Η εταιρία που έβαλε στη θέση του τον Shkreli, βγάζοντας το φάρμακο για τον HIV στην τιμή του 1 δολαρίου

default image

Ο Martin Shkreli, ο πιο μισητός άνθρωπος του κόσμου που εκτίναξε την τιμή στο φάρμακο για το AIDS στα 750 δολάρια ανά χάπι, φαίνεται να βρήκε τον δάσκαλό του. Αντίπαλη εταιρία θα κυκλοφορήσει το ίδιο σκεύασμα έναντι ενός δολαρίου

Εδώ και καιρό ο κόσμος λατρεύει να μισεί τον Αμερικανό επιχειρηματία Martin Shkreli, που ανέβασε την τιμή σε φάρμακο κατά του AIDS, Daraprim, κατά 5500% και προκάλεσε την οργή όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των κυβερνήσεων των χωρών. Επειδή, όμως στο τέλος η τάξη πρέπει να αποκαθίσταται, αντίπαλη φαρμακευτική έβγαλε παρόμοιο χάπι στην τιμή του ενός δολαρίου.

Το σκάνδαλο που είχε ξέσπασε στα τέλη του προηγούμενου μήνα με την απόφαση του 32χρονου Αμερικανού επιχειρηματία Martin Shkreli, ιδιοκτήτη της Τuring Pharmaceutical, να αυξήσει την τιμή στο φάρμακο για την αντιμετώπιση του τοξοπλάσμωσης κατά 5500%.

 

Έτσι, το Daraprim, ένα σκεύασμα απαραίτητο για όσους πάσχουν από τον ιό, για την καταπολέμηση της τοξοπλάσμωσης, της ασθένειας που τους προσβάλει πιο εύκολα, έφτασε να κοστίζει 750 δολάρια, ανά ταμπλέτα. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε εξοργίσει όχι μόνο τους ασθενείς, που έπρεπε να δαπανούν μια περιουσία για να προμηθευτούν το φάρμακο, αλλά και τη κοινή γνώμη, που στράφηκε σύσσωμη κατά του νεαρού επιχειρηματία, με τους πολιτικούς, όπως η Χίλαρι Κλίντον, να απειλούν με εμπάργκο.

Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη και τη λύση έδωσε μια αντίπαλη εταιρία της Τuring Pharmaceutical η Imprimis Pharmaceuticals, που παράγει ένα εναλλακτικό χάπι του Daraprim, που εμπεριέχει την ίδια ουσία, αλλά κοστίζει κατά 749 φορές λιγότερο.

 

Το νέο χάπι δεν είναι ακριβές αντίγραφο του Daraprim όμως περιέχει την ίδια ακριβώς δραστική ουσία που ονομάζεται pyrimethamine. Η εταιρία που το κατασκευάζει υποστηρίζει ότι μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικό για κάθε χρήστη του Daraprim, όμως είναι σίγουρα μία καλή και πάνω από όλα πολύ πιο φθηνή λύση για όσους δεν μπορούν να ξοδεύουν τα χρήματα για το ακριβό πρωτότυπο. Το φάρμακο προσφέρεται σε συσκευασίες των 100 χαπιών για 99 δολάρια το κάθε κουτί.

Έτσι, η Imprimis Pharmaceuticals ήταν αυτή που έδωσε ένα γερό χαστούκι στον άπληστο CEO της Τuring Pharmaceutical, που μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του θεώρησε ηθικό να εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος.

 

Η Imprimis Pharmaceuticals έχει καταφέρει να χτίσει ένα, αρκετά, αξιόπιστο προφίλ στην αμερικάνικη αγορά, καθώς προσφέρει πολλά από τα φάρμακα που παρασκευάζει σε αρκετά χαμηλές και λογικές τιμές προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τους ασθενείς και να διευρύνει όσο περισσότερο μπορεί την έμπιστη πελατεία της.

Η εταιρεία ήδη πωλεί τα φάρμακά της με εξωφρενικές εκπτώσεις έτσι η τελική τους τιμή μπορεί να φτάνει τόσο χαμηλά όσο το 1 δολάριο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η πατέντα του γενοσήμου του Daraprim δεν έχει προς το παρόν εγκριθεί από τον Αμερικάνικό ΕΟΦ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένας γιατρός δεν μπορεί να “γράψει” το γενόσημο και να το αγοράσει ο ασθενής μέσω της συνταγής.

Η παράκαμψη του ΕΟΦ σημαίνει ότι η εταιρεία θα μπορεί να κατασκευάζει το γενόσημο και να το πουλά, χωρίς να μπει σε χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης που θα καταλήξουν στην αύξηση της τιμής του. Η ουσία του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι η πυριμεθαμίνη, η οποία μπορεί ελευθέρα να χρησιμοποιηθεί από κάθε εταιρία για την παρασκευή φαρμάκου, που να έχει τις ίδιες ιδιότητες με το Daraprim.

(Πηγή: iflscience, time)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα