Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αφήνει το σχολείο για έναν χρόνο για να αγωνιστεί για το κλίμα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αφήνει το σχολείο για έναν χρόνο για να αγωνιστεί για το κλίμα
Greta Thunberg AP

Η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, γνωστή για τη δράση της κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, αποφάσισε να μην πάει στο σχολείο για έναν χρόνο ώστε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στον αγώνα της.

Μέχρι τώρα η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ θυσίαζε μόνο τις Παρασκευές της, αγωνιζόμενη κατά της κλιματικής αλλαγής. Τώρα αποφάσισε να μην πάει σχολείο την επόμενη χρόνια για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στον αγώνα της για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, όπως πληροφορείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το περιβάλλον της 16χρονης μαθήτριας.

Τον Σεπτέμβριο, η Γκρέτα θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την Μεταβολή του Κλίματος στη Νέα Υόρκη και τον Δεκέμβριο θα παραστεί στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Σαντιάγκο της Χιλής. Για τα υπερατλαντικά ταξίδια της η Γκρέτα θα χρησιμοποιήσει πλοίο και όχι αεροπλάνο, πιστή στις ιδέες της για τη ρύπανση που προκαλούν οι πτήσεις αεροσκαφών.

«Δεν ανησυχώ για τις χαμένες σχολικές ημέρες», λέει η Γκρέτα. Θα γυρίσω στο γυμνάσιο ένα χρόνο αργότερα. Η σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter» που είχε αποκαλύψει πρώτη τα σχέδια της Γκρέτα, ανέφερε ότι η νεαρή ακτιβιστρια παραδέχτηκε ότι η απόφαση της είναι πράγματι δύσκολη, αλλά είναι σαφές ότι ο αγώνας για το κλίμα τώρα πρέπει να ενισχυθεί. «Το 2020 θα πρέπει να έχουμε στρέψει την καμπύλη εκπομπής Διοξειδίου του Άνθρακα απότομα προς τα κάτω, αν θέλουμε να παραμείνει η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 ή δύο βαθμούς», λέει η Γκρέτα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της IPCC, η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί περίπου κατά ένα βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή. Αν συνεχιστεί έτσι, ο πλανήτης μας θα είναι πιθανότατα κατά 3 βαθμούς θερμότερος μέχρι το τέλος του αιώνα. Οι δραματικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης περιλαμβάνουν, ανάλογα με την περιοχή, περισσότερα κύματα θερμότητας, παρατεταμένη ξηρασία και περισσότερες καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα