334 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου συνθέτη

Η Google γιορτάζει την επέτειο γέννησης του παγκοσμίου φήμης Γερμανού συνθέτη με το πρώτο Doodle στην ιστορία που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Σήμερα, 21 Μαρτίου συμπληρώνονται 334 χρόνια από την ημέρα γενεθλίων του παγκοσμίου φήμης Γερμανού συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας και μουσικοπαιδαγωγού, Γιόχαν Σεμπάστιαν και η Google τιμά τον κορυφαίο μουσικό με το πρώτο Doodle στην ιστορία της που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Φτιαγμένο με τη βοήθεια της Google Magenta και της Google PAIR, το εν λόγω doodle αποτελεί μια διαδραστική εμπειρία που ενθαρρύνει τους χρήστες να συνθέσουν μια μελωδία της επιλογής τους. Με το πάτημα ενός εικονιδίου, το Doodle χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εναρμονίσει την πρωτότυπη μελωδία που συνθέσατε με το στυλ μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (ή τουλάχιστον με ένα υβριδικό στυλ του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ που θυμίζει ροκ της δεκαετίας του ’80).

Δείτε πώς φτιάχτηκε το doodle της Google για τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ:

O Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (Johann Sebastian Bach), γεννημένος στο Άϊζεναχ, στις 21 Μαρτίου του 1685 (πέθανε στη Λειψία στις 28 Ιουλίου του 1750) ήταν Γερμανός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, μουσικοπαιδαγωγός και εκτελεστής (οργανίστας, κλειδοκυμβαλίστας, βιολιστής και βιολονίστας) της περιόδου Μπαρόκ.

Υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος συνθέτης αυτής της περιόδου, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της έντεχνης Δυτικής μουσικής. Τα περισσότερα από 1000 έργα του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά του στυλ Μπαρόκ, το οποίο και απογειώνουν στην τελειότητα.

Παρόλο που δεν εισάγει κάποια νέα μουσική φόρμα, εμπλουτίζει το γερμανικό μουσικό στυλ της εποχής με μια δυνατή και εντυπωσιακή αντιστικτική τεχνική, έναν φαινομενικά αβίαστο έλεγχο της αρμονικής και μοτιβικής οργάνωσης, και την προσαρμογή ρυθμών και ύφους από άλλες χώρες, ιδιαίτερα από την Ιταλία και τη Γαλλία. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα, αρτιστικό υπόβαθρο και, κυρίως, υψηλή πνευματικότητα.

Τα έργα του καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τόσο της οργανικής (έργα για τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο, κοντσέρτα), όσο και της φωνητικής μουσικής (ορατόρια, λειτουργίες, πάθη, καντάτες, κ.α.). Ως χαρακτηριστικά έργα του Μπαχ μπορούν να αναφερθούν: η Τοκάτα και Φούγκα σε Ρε Ελάσσονα, η Λειτουργία σε σι ελάσσονα, τα Κατά Ματθαίον Πάθη, τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα, το Καλοσυγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο και η Τέχνη της Φούγκας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα