Η Κέιτ Μίντλετον είναι ζωντανή -αλλά πού είναι. Pool Photo via AP Peter Nicholls

H ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;

Το βασιλικό σκάνδαλο που έχει για πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μίντλετον ‘βγήκε’ εκτός ελέγχου για πολύ συγκεκριμένο λόγο -και ξαφνικά όλοι πεθύμησαν την Ελισάβετ.

Επί βασίλισσας Ελισάβετ η μοναρχία της Μεγάλης Βρετανίας ήταν γνωστή για την ικανότητα της να ‘σκεπάζει’ ένα σκάνδαλο άμα τη δημιουργία του.

Δεν ξέρω αν θυμάσαι τι είχε ζήσει η αείμνηστη, αλλά στα 70 χρόνια της βασιλείας της υπήρχαν από εξωσυζυγικές σχέσεις, διαζύγια, αποτοξινώσεις, παραιτήσεις και αμφίβολες φιλίες -όπως αυτή του Άντριου με τον Τζέφρι Έπσταϊν- έως υποκλοπές τηλεφωνικών κλήσεων, ρατσιστικού περιεχομένου φράσεις (του Φιλίππου), παρεμβάσεις σε κυβερνητικές αποφάσεις και το Megxit.

Το επιτυχημένο σύστημα του οργανισμού αυτού βασιζόταν στο never complain, never explain που είχε για mantra η Ελισάβετ «αφού ένας μονάρχης είναι ούτως ή άλλως πάνω από το νόμο».

Άρα γιατί να παραπονεθεί ή να εξηγήσει;

Βλέπουμε τι γίνεται τώρα που το παλάτι του Κένσιγκτον σκέφτηκε πως ήταν πολύ καλή ιδέα να σχολιάσει τι ισχύει για την Κέιτ Μίντλετον, όταν φούντωσαν οι θεωρίες που την ήθελαν να είναι νεκρή.

Την ημέρα που οι επικοινωνιολόγοι τοποθετήθηκαν επίσημα επί μιας φήμης, υπέγραψαν ουσιαστικά την καταδίκη τους. Έβαλαν και το βουλοκέρι, με τη φωτογραφία στην οποία έγινε κατάχρηση του photoshop.

Τώρα κανείς δεν πιστεύει τι λέει επίσημα ο θεσμός, για την υγεία της Μίντλετον.

«Το βέβαιο είναι πως όσο πιο πολύ διαρκεί το Kategate, τόσο μικρότερο έλεγχο έχει επ’ αυτού το παλάτι του Κένσιγκτον που αποδείχθηκε απροετοίμαστο να διαχειριστεί μια κρίση», κάνοντας πράγματα που δεν σκέφτηκαν καν να κάνουν για να προστατεύσουν τη Μέγκαν Μαρκλ -προ της εξόδου.

Βλέπεις, εκείνη δεν ήταν η επόμενη βασίλισσα της Αγγλίας. Παρεμπιπτόντως, το πλάνο της βασιλικής οικογένειας είναι να μιλήσει η ίδια η Κέιτ για ό,τι την αφορά «όταν θα είναι απόλυτα υγιής και θα νιώθει άνετα να το κάνει», όπως λένε οι πηγές.

ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΧΑΝΕΙΣ, ΚΑΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ

Κατά το Vox το μεγαλύτερο μειονέκτημα του never complain, never explain της Ελισάβετ ήταν η έλλειψη ανταπόκρισης μετά το θάνατο της Νταϊάνα.

«Ως επί το πλείστον όμως, κράτησε τη βασίλισσα μακριά από τις διενέξεις. Η Ελισάβετ είχε καταλάβει ότι η ίδια και η οικογένεια της ήταν σύμβολο, όπως και ότι η εύνοια ήταν ζωτικής σημασίας για τη μοναρχία. Το κλειδί για την επιτυχία του συστήματος της ήταν ότι πώς να ζει τη ζωή της υπό το μόνιμο φως της δημοσιότητας, αλλά να παραμένει όσο το δυνατόν ουδέτερη.

«Δεν εμπλεκόταν ποτέ σε τάσεις, μόδες ή πολιτικές, καταλαβαίνοντας πως ο ρόλος της ήταν συμβολικός. Έτσι, διατήρησε ‘αδιαφανή’ την ιδιωτική της ζωή.

«Δεν έδωσε ποτέ συνεντεύξεις, ενώ τις ιδιωτικές επιστολές και τα ημερολόγια της τα διαχειρίζονταν μόνο έμπιστα άτομα πριν γίνουν ‘βασιλικά αρχεία’».

Η -ας πούμε- νέα γενιά θέλησε να αλλάξει το μυστικιστικό του πράγματος κι έτσι είδαμε τις ενημερώσεις για την υγεία του Καρόλου και της Κέιτ. Δεν είδαμε βέβαια, το ακριβές πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και αυτό ήταν που ‘τρέλανε’ τον κόσμο.

Το μόνο που έχει καταφέρει το παλάτι είναι να γίνονται απανωτές απόπειρες να βρεθεί η πληροφορία των εκατομμυρίων ευρώ/λιρών/δολαρίων.

Το τι ακριβώς έχει η Κέιτ.

Ένα πράγμα έχει πει σχετικά το παλάτι: πως δεν πρόκειται για κάτι που να αφορά καρκίνο.

Η Telegraph αποκάλυψε απόπειρα παραβίαση ασφαλείας των ιατρικών αρχείων της Πριγκίπισσας της Ουαλίας στην Κλινική όπου έκανε την επέμβαση.

Το γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα μέλος του προσωπικού πιστεύεται ότι προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση. Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ είναι σε εξέλιξη και άλλες για διαφορετικά άτομα που προσπάθησαν να κάνουν δικά τους τα ίδια αρχεία.

ΤΑ BACK TO BACK ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΟ KATEGATE

Για να καταλάβουμε το ρόλο της αντιμετώπισης του Παλατιού του Κένσιγκτον στο θέμα υγείας της Κέιτ Μίντλετον, θα χρειαστεί να δούμε το χρονικό των γεγονότων.

Κατ’ αρχάς, η δουλειά της πριγκίπισσας της Ουαλίας είναι να εκπροσωπεί τη βασιλική οικογένεια σε διάφορες εκδηλώσεις. Δηλαδή, να κάνει δημόσιες εμφανίσεις.

  • Η τελευταία δημόσια εμφάνιση ήταν στο γεύμα των Χριστουγέννων.
  • Προς τα τέλη Δεκεμβρίου, δύο media ανακοίνωσαν ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του θα έκαναν ένα ταξίδι στην Ιταλία.
  • Τον Ιανουάριο αυτό το ταξίδι αίφνης ακυρώθηκε, με το Παλάτι του Κένσιγκτον να αναφέρει πως η Κέιτ αναρρώνει από τη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Δεν μάθαμε ποτέ ποιο ήταν το ακριβές πρόβλημα (η διάγνωση). Κατέστη ωστόσο, σαφές ότι επρόκειτο για απρογραμμάτιστο, διαφορετικά δεν θα γινόταν η αρχική ενημέρωση για το ταξίδι στην Ιταλία.
  • Πιο συγκεκριμένα, στις 17/1 ανακοινώθηκε επίσημα πως η Κέιτ εισήχθη στο νοσοκομείο για επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και ότι δύσκολα θα επιστρέψει στα καθήκοντα της πριν το Πάσχα (31/3).
  • Στις 29/1 έγινε γνωστό πως επέστρεψε στο σπίτι της, συνεπής στο πλαίσιο αποθεραπείας που είχε εκτιμηθεί ότι θα κρατούσε από 10 έως 14 ημέρες. Γιατροί βεβαίωναν πως κάποιες σχετικές επεμβάσεις δίνουν εξιτήριο πολύ πιο σύντομα. Την ίδια ημέρα προέκυψε και η είδηση πως ο Κάρολος θα λάβει θεραπεία για τον προστάτη.
  • Το κοινό εξέλαβε την αποκάλυψη ιατρικών θεμάτων δυο κορυφαίων μελών της βασιλικής οικογένειας, την ίδια ημέρα ως προσπάθεια να ‘καλυφθεί’ κάτι.
  • Μια εβδομάδα μετά έγινε γνωστό πως ο Κάρολος έχει καρκίνο. Διατηρήθηκε το μυστήριο για την Κέιτ.
  • Στα τέλη του Φλεβάρη, ο Ουίλιαμ δεν παρέστη στην κηδεία του νονού του, Κωνσταντίνου «για προσωπικούς λόγους».
  • Μια εβδομάδα περίπου αργότερα, ανακοινώθηκε ότι η σύζυγος του βασιλιά, Καμίλα θα έκανε επίσης ένα διάλειμμα από τα βασιλικά της καθήκοντα γιατί είχε εξαντληθεί όπως κάλυπτε το κενό του Καρόλου.
  • Για δυο μήνες η Μίντλετον αγνοείτο (δεν την είχε δει κόσμος), με το λαό να προβαίνει σε εικασίες πάσης φύσεως που έφτασαν και στις θεωρίες συνωμοσίας. Η επικρατέστερη ήταν πως είχε πεθάνει.
  • Μια επίσης ‘δυνατή’ φήμη ήθελε τον Ουίλιαμ να έχει εξωσυζυγική σχέση με μια φίλη της συζύγου του και μια τρίτη ότι η Κέιτ είχε διατροφική διαταραχή.
  • Σε μια ασυνήθιστη στιγμή για την επικοινωνιακή ιστορία του θεσμού, το «κάτι λάθος συνέβη στη μετεγχειρητική περίοδο της σοβαρής επέμβασης που διήρκεσε πολλές ώρες και υπήρχε κίνδυνος και η Κέιτ ‘έπεσε’ σε κώμα» της Ισπανίδας Concha Calleja (παρουσιάστριας που είχε ισχυριστεί πως ο Μάικλ Τζάκσον είχε δολοφονηθεί), το Παλάτι του Κένσιγκτον τοποθετήθηκε επίσημα, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό.
  • Έκτοτε ό,τι και αν αναφερόταν σε media ή social media το Παλάτι δεν απαντούσε.
  • Αυτό που έκανε ήταν να δημοσιεύσει -ανήμερα της Ημέρας της Μητέρας στη Μεγάλη Βρετανία- στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, την πρώτη φωτογραφία της πριγκίπισσας της Ουαλίας, μετά το χειρουργείο. Σύμφωνα με τη λεζάντα, τη λήψη την είχε κάνει ο σύζυγος της και διάδοχος του θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας.

Μόλις είχαν ανοίξει «οι πύλες της κολάσεως».

Πολύ γρήγορα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποκάλυψαν ότι το κατά τα άλλα ντοκουμέντο, είχε υποστεί ψηφιακή βελτίωση. Δηλαδή, photoshop που ήταν και κακό. Εξ ου και διαπιστώθηκαν 12 ‘επεμβάσεις’.

Μεταξύ άλλων, έλειπε ο καρπός της κόρης της (Σάρλοτ), το χέρι του πρωτότοκου της είχε μια ακατανόητη ‘δυσλειτουργία’ (στα δάχτυλα) και το δαχτυλίδι της -που ανήκε στην αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα- δεν υπήρχε.

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας ζήτησε συγγνώμη, εξηγώντας πως «όπως πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι, συχνά πειραματίζομαι με το editing», ωστόσο η στιγμή πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη φορά -από το 2001 όταν απασχόλησε για πρώτη φορά ως η σύντροφος του Ουίλιαμ- που η εν λόγω δημιούργησε περιστατικό που «να υποβαθμίζει τοιουτοτρόπως το επίπεδο εμπιστοσύνης προς το θεσμό».

Δημοσιογραφικά πρακτορεία πέρασαν από έλεγχο όλες τις φωτογραφίες της Κέιτ που έχουν δημοσιευθεί στα επίσημα κανάλια της μοναρχίας. Εντόπισαν άλλη μια περίπτωση photoshop σε στιγμιότυπο με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Κατόπιν όλων αυτών, η Μίντλετον πήγε μια ανέμελη βόλτα με τον σύζυγο της σε ανοιχτή αγορά, τη Δευτέρα 18/3. Η Sun είχε το αποκλειστικό.

Οι υποψιασμένοι πια, χρήστες των social media επιδόθηκαν σε νέους ελέγχους εγκυρότητας, με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι προέκυψαν τα σενάρια για χρήση σωσία. Άλλοι εστίασαν στο στολισμό των κτηρίων που φαίνονταν στο βίντεο και κατά την κρίση τους ήταν χριστουγεννιάτικος.

ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΩΝ ΧΑΡΙ ΚΑΙ ΜΕΓΚΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Τα διαδοχικά λοιπόν, λάθη των ανθρώπων που χειρίζονται το επικοινωνιακό του Παλατιού του Κένσιγκτον, επί της απουσίας της Μίλντετον από τα φώτα της δημοσιότητας οδήγησαν στην ανάγκη για νέα προσέγγιση.

Η Mirror έγραψε πως η ομάδα επικοινωνίας του ζευγαριού συνεργάζεται πια με τους στενότερους βοηθούς της Κέιτ και του Πρίγκιπα Ουίλιαμ, αλλά και με πρώην μέλη του προσωπικού του παλατιού.

Ένα είναι ο Τζέισον Κνάουφ, επικεφαλής επικοινωνίας που έφυγε από το παλάτι για να γίνει CEO του φιλανθρωπικού οργανισμού των μοναρχών, Royal Foundation. Ο Κνάουφ είχε δουλέψει και στο παρελθόν για τον Ουίλιαμ και την Κέιτ, αλλά και για τον Χάρι και τη Μέγκαν.

«Τον Οκτώβριο του 2018 είχε στείλει στον Ουίλιαμ με email τις ανησυχίες του έως τότε ιδιαίτερου γραμματέα του, σχετικά με ισχυρισμούς για bullying του προσωπικού από τη Δούκισσα του Σάσεξ». Η νομική ομάδα της Μέγκαν διέψευσε.

Εν πάση περιπτώσει, όλοι αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν πια «όλο το εικοσιτετράωρο» με «μεγάλα όπλα δημοσιότητας» σε ένα «άκρως απόρρητο έργο».

Είναι το σχέδιο επιστροφής της Μίντλετον, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι άνθρωποι της έχουν αποκαταστήσει την επικοινωνία με τις οργανώσεις που συνεργάζεται, ώστε να ‘δομηθεί’ το πρόγραμμα της.

Πότε θα επιστρέψει;

Αρχικά είχε ειπωθεί πως θα ξαναλάβει μέρος σε δημόσιες δεσμεύσεις από το Πάσχα. Άλλες ότι θα γυρίσει στα ‘φώτα’ στις 17/4, όταν τα παιδιά της θα επιστρέψουν στο σχολείο μετά τις διακοπές.

Δυο πρώην συνεργάτες «καθιερωμένοι ως ειδικοί στις δημόσιες σχέσεις» παρείχαν τις συμβουλές τους, επί του ‘προγράμματος αποκατάστασης’. Ένας από αυτούς είναι ο νέος ιδιωτικός γραμματέας της Κέιτ, αντισυνταγματάρχης Τομ Ουάιτ. Προσελήφθη τον περασμένο Γενάρη. Στο βιογραφικό του υπάρχει η συνεργασία του με τη βασίλισσα Ελισάβετ από το Νοέμβριο του 2020 έως το θάνατο της, το Σεπτέμβριο του 2022.

Αλήθεια ήξερες πως η Ελισάβετ είχε καρκίνο στα οστά προς το τέλος της ζωής της; Ή ότι είχε καθηλωθεί σε αμαξίδιο το τελευταίο εξάμηνο;

Όπως είπε η βασιλική ειδικός Tina Brown στο CBS «δεν το μάθαμε ποτέ, γιατί αυτή ήταν η λογική της εποχής της Ελισάβετ. Για αυτό και επισήμως, είχε κινητικά προβλήματα έως το τέλος».

Το σύστημα που υπηρέτησε μέχρι τέλους η Ελισάβετ «διαλύθηκε» στην πρώτη κρίση μετά το θάνατο της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα