Η Αφρική θυμάται τη βασίλισσα Ελισάβετ: Η φιλία με τον Νέλσον Μαντέλα και οι εξεγέρσεις που πνίγηκαν στο αίμα

Η Αφρική θυμάται τη βασίλισσα Ελισάβετ: Η φιλία με τον Νέλσον Μαντέλα και οι εξεγέρσεις που πνίγηκαν στο αίμα
Ο Νέλσον Μαντέλα με τη βασίλισσα Ελισάβετ ap

Ενώ η υφήλιος αποχαιρετά για πάντα τη βασίλισσα Ελισάβετ, ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα των ανθρώπων της Αφρικής. Η χαμογελαστή, για κάποιους, βασίλισσα σε άλλους φέρνει μνήμες γεμάτες πόνο, θάνατο και απαλλοτριώσεις του πλούτου της χώρας τους.

Μπορεί τα συλλυπητήρια από όλο τον κόσμο για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ να πέφτουν βροχή, όμως ορισμένοι Αφρικανοί θυμούνται διαφορετικά τη μονάρχη της Βρετανίας.

Η αποικιακή κληρονομιά της Βρετανίας επί μοναρχίας Ελισάβετ έχει αφήσει ανοιχτές τις πληγές στην Αφρική, μια ήπειρο της οποίας κάποτε εξουσίαζε περισσότερο από το μισό έδαφος, με αποτέλεσμα πολλοί ηγέτες της να εκφράζουν σήμερα ανάμεικτα συναισθήματα για την εκλιπούσα βασίλισσα.

Μπορεί κάποιο να εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους με συμπάθεια, άλλοι όμως δεν μπορούν να ξεχάσουν.

Έτσι, υπενθύμισαν σκληρά γεγονότα που έλαβαν χώρα επί βασιλείας της, όπως η βίαιη συντριβή της εξέγερσης Μάου Μάου στην Κένυα τη δεκαετία του 1950 από τη Βρετανία, καθώς στη δύση της βρετανικής αυτοκρατορίας, καθώς και το τεράστιο διαμάντι που απέκτησε η οικογένεια της βασίλισσας από τη Νότια Αφρική το 1905, το οποίο δεν επέστρεψε ποτέ παρά τις εκκλήσεις να το κάνει.

Βασίλισσα Ελισάβετ (1926-2022): Η ζωή της

Επισκέφτηκε 20 χώρες της Αφρικής

Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας επισκέφτηκε για να χαμογελάσει και να χαιρετήσει τα πλήθη 20 αφρικανικές χώρες κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της.

Η Ελισάβετ ήταν μόλις 25 ετών και βρισκόταν σε επίσκεψη στην Κένυα με τον σύζυγό της Φίλιππο όταν έμαθε για τον θάνατο του πατέρα της βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και την άνοδό της στον θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 1952.

Έμελλε να επιστρέψει πολλές φορές στην Αφρική ως βασίλισσα.

“Όταν η βασίλισσα επισκέφθηκε την Ουγκάντα το 1954, ήμουν ένα νεαρό αγόρι στο δημοτικό σχολείο. Ήταν μια νεαρή και μικρή γυναίκα που έμοιαζε πολύ ταπεινή. Ήταν πολύ αξιοθαύμαστη και χαμογελαστή“, δήλωσε στο Reuters ο Vincent Rwosire, ένας 84χρονος συνταξιούχος ταχυδρομικός υπάλληλος.

“Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι μια τόσο νεαρή γυναίκα θα μπορούσε να έχει τόση δύναμη”, δήλωσε τηλεφωνικά από τη Μπαράρα, στη δυτική Ουγκάντα.

Ο πρόεδρος της Γκάνας Νάνα Ακούφο-Άντο, τη χώρα του οποίου επισκέφθηκε η βασίλισσα το 1961, τέσσερα χρόνια αφότου έγινε μία από τις πρώτες αφρικανικές χώρες που απέκτησαν ανεξαρτησία, κατέβασε σημαίες και δήλωσε ότι η Γκάνα είναι υπερήφανη που ανήκει στην Κοινοπολιτεία των εθνών.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα, το μικρό όνομα της οποίας σημαίνει ελευθερία στα σουαχίλι και η χώρα του οποίου απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1963, την αποκάλεσε “ένα πανύψηλο είδωλο ανιδιοτελούς υπηρεσίας”.

Αλλά πολλοί ήταν λιγότερο ενθουσιασμένοι με τον εορτασμό της ζωής μιας μονάρχη της οποίας η χώρα έχει μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη ιστορία στην Αφρική.

“Δεν θρηνούμε τον θάνατο της Ελισάβετ”

“Δεν θρηνούμε τον θάνατο της Ελισάβετ”, δήλωσε το μαρξιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης της Νότιας Αφρικής, οι Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας.

“Η αλληλεπίδρασή μας με τη Βρετανία ήταν μια αλληλεπίδραση πόνου, θανάτου και απαλλοτρίωσης, καθώς και της απανθρωποποίησης του αφρικανικού λαού“, ανέφερε, απαριθμώντας τις θηριωδίες που διέπραξαν οι βρετανικές δυνάμεις στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Παρά αυτή την άποψή της, η Ελισάβετ δημιούργησε στενή σχέση με τον εκλιπόντα ηγέτη της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, τον πρώτο πρόεδρο μετά το απαρτχάιντ, και επισκέφθηκε τη Νότια Αφρική δύο φορές μετά το τέλος της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας.

Υπήρξε ενθουσιώδης υπέρμαχος της Κοινοπολιτείας των 56 εθνών, τα περισσότερα από τα οποία ήταν πρώην βρετανικές αποικίες.

Ορισμένοι Νιγηριανοί θυμήθηκαν την υποστήριξη της Βρετανίας τη δεκαετία του 1960 σε μια στρατιωτική δικτατορία που κατέπνιξε την εξέγερση της Μπιάφρα στα ανατολικά της χώρας. Αξιωματικοί των Ίγκμπο ξεκίνησαν την εξέγερση το 1967, πυροδοτώντας έναν τριετή εμφύλιο πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως από την πείνα.

Η Uju Anya, μια καθηγήτρια Igbo και επιζήσασα του πολέμου που ζει τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκάλεσε αντιδράσεις όταν έγραψε στο Twitter την Πέμπτη το βράδυ ότι περιφρονεί την μονάρχη που επέβλεπε μια κυβέρνηση που χρηματοδότησε τη γενοκτονία που σφαγίασε και εκτόπισε τη μισή οικογένειά της και της οποίας τις συνέπειες όσοι ζουν σήμερα προσπαθούν ακόμη να ξεπεράσουν.

Το σχόλιό της “άρεσε” σε 67.000 χρήστες, αλλά το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon πήρε αποστάσεις από τα όσα έγραψε, τα οποία το πανεπιστήμιο χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του “προσβλητικά και δυσάρεστα”.

Μπορεί η μοναρχία της Βρετανίας να διαδραματίζει σε μεγάλο βαθμό διακοσμητικό ρόλο, αλλά οι καταπιεζόμενοι λαοί της Αφρικής δεν μπορούν να την αφήσουν εκτός του κάδρου της κριτικής τους, μετά από τόσες σφαγές και κακουχίες που έχουν ζήσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα