Γκαμπόν: Ο στρατηγός Γκεμά ορκίστηκε μεταβατικός πρόεδρος

Γκαμπόν: Ο στρατηγός Γκεμά ορκίστηκε μεταβατικός πρόεδρος
Πραξικόπημα στην Γκαμπόν. AP

Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος, Μπρις Ολιγκί Γκεμά, ορκίστηκε μεταβατικός πρόεδρος, ο οποίος δεσμεύτηκε να "παραδώσει την εξουσία στους πολίτες".

Ορκίστηκε σήμερα μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, ο στρατηγός Μπρις Ολιγκί Γκεμά, επικεφαλής του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντιμπά. Δεσμεύτηκε ότι θα “παραδώσει την εξουσία στους πολίτες” με “ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές” μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, χωρίς να διευκρινίσει αναφορικά με τη διάρκειά της.

Ο στρατηγός ζήτησε τη συμμετοχή όλων των “δραστήριων δυνάμεων του Έθνους” για τη σύνταξη ενός “νέου Συντάγματος”, “το οποίο θα υιοθετηθεί με δημοψήφισμα” και τη δημιουργία “θεσμών που θα σέβονται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία“, ενώ ζήτησε ακόμη τη σύνταξη νέου εκλογικού και ποινικού κώδικα.

Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία, “σκοπεύουμε να παραδώσουμε την εξουσία στους πολίτες, διοργανώνοντας ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές”, είπε στην ομιλία που εκφώνησε μετά την ορκωμοσία του ενώπιον των δικαστών του απερχόμενου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Γκεμά δεσμεύτηκε επίσης να “δώσει αμνηστία στους κρατούμενους συνείδησης”.

“Θα δώσω εντολή στη μελλοντική κυβέρνηση” που θα διοριστεί “να επεξεργαστεί τους μηχανισμούς που αποσκοπούν στη χορήγηση αμνηστίας στους κρατούμενους συνείδησης” και “να διευκολύνει την επιστροφή όλων όσοι βρίσκονται στην εξορία”, υπογράμμισε επιπλέον στην ομιλία που απηύθυνε ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο τελευταίος πρωθυπουργός, η αντιπρόεδρος του Αλί Μπονγκό και στελέχη της αντιπολίτευσης στον τελευταίο, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Γκαμπόν επί 14 χρόνια, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο στρατηγός Γκεμά εξέφρασε την έκπληξή του για την καταδίκη του πραξικοπήματος από “τους διεθνείς θεσμούς”, λέγοντας ότι οι στρατιωτικοί ενήργησαν προκειμένου αποφευχθεί μια “αιματοχυσία”.

Στις 30 Αυγούστου ομάδα πραξικοπηματιών στρατιωτικών υπό τον Γκεμά κήρυξε “το τέλος του καθεστώτος” του Μπονγκό, λιγότερο από μία ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 26ης Αυγούστου και της επανεκλογής του τελευταίου στον προεδρικό θώκο, κατηγορώντας τον για νοθεία στις εκλογές και για “εκλογικό πραξικόπημα”.

Οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν να επιλέξουν μεταξύ δύο πραγμάτων, είτε να σκοτώσουν πολίτες της Γκαμπόν που θα διαδήλωναν νόμιμα είτε να δώσουν τέλος σε μια “εμφανώς νοθευμένη εκλογική διαδικασία”, ανέφερε.

Η έκπληξή μας είναι μεγάλη όταν ακούμε ορισμένους διεθνείς θεσμούς να καταδικάζουν την πράξη των στρατιωτών, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να σεβαστούν τον όρκο που έδωσαν στη σημαία: να σώσουν την πατρίδα με κίνδυνο της ζωής τους”, δήλωσε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα