Ύποπτος Ουκρανός πρώην πρόεδρος

Ύποπτος Ουκρανός πρώην πρόεδρος

Ξεκινά επίσημα η έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου Λεονίντ Κούτσμα ως ύποπτου για την ανάμιξή του σε δολοφονία δημοσιογράφου, στην Ουκρανία.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας στην Ουκρανία άνοιξε σήμερα επισήμως ποινική έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Λεονίντ Κούτσμα ως υπόπτου για ανάμιξη στην οργάνωση της δολοφονίας, το 2000, του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκονγκάτζε.

"Άρχισε ποινική έρευνα σε σχέση με τον Κούτσμα. Είναι ύποπτος για ανάμιξη σε παράνομες πράξεις και στο φόνο του Γκονγκάτζε", δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής προϊστάμενος της εισαγγελίας Ρενάτ Κουζμίν σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως επιβλήθηκαν περιορισμοί στις κινήσεις του Κούτσμα, στον οποίο απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Ο Γκεόργκι Γκονγκάτζε, ιδρυτής και διευθυντής της ηλεκτρονικής εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα, η οποία επέκρινε την τότε εξουσία, είχε εξαφανιστεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2000 στο Κίεβο. Ενάμισυ μήνα αργότερα βρέθηκε το αποκεφαλισμένο πτώμα του σε δάσος έξω από την πόλη.

Το σκάνδαλο έλαβε μεγάλες διαστάσεις, όταν ένας κορυφαίος πολιτικός της αντιπολίτευσης δημοσιοποίησε κασέτες στις οποίες μια φωνή, που έμοιαζε μ' αυτή του Κούτσμα, ακουγόταν να διατάσσει αξιωματούχους να "ασχοληθούν" με τον Γκονγκάτζε.

Ο 72χρονος Κούτσμα, ο οποίος ήταν πρόεδρος για δύο διαδοχικές θητείες από το 1994 ως το 2005, ανέκαθεν αρνούνταν ότι ήταν αναμιγμένος στο φόνο του Γκονγκάτζε.

"Ο Κούτσμα είναι ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας, ότι έδωσε παράνομες οδηγίες στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που οδήγησαν στο φόνο του δημοσιογράφου", δήλωσε ο Κουζμίν.

"Οι κασέτες ... αναγνωρίζονται ως αποδεικτικό υλικό στην υπόθεση", πρόσθεσε.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η εισαγγελία ανακοίνωσε πως την εντολή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου είχε δώσει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Κραφτσένκο, ο οποίος αυτοκτόνησε υπό μυστηριώδεις συνθήκες στις αρχές του 2005, μετά την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος είχε δεσμευθεί να διαλευκάνει τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Δύο αξιωματικοί του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονται ήδη στη φυλακή για το ρόλο τους στο φόνο του Γκονγκάτζε, ενώ ένα τρίτο πρόσωπο, ο απόστρατος στρατηγός της αστυνομίας Ολέξι Πούκατς, περιμένει να δικαστεί.

SHARE:

24Media Network