Ράσελ Κουκ: Ο άνθρωπος που θα καταφέρει να διασχίσει όλη την Αφρική τρέχοντας

Διαβάζεται σε 4'
Αφρική (φωτογραφεία αρχείου)
Αφρική (φωτογραφεία αρχείου) iStock

Ο Βρετανός Ράσελ Κουκ ετοιμάζεται μετά από αρκετές κακουχίες και 350 ημέρες τρεξίματος να ολοκληρώσει την πρόκληση να διασχίσει τρέχοντας την Αφρική.

Έτοιμος να ολοκληρώσει την τεράστια πρόκληση να τρέξει κατά μήκος ολόκληρη την Αφρική είναι ο Βρετανός Ράσελ Κουκ. Πριν ξεκινήσει το μαραθώνιο ταξίδι του, ο 27χρονος από το Γουόρτινγκ του Δυτικού Σάσεξ είχε πει πως έχει δώσει τις δικές του μάχες με το τζόγο, το αλκοόλ και την ψυχική υγεία και πως ήθελε να «κάνει την διαφορά».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, έχοντας διανύσει περισσότερα από 16.400 χιλιόμετρα σε 352 ημέρες και έχοντας περάσει από 16 χώρες ο Ραάρελ Κουκ, ο οποίος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτοαποκαλείται «Hardest Geezer», έχει συγκεντρώσει πάνω από 550.000 λίρες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το ταξίδι του Ράσελ Κουκ ξεκίνησε στις 22 Απριλίου του 2023 από το ακρωτήριο Αγκούλιας της Νότιας Αφρικής, το νοτιότερο σημείο της αφρικανικής ηπείρου.

Αφού διέσχισε τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια σε 50 ημέρες, ο Ράσελ Κουκ αντιμετώπισε την πρώτη του μεγάλη αναποδιά – μια ένοπλη ληστεία. Στις 24 Ιουνίου, στην Ανγκόλα, έπεσε θύμα ληστείας με τον ίδιο να χάνει τις κάμερες, τα τηλέφωνα, τα μετρητά, τα διαβατήρια και τις βίζες του. Κι αυτό δεν ήταν το μόνο εμπόδιο που θα βρισκόταν στον δρόμο του. Ωστόσο, ο ίδιος ορκίστηκε να συνεχίσει.

Λίγο αργότερα ο δρομέας αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με την υγεία του με πόνους στην κοιλιά και την πλάτη. Οι τεράστιες αποστάσεις που διένυε καθημερινά και η ένταση με την οποία έτρεχε ώθησαν έναν γιατρό στη Νιγηρία να τον προτρέψει να μειώσει τους ρυθμούς του και έτσι ο κύριος Κουκ αναγκάστηκε… να ξεκουραστεί για δύο ημέρες.

“Χρειάστηκα μερικές μέρες για να κάνω κάποιες εξετάσεις. Δεν υπάρχει βλάβη στα οστά, οπότε σκέφτηκα ότι η μόνη επιλογή που μου έμενε ήταν να σταματήσω να γκρινιάζω, να πάρω τα πιο δυνατά παυσίπονα που διατίθενται και να συνεχίσω να τρέχω σαν ζόμπι στον δρόμο”, είχε πει εκείνη την εποχή.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με το SkyNews, τον Αύγουστο, ο Ράσελ Κουκ εξαφανίστηκε. Χωρίστηκε από τους υποστηρικτές του για μέρες στη ζούγκλα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Τελικά κατάφεραν να τον απελευθερώσουν πληρώνοντας χωρικούς που ήταν οπλισμένοι με ματσέτες.

Τον Ιανουάριο απηύθυνε δημόσια έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τον βοηθήσουν να βγάλει βίζα προκειμένου να περάσει τα σύνορα από τη Μαυριτανία στην Αλγερία. Αν δεν τα κατάφερνε το ταξίδι του θα ολοκληρωνόταν στην 278η μέρα και η πρόκλησή του θα τελείωνε.

Το βίντεό του στην πλατφόρμα X συγκέντρωσε 11 εκατομμύρια προβολές – τραβώντας ακόμη και την προσοχή του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Έλον Μασκ, καθώς και των βουλευτών Τιμ Λόφτον και Αλεξάντερ Στάφορντ και του Υπουργείου Εσωτερικών. Έπειτα από την προσοχή που απέσπασε η καμπάνια του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η βρετανική πρεσβεία της Αλγερίας δήλωσε ότι θα του «χορηγούσε επί τόπου» βίζα εισόδου προκειμένου να περάσει τα σύνορα.

Το μόνο που τον χώριζε τότε από την ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου σχεδίου του ήταν ο «μικρός» άθλος να διασχίσει την έρημο της Σαχάρας. Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι εξαφανίστηκαν, όπως και το σήμα και οποιαδήποτε ένδειξη πολιτισμού. Ωστόσο ο Ράσελ Κουκ είχε πει πως στις 7 Απριλίου 2024 θα πετύχαινε τον στόχο του και θα τερμάτιζε το ταξίδι του. Αυξάνοντας τα χιλιόμετρά του για να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, αποφάσισε να τρέχει τη νύχτα λόγω της έντονης ζέστης και των καταιγίδων άμμου.

Οι μήνες έγιναν εβδομάδες και οι εβδομάδες μετατράπηκε σε ημέρες και τελικά, σήμερα το απόγευμα (7/4), ο κύριος Κουκ θα ολοκληρώσει τον τελευταίο μαραθώνιό του στο βορειότερο σημείο της Τυνησίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα