H 'νίκη' της βιομηχανίας πορνό

H 'νίκη' της βιομηχανίας πορνό

Η χρήση του προφυλακτικού, η οικονομία της Καλιφόρνια και ένας νόμος που έγινε αντικείμενο πολέμου με τα στούντιο παραγωγής να πανηγυρίζουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις (Vids)

Τον Φεβρουάριο του 2014 είχε "ανάψει" για τα καλά το debate σχετικά με τη χρήση προφυλακτικού στα γυρίσματα των ταινιών του ερωτικού κινηματογράφου που σκηνοθετούνται και υλοποιούνται στις ΗΠΑ, και πιο συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, την "πατρίδα" της πορνοβιομηχανίας.

Τότε, δικαστήριο του Λος Άντζελες, είχε απορρίψει την προσφυγή των στούντιο παραγωγής ταινιών πορνό, με την οποία ζητούσαν άρση της ισχύος του σχετικού νόμου, επειδή, όπως υποστήριζαν, παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Ο νόμος είναι γνωστός ως "Measure B". Υιοθετήθηκε στην πολιτεία της Καλιφόρνια με δημοψήφισμα που έγινε τον Νοέμβριο του 2012, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές και είχε την υποστήριξη του AIDS Healthcare Foundation.

Η υπόθεση όμως επανεξετάστηκε στο Oakland, στο δικαστήριο του οποίου κατέφυγαν τα στούντιο παραγωγής για δεύτερη φορά. Και τώρα, δικαιώθηκαν. Η απόφαση στη συνεδρίαση του Division of Occupational Safety and Health που ασκεί τον υγειονομικό έλεγχο, διαμορφώθηκε με 3-2 ψήφους υπέρ της διατήρησης της χρήσης του προφυλακτικού. Δεδομένου όμως πως απαιτούνται 4 ψήφοι για να περάσει και τυπικά η απόφαση, η εφαρμογή παραπέμπεται επί της ουσίας στις καλένδες της αμερικανικής δικονομίας.

Η στιγμή της απόφασης:

Η διαδικασία εξέτασης ολοκληρώθηκε μετά από πέντε ώρες ακρόασης 100 μαρτύρων, εμπλεκόμενων παραγωγών, σκηνοθετών και πορνοστάρ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της προαιρετικής - εθελοντικής χρήσης προφυλακτικού και κατά της υποχρεωτικής.

H 'νίκη' της βιομηχανίας πορνό

Τα στούντιο παραγωγής ισχυρίστηκαν πως η υποχρεωτική χρήση προφυλακτικού, θα επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις, κάτι που με τη σειρά του θα κάνει κακό στην οικονομία της Καλιφόρνια. Επίσης, οι απώλειες δισεκατομμυρίων θα λειτουργούσε, όπως είπαν, αρνητικά, ως προς τις μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής ταινιών αισθησιακού περιεχομένου στην Πολιτεία των ΗΠΑ που προσελκύει συντελεστές του χώρου από όλο τον πλανήτη. Με λίγα λόγια, θα δημιουργούσε ένα μη ασφαλές πεδίο επενδύσεων για την περιοχή.

Οι παραγωγοί ανέφεραν μάλιστα πως οι πορνοστάρ ελέγχονται για HIV κάθε 14 ημέρες, πριν και κατά την περίοδο των γυρισμάτων.

Η δικαστής Julia Bernstein ανέφερε στο Associated Press πως η Πολιτεία θα κινηθεί για να εξετάσει άλλα μέτρα για τη ρύθμιση της κινηματογραφικής βιομηχανίας των ενηλίκων. Ζήτησε μάλιστα περαιτέρω συνεργασία των στούντιο παραγωγής για να βρεθεί μια αμοιβαία λύση που θα καλύπτει και τις δύο μεριές.

Η πορνοστάρ SiouxsieQ, δήλωσε από τη δική της μεριά πως η νόμιμη εργασία, "δεν μπορεί να ποινικοποιείται επειδή έχει να κάνει με το σεξ". Ακόμη και η Jessica Drake, σκηνοθέτης και διευθύντρια της εταιρείας Wicked Pictures που φιλμάρει ταινίες με τήρηση του "Measure B", τάχθηκε υπέρ της προαιρετικής χρήσης προφυλακτικού.

Η Abella Danger, πρωταγωνίστρια ταινιών για ενηλίκους, ανέφερε πως περνάει από εξετάσεις κάθε 12 ημέρες.

Το δικαστήριο πάντως αποφάσισε να επιβαρύνονται αποκλειστικά και μόνο τα στούντιο παραγωγής για το κόστος των ιατρικών εξετάσεων από τις οποίες υποχρεούνται να περνούν οι ηθοποιοί. Επίσης, αποφάσισε να λαμβάνονται μέτρα για αποφυγή οφθαλμολογικής λοίμωξης. Την ευθύνη θα έχουν τα στούντιο. Το σκεπτικό για υποχρεωτική χρήση προφυλακτικού συνδεόταν με τον παραδειγματισμό της κοινής γνώμης για λόγους πρόληψης. 

Το site Xbiz, έγραψε πως μετά την υποχρεωτική χρήση προφυλακτικού, θα αξίωναν και υποχρεωτική χρήση γυαλιών και οδοντικών καλυμμάτων για αποφυγή οφθαλμολογικών και στοματικών λοιμώξεων.

H 'νίκη' της βιομηχανίας πορνό

Η Chanel Preston (παραπάνω φωτογραφία) μια από τις διασημότερες εν ενεργεία πορνοστάρ, δήλωνε πρόσφατα:

"Το 2010 φοβόμασταν όλοι μιας και το σεξ στο διαδίκτυο ήταν ανεξέλεγκτο. Τώρα τα πράγματα βρίσκονται σε έναν καλύτερο δρόμο, μιας και όλοι μάθαμε να δουλεύουμε στο ίντερνετ. Οι εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε, έμαθαν πώς να προωθούν το υλικό μας στο ίντερνετ και πώς να προσφέρουν αποκλειστικό περιεχόμενο το οποίο και εκτιμά ο πελάτης".

Μετά την εφαρμογή της χρήσης προφυλακτικών το περασμένο έτος από αρκετά στούντιο, όσο δηλαδή δεν είχε εκδοθεί ακόμη η τελεσίδικη απόφαση, οι χορηγούμενες από την Καλιφόρνια άδειες για παραγωγή ταινιών πορνό, έπεσαν κατά 90%. Την ώρα που οι ταινίες ερωτικού περιεχομένου διανέμονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, αξίζει να αναλογιστούμε ότι μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες πορνό στον κόσμο λαμβάνει 4,4 δισεκατομμύρια προβολές σελίδων το μήνα, κοινώς έχει 350 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες και 3 φορές μεγαλύτερες επισκέψεις σελίδας από το CNN ή το ESPN. Το Pornhub λαμβάνει πάνω από 1.680.000 επισκέψεις ανά ώρα. Καταλαβαίνει κανείς τις συνέπειες από τη μείωση των παραγωγών.

Το AIDS Healthcare Foundation (AHF) πάντως που κινείται εναντίον των στούντιο της πορνοβιομηχανίας, ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τον αγώνα του και θα κάνει εισήγηση για να διεξαχθεί νέο σχετικό δημοψήφισμα στην Πολιτεία, το 2017.

H 'νίκη' της βιομηχανίας πορνό

Θυμίζουμε, τι είχε αναφέρει η σκηνοθέτιδα ταινιών πορνό Jacky St. James, σε συνέντευξη της στο news 247:

-Πώς αντιμετωπίζετε τον νόμο "measure B" για την υποχρεωτική χρήση προφυλακτικού; Η εταιρεία είναι υπέρ ή κατά;

"Είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να δίνεις στους πρωταγωνιστές σου την ευκαιρία να επιλέγουν εκείνοι αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό ή όχι. Αυτό που πολλοί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν, να καταλάβουν, είναι το πόσο ασφαλής είναι η δουλειά σε αυτό τον χώρο. Τα media εκμεταλλεύονται πολλές καταστάσεις που συμβαίνουν μέσα σε αυτή τη βιομηχανία και δίνουν τεράστιες διαστάσεις χρησιμοποιώντας τακτικές εκφοβισμού για να εξωθήσουν το κοινό σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή στάση, όπως εν προκειμένω, τη χρήση προφυλακτικών στα γυρίσματα.

Οι περισσότεροι πρωταγωνιστές προτιμούν να μην χρησιμοποιούν γιατί προκαλούν μερικές φορές αλλεργικά συμπτώματα στις γυναίκες και δεν διευκολύνουν τις μεγάλες χρονικά ή μαραθώνιες σκηνές που οι ηθοποιοί μας γυρίζουν. Το ασφαλές σεξ στο πορνό δεν ταυτίζεται με το ασφαλές σεξ στην κανονική ζωή, όπως σε μια περίπτωση one-night stand μια βραδιά κατά την οποία γνωρίστηκαν δύο σε ένα μπαρ και δεν γνωρίζει ο ένας τον άλλο αλλά αποφάσισαν να συνευρεθούν ερωτικά. Οι περισσότεροι ενήλικοι δεν κάνουν τεστ για AIDS και πολλοί δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις παρόλα αυτά. Οι πρωταγωνιστές μας ελέγχονται κάθε δύο εβδομάδες. Τα τεστ είναι συνεχή και ο έλεγχος πολύ αυστηρός".

SHARE: