H Μέρκελ ανακοίνωσε τη νέα διεθνή πολιτική του Βερολίνου

H Μέρκελ ανακοίνωσε τη νέα διεθνή πολιτική του Βερολίνου

Η καγκελάριος Μέρκελ κρίνει ότι η χώρα της οφείλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε σε μια ομιλία της χθες ότι η χώρα της πρέπει να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, ενώ συνέχισε να προβάλει αντίσταση στις πιέσεις που δέχεται να αλλάξει πολιτική και να ενδώσει στις τάσεις εσωστρέφειας που καταγράφονται με αφορμή την κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ενόψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων σε ομόσπονδα κρατίδια την 13η Μαρτίου - οι οποίες, λένε ορισμένοι αναλυτές, θα αποτελέσουν ένα άτυπο δημοψήφισμα για την πολιτική της στην προσφυγική κρίση - η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε πως δεν αρκεί πλέον η Γερμανία απλά να εξάγει προϊόντα στον υπόλοιπο κόσμο.

Τουναντίον, «μάλλον πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες σε έναν ανοικτό κόσμο για αυτά που συμβαίνουν πέραν των ευρωπαϊκών μας συνόρων», δήλωσε η Μέρκελ στην εκδήλωση στην πόλη Βίτλιχ, στο ομόσπονδο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, το ένα από τα τρία όπου θα διεξαχθούν εκλογές.

«Αυτό σημαίνει περισσότερη αναπτυξιακή βοήθεια, περισσότερα κοινά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτό σημαίνει δίκαιο εμπόδιο, και πολύ περισσότερα από αυτά που ίσως νιώθει κανείς σε μια κοινωνία κλεισμένη στον εαυτό της», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η έκκληση της Μέρκελ η Γερμανία να εμπλακεί περισσότερο στις διεθνείς υποθέσεις πιθανόν αντανακλά τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση του Βερολίνου, που πλέον δεν μοιάζει να βαρύνεται από τη σκιά του ναζιστικού παρελθόντος, αλλά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το αίσθημα που καταγράφεται στο εσωτερικό της χώρας, όπου εντείνονται οι πιέσεις η κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να υιοθετήσει μια πολιτική προσανατολισμένη περισσότερο στο εθνικό συμφέρον.

Η Μέρκελ συνεχίζει τις προσπάθειές της να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης

Αλλά πολλοί ψηφοφόροι μοιάζουν πλέον να μην πιστεύουν ότι μπορεί να τα καταφέρει ή ότι ένα τέτοιο σχέδιο να έχει αποτέλεσμα και καλούν η Γερμανία να κλείσει τα σύνορα.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος της CDU στη Βαυαρία, το κρατίδιο που αποτελεί το σημείο εισόδου για τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι ανάμεσα σε εκείνους που ασκούν την ισχυρότερη πίεση στην καγκελάριο. Ζεεχόφερ και Μέρκελ συναντήθηκαν χθες με κορυφαία στελέχη της συντηρητικής παράταξης, το μόνο που καταγράφηκε όμως ήταν πως συνεχίζουν να υπάρχουν βαθιές διαφωνίες.

«Εάν τα διεθνή μέτρα δεν εφαρμοστούν έγκαιρα ή εάν δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη λήψη εθνικών μέτρων», προεξόφλησε ο Ζεεχόφερ σε μια συγκέντρωση στο Χάλε, στην ανατολική Γερμανία.

Η συντηρητική παράταξη αντιμετωπίζει με νευρικότητα την άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η σκληρή στάση του οποίου στο ζήτημα της κρίσης των προσφύγων μπορεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να του εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη και στα τρία κρατίδια.

Εάν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για την CDU της Μέρκελ στα τρία κρατίδια (Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο στη δυτική Γερμανία, Σαξονία-Άνχαλτ στην ανατολική), η πίεση στην καγκελάριο να αλλάξει ρότα θα κορυφωθεί, ενάμιση χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, όταν αναμένεται ότι η ίδια θα διεκδικήσει την τέταρτή της θητεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άνγκελα Μέρκελ
SHARE:

24Media Network