Η Ελιζαμπέτ Μπορν είναι η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν
Η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν AP

Την απερχόμενη υπουργό Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν διόρισε πρωθυπουργό της δεύτερης θητείας του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν. Είναι η πρώτη γυναίκα στο συγκεκριμένο αξίωμα εδώ και 30 χρόνια.

Την Ελιζαμπέτ Μπορν όρισε πρωθυπουργό της δεύτερης θητείας του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

Γεννημένη στις 18 Απριλίου 1961 στο Παρίσι, η Ελιζαμπέτ Μπορν είναι απόφοιτη Πολυτεχνείου, υπήρξε δημόσια υπάλληλος και προέρχεται από το γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα. Ήταν κατά καιρούς σύμβουλος του Λιονέλ Ζοσπεν, του Ζακ Λαγκ και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν
Η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν AP

Το 2017 έγινε Υπουργός Μεταφορών, στην πρώτη κυβέρνηση υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιούλιο του 2019 έγινε υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και το επόμενο έτος Υπουργός Εργασίας. Ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, με γνώση του οικολογικού ζητήματος, ενώ έχει τη φήμη πολιτικού που φέρνει σε πέρας ότι αναλαμβάνει. Δεν θεωρείται ωστόσο ιδιαίτερα επικοινωνιακή.

Ελιζαμπέτ Μπορν και Εμανουέλ Μακρόν
Ελιζαμπέτ Μπορν και Εμανουέλ Μακρόν AP

Θα παραμείνει στη θέση της πρωθυπουργού τουλάχιστον ως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όποτε θα διαπιστωθεί αν η προεδρική πλειοψηφία υπό τον Μακρόν είναι και κοινοβουλευτική. Αν όχι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό που να έχει την εμπιστοσύνη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ο επικεφαλής της γαλλικής Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν έκανε λόγο για "σύμβαση ορισμένου χρόνου" εκτιμώντας πως σε ένα μήνα διάδοχός της θα είναι ο ίδιος.

Προς το παρόν πάντως η νέα πρωθυπουργός επισκέπτεται τον απερχόμενο, μετά από δυο χρόνια πρωθυπουργίας, Ζαν Καστέξ και στη συνέχεια από κοινού με τον Πρόεδρο Μακρόν, όπως ορίζει το γαλλικό Σύνταγμα, θα επιλέξουν το υπουργικό συμβούλιο.

Είναι η δεύτερη φορά που η Γαλλία έχει γυναίκα πρωθυπουργό. Η πρώτη φορά ήταν το 1992, όταν ο Φρανσουά Μιτεράν όρισε την Εντίτ Κρεσόν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν
SHARE:

24Media Network