Handelsblatt: “Στον σκληρό αγώνα για τις σημαντικότερες θέσεις της ΕΕ, αναδύεται μια λύση”

Handelsblatt: “Στον σκληρό αγώνα για τις σημαντικότερες θέσεις της ΕΕ, αναδύεται μια λύση”
Ο Φρανς Τίμερμανς AP

Ο Φρανς Τίμερμανς εμφανίζεται πλέον ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα ανελάμβανε τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών.

«Στον σκληρό αγώνα για τις σημαντικότερες θέσεις της ΕΕ, αναδύεται μια λύση» γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων  στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς αναμένεται να είναι ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αλλά η λύση αυτή δεν έχει ακόμη σφραγίσει» τονίζουν διπλωμάτες και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μιλώντας σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας για μια πιθανή λύση με τους Βέμπερ και Τίμερμανς τόνισε χαρακτηριστικά: «Εν πάση περιπτώσει, οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι αποτελούν μέρος της λύσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Με την επιλογή αυτή αποφεύγεται μια ενδεχόμενη σύγκρουση με το Κοινοβούλιο, γράφει η γερμανική εφημερίδα. Ο επικεφαλής  της Πράσινης Ευρώπης, Ράινχαρντ Μπατικόφερ εμφανίστηκε ικανοποιημένος με αυτές  τις σκέψεις. «Εάν αυτό συμβεί πραγματικά και ο Φρανς Τίμερμανς εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής και ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος του Κοινοβουλίου, συνιστά από την πλευρά μου μια καλή λύση», δήλωσε ο Μπατικόφερ στις εφημερίδες του ομίλου Funke Media. Ο επικεφαλής του SPD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γιενς Γκέιερ δήλωσε επίσης στο Γερμανικό Πρακτορείο: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η βασική αρχή των «κορυφαίων υποψηφίων» γίνεται πλέον σαφώς αποδεκτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα