Hotel Rwanda: Ένοχος για τρομοκρατία ο ήρωας της ταινίας που έσωσε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους

Hotel Rwanda: Ένοχος για τρομοκρατία ο ήρωας της ταινίας που έσωσε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους
Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα οδηγείται στο δικαστήριο 2021 Muhizi Olivier/ap

Φυλάκιση 25 ετών για κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατία, επιβλήθηκε στον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ο οποίος στη γνωστή ταινία του 2004, Hotel Rwanda, παρουσιαζόταν ως ήρωας, σώζοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους κατά τη γενοκτονία στη Ρουάντα.

Για τρομοκρατία καταδικάστηκε τη Δευτέρα (20/09) ο άνδρας, ο οποίος παρουσιάστηκε στη γνωστή ταινία του 2004, Hotel Rwanda, ως ήρωας κατά τη γενοκτονία στη Ρουάντα. Του επιβλήθηκε ποινή 25ετούς φυλάκισης.

Ο 67χρονος Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της αφρικανικής χώρας για υποστήριξη μιας ομάδας ανταρτών σε μια σειρά επιθέσεων, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 9 πολίτες το 2018.

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα αρχικά εκθειάστηκε για τις πράξεις του πριν από 27 χρόνια, σώζοντας πάνω από 1.000 ανθρώπους κατά τη γενοκτονία στη χώρα. Στην υποψήφια για Όσκαρ ταινία Hotel Rwanda, ο Ρουσεσαμπαγκίνα, τον οποίο υποδύθηκε ο Don Cheadle, εμφανίζεται ως διευθυντής ξενοδοχείου που κατόρθωσε να προστατεύσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.

Σε διάστημα 100 ημερών από τον Απρίλιο του 1994, 800.000 άνθρωποι, κυρίως από την φυλή Τούτσι, σφαγιάστηκαν από εξτρεμιστές Χούτου.

Ορισμένοι επιζώντες αμφισβήτησαν την εκδοχή των γεγονότων στην ταινία. Όμως η δημοτικότητά του Ρουσεσαμπαγκίνα αυξήθηκε μετά την κυκλοφορία της ταινίας και η κριτική του για την, μετά τη γενοκτονία, κυβέρνηση του προέδρου Πολ Καγκάμε απέκτησε μεγάλο κοινό. Μίλησε για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στοχοποιούσε τους Χούτου.

Ζώντας στην εξορία, ο Ρουσεσαμπαγκίνα συνέχισε να ηγείται ενός συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε μια ένοπλη πτέρυγα – το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FLN). Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα του 2018, ζήτησε αλλαγή καθεστώτος λέγοντας ότι “ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο για να επιφέρουμε την αλλαγή στη Ρουάντα”.

Το FLN κατηγορήθηκε ότι πραγματοποίησε επιθέσεις το 2018 στις οποίες οι αρχές δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν εννέα άτομα. Ο Ρουσεσαμπαγκίνα είπε ότι δεν ζήτησε ποτέ από κανέναν να στοχοποιήσει πολίτες, αλλά παραδέχτηκε ότι χρηματοδότησε την ομάδα.

Η οικογένεια του Ρουσεσαμπαγκίνα είπε ότι τον απήγαγαν και τον μετέφεραν βίαια στη Ρουάντα πέρυσι. Ωστόσο στο δικαστήριο, μάρτυρας δήλωσε ότι τον ξεγέλασε σε ένα αεροπλάνο στο Ντουμπάι, λέγοντάς του ότι πετούσε στο γειτονικό Μπουρούντι, όχι στη Ρουάντα.

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα αποσύρθηκε από τη δίκη τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, λίγο μετά την έναρξή της, λέγοντας ότι δεν έγινε δίκαιη ακρόαση. Η κόρη του δήλωσε στο BBC ότι δεν είχε την κατάλληλη πρόσβαση στους δικηγόρους του και ότι ο πρόεδρος ήταν “ο μόνος δικαστής στο δικαστήριο”.

Άλλα 20 άτομα δικάστηκαν μαζί με τον Ρουσεσαμπαγκίνα, μερικοί από τους οποίους ήταν μέλη του FLN και τον εμπλέκουν στην υπόθεση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα