H Γερμανία νομιμοποίησε τον γάμο ομοφυλοφίλων

H Γερμανία νομιμοποίησε τον γάμο ομοφυλοφίλων

Υπερψηφίστηκε από 393 βουλευτές το νομοσχέδιο, για τον γάμο των ομοφυλοφίλων στη Γερμανία. Καταψήφισαν 226, μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ, και τέσσερις απείχαν

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την Παρασκευή υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου έπειτα από το “πράσινο φως” που έδωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στους βουλευτές του συντηρητικού της κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να μην ακολουθήσουν υποχρεωτικά την κομματική γραμμή.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, 393 βουλευτές υπερψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο, 226 το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν μεταξύ εκείνων που καταψήφισαν τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών λέγοντας «πως για εκείνη ο γάμος είναι για να τελείται μεταξύ ανδρός και γυναίκας». Η κα. Μέρκελ τόνισε μεταξύ άλλων ότι παρόλο που «η απόφασή της είναι προσωπική», ελπίζει ότι η απόφαση που πάρθηκε σήμερα «όχι μόνο να προάγει το σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις αλλά και να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή και ειρήνη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος άμβλυνε τη Δευτέρα για πρώτη φορά τη θέση της ως προς τον θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων, δεδομένου ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα υφίσταται αυξανόμενη πίεση για το θέμα αυτό ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να συμμαχήσει μετεκλογικά με κόμματα που κρατούν εκ διαμέτρου αντίθετη στάση στο συγκεκριμένο θέμα.

Η ψηφοφορία σηματοδοτεί μια σπάνια νίκη για τον κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP), οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται πίσω από τους συντηρητικούς. Οι Σοσιαλδημοκράτες επωφελήθηκαν από τα αναπάντεχα σχόλια της Μέρκελ τη Δευτέρα και δήλωσαν ότι θα πιέσουν για τη διεξαγωγή πρόωρης ψηφοφορίας πριν από τη θερινή διακοπή του κοινοβουλίου.

Η επιτυχία της ψήφισης του αποκαλούμενου “γάμος για όλους” νομοσχεδίου θα μπορούσε να αποτελέσει την πολυπόθητη τόνωση για το κεντροαριστερό SPD, το οποίο είδε την πρόσκαιρη ανάκαμψή του στις δημοσκοπήσεις στις αρχές του χρόνου να εξανεμίζεται τους τελευταίους μήνες.

Η Γερμανία επέτρεπε την πολιτική σύναψη συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων γυναικών και ανδρών από το 2001, αλλά δεν τους παρείχε το δικαίωμα να τελέσουν γάμο.

Μόλις υπογραφεί επίσημα ο νόμος (μετά τις 7 Ιουλίου), η Γερμανία θα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 χώρες στις οποίες ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι νόμιμος. Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας, έχουν ήδη νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Michael Sohn)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα