Η φρίκη της έκρηξης στον Λίβανο μέσα από μια σπασμένη ραπτομηχανή

Η φρίκη της έκρηξης στον Λίβανο μέσα από μια σπασμένη ραπτομηχανή
Η 85χρονη Thérèse που έζησε τη φρίκη της μεγάλης έκρηξης στον Λίβανο τον περασμένο Αύγουστο. Karine Pierre/Hans Lucas

Η ιστορία της 85χρονης Thérèse που έζησε τη φρίκη της μεγάλης έκρηξης στον Λίβανο τον περασμένο Αύγουστο.

Η 85χρονη, Thérèse, ζει στην Karantina, μια γειτονιά κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία επλήγη σοβαρά από την τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020. Η ίδια τραυματίστηκε ελαφρά, αλλά το σπίτι της υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη. Η ραπτομηχανή της, η μοναδική της συντροφιά εδώ και πολλά χρόνια έσπασε, στερώντας της και την μοναδική πηγή εσόδων. Από τότε, η Thérèse στηρίζεται κυρίως στην αλληλεγγύη της κοινότητας και την ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψει τις βασικές ανάγκες της.

«Η ραπτομηχανή μου είναι κομμάτι της ζωής μου από το 1973. Δύο χρόνια αργότερα ο άντρας μου πέθανε και από τότε η ραπτομηχανή έγινε η συντροφιά μου. Μετά την έκρηξη προσπάθησα να την επιδιορθώσω, αλλά είναι παλιό μοντέλο και δεν μπορώ να βρω τα σωστά ανταλλακτικά.

Η ραπτομηχανή της 85χρονης Thérèse που έζησε τη φρίκη της μεγάλης έκρηξης στον Λίβανο τον περασμένο Αύγουστο.

Η έκρηξη κατέστρεψε όλα τα παράθυρα του σπιτιού μου. Βρισκόμουν στο μπαλκόνι όταν έγινε και έπεσα στο πάτωμα. Το κεφάλι μου αιμορραγούσε και είχα τραυματιστεί στο πόδι από τα σπασμένα γυαλιά. To σοκ από την πτώση επιδείνωσε τον πόνο στην πλάτη μου. Το κρεβάτι μου και κάποια ράφια έχουν σπάσει. Γι’ αυτό αναγκάζομαι να κοιμάμαι στον καναπέ και χρησιμοποιώ την κρεβατοκάμαρα για να αποθηκεύω όλα τα κατεστραμμένα έπιπλα. Ράβω στο χέρι καινούργιες κουρτίνες με παλιά υφάσματα για να αντικαταστήσω αυτές που καταστράφηκαν από την έκρηξη.

Πριν την έκρηξη έκανα κάποιες δουλειές με την ραπτομηχανή παρά τον πόνο στην πλάτη μου και την μειωμένη μου όραση. Ο γιος μου με στήριζε οικονομικά, αλλά η εταιρεία που εργάζεται, μείωσε το ωράριό του μετά την έκρηξη και τώρα παίρνει μόνο τον μισό του μισθό. Πρέπει να φροντίσει τη δική του οικογένεια, οπότε δεν μπορεί να με βοηθάει πια. Έχω κάποια χρήματα στην άκρη και λαμβάνω οικονομική βοήθεια από έναν διεθνή οργανισμό. Ένας τοπικός σύλλογος μου φέρνει φαγητό κάποιες φορές την εβδομάδα. Δεν μπορώ να περπατήσω και σπάνια βγαίνω έξω, αλλά οι γείτονές μου με βοηθούν πολύ. Μερικοί πρώην πελάτες μου σταματούν επίσης συχνά για να δουν τι κάνω. Γενικά τα καταφέρνω.

Όταν ήρθε εδώ ένας γιατρός από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, μου είπε ότι έχω διαβήτη. Ποτέ πριν δεν είχα τέτοιο πρόβλημα. Η πίεσή μου έχει επίσης αυξηθεί τελευταία. Νομίζω ότι όλα αυτά συνδέονται με την έκρηξη. Προσέχω πολύ να παίρνω τα φάρμακά μου κάθε μέρα και να τρώω υγιεινά γιατί δεν θα μπορούσα να πληρώσω το νοσοκομείο εάν χρειαζόταν να νοσηλευτώ.

Η έκρηξη ήταν μία στρεσογόνος στιγμή για όλους, αλλά εγώ είμαι ήδη μεγάλη και νιώθω ότι είχα μια καλή ζωή. Όμως, για τις νεότερες γενιές, δεν ξέρω τι θα συμβεί … Πρέπει να διατηρούμε την πίστη μας.»

Το 2020, ο Λίβανος γνώρισε τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και χρόνια, αντιμετώπισε της πρόκληση της πανδημίας COVID-19 και μια καταστροφική έκρηξη στις 4 Αυγούστου. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους πάνω από 150 άνθρωποι και περισσότεροι από 6.000 τραυματίστηκαν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διεθνώς συμπληρώνουν φέτος 50 χρόνια παρουσίας στις μεγαλύτερες κρίσεις του πλανήτη. Εργάζονται στο βόρειο τμήμα του Λιβάνου, στην κοιλάδα Bekaa, στη νότια Βηρυτό και στη Saida, προσφέροντας δωρεάν υψηλής ποιότητας πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν θεραπεία για οξείες και χρόνιες ασθένειες, υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, υποστήριξη ψυχικής υγείας και δράσεις για την προαγωγή υγείας. Το 2019 πραγματοποιήσαν 217.600 επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία, 10.700 ατομικές συνεδρίες ψυχικής υγείας και βοήθησαν σε 4.850 τοκετούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα