Μόσχα: Η επίθεση με drone φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα

Μόσχα: Η επίθεση με drone φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα
Στρατιώτης ανάμεσα σε συντρίμμια του πολέμου AP Photo/Libkos, File

Πιο κοντά στη Ρωσία από ποτέ βρίσκεται πλέον ο πόλεμος, μετά την επίθεση με drone στη Μόσχα. Τα "απανωτά χτυπήματα" που δέχεται και οι νέες κατηγορίες στη Δύση για "διεθνή τρομοκρατία".

Ολοένα και πιο δεινή είναι η θέση της Ρωσίας αναφορικά με την έκβαση του πολέμου της στην Ουκρανία, αν υπολογιστούν και οι εξελίξεις των τελευταίων ημέρων με την απόπειρα ανταρσίας της Wagner.

Τελευταίο πλήγμα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν η κατάρριψη πέντε μη επανδρωμένων αεροσκαφών έξω από τη Μόσχα, τα ξημερώματα της Τρίτης (04/07), χωρίς ωστόσο να υπάρχουν θύματα ή να προκληθούν ζημιές.

Η οργή της Μόσχας θεωρείται δικαιολογημένη, καθώς πρόκειται για το τρίτο περιστατικό με μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέτος, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ο πόλεμος που κήρυξε βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην πρωτεύουσα.

“Σήμερα υπήρξε άλλη μια απόπειρα επίθεσης από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Νέα Μόσχα και στην περιοχή της Μόσχας”, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν.

Μέχρι στιγμής, οι επιθέσεις έχουν αποκρουστεί από τις δυνάμεις αεράμυνας και όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εντοπίστηκαν έχουν εξουδετερωθεί”.

Ένα από τα drones φαίνεται ότι είχε στόχο στρατιωτική εγκατάσταση, πέφτοντας πάνω σε στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην Κουμπίνκα κοντά στη Μόσχα, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι κατέρριψε συνολικά πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη το πρωί της Τρίτης. Τέσσερα καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα στη Νέα Μόσχα, ενώ ένα “καταστράφηκε με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικού πολέμου” και συνετρίβη στο Οντίντσοβο, δυτικά της πρωτεύουσας.

Με το “βλέμμα” ξανά στραμμένο στη Δύση

Στο “διάβα” της Ρωσίας βρέθηκε για ακόμη μια φορά η Δύση, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο για “τρομοκρατική επίθεση” και να επιρρίπτει την ευθύνη στο Κίεβο.

Οι πτήσεις από και προς το νότιο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, ένα από τα τρία κύρια αεροδρόμιά της, διακόπηκαν για λόγους ασφαλείας από τις 5 το πρωί τοπική ώρα και ξεκίνησαν εκ νέου τρεις ώρες αργότερα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οι επιθέσεις χρηματοδοτήθηκαν από τη Δύση και ως εκ τούτου ήταν “διεθνής τρομοκρατία”, καθώς είχαν στόχο “μια περιοχή όπου βρίσκονται πολιτικές υποδομές”, κάτι που η Ρωσία έχει κάνει ουκ ολίγες φορές από την έναρξη του πολέμου.

Τα παραπάνω, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αποκαλύπτουν τη δύσκολη θέση στην οποία ήρθε η Μόσχα, ενώ η ουκρανική αντεπίθεση παραμένει σε εξέλιξη και τα πλήγματα στον ρωσικό στρατό μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

“Πιστή” στην τακτική της η Ουκρανία

Ως γενική πολιτική, το Κίεβο αποφεύγει να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τα χτυπήματα εντός της Ρωσίας. Οι επιδρομές ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι σύμφωνες με τις “επιχειρήσεις διαμόρφωσης” της Ουκρανίας. Τα εν λόγω περιστατικά δεν έχουν σκοπό τόσο να προκαλέσουν πραγματική ζημιά όσο να αποσπάσουν την προσοχή του εχθρού και να ταράξουν την κοινή γνώμη.

Τέτοιες τακτικές “διαμορφώνουν” το πεδίο της μάχης, ενώ η Ουκρανία συνεχίζει την αντεπίθεση στο έδαφος, με στόχο να πάρει πίσω τα κατεχόμενα εδάφη.

Παρόμοια περιστατικά έλαβαν χώρα νωρίτερα φέτος. Στα τέλη Μαΐου, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά μετά τη συντριβή πολλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε κτίρια κατοικιών στα νοτιοδυτικά της Μόσχας.

Σε άλλο περιστατικό, στις αρχές του ίδιου μήνα, σημειώθηκε ένα ακόμη “βαρύ πλήγμα” τόσο για τη Ρωσία, όσο και περισσότερο για την υστεροφημία του Πούτιν, όταν δύο επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από κτίριο του Κρεμλίνου, με αποτέλεσμα η Μόσχα να κατηγορήσει το Κίεβο για απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου προέδρου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα