Η Γαλλία διπλασιάζει την άδεια πατρότητας

Η Γαλλία διπλασιάζει την άδεια πατρότητας
Ένας πατέρας αγκαλιά με το παιδί του Shutterstock

Από τις 14 ημέρες η άδεια πατρότητας θα αυξηθεί στις 28 σύμφωνα με το σχέδιο Μακρόν. "Είναι σημαντικό να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα στον διαμοιρασμό των ευθυνών", δήλωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Μακρόν, επιθυμεί να αυξήσει την άδεια πατρότητας στον έναν μήνα, προκειμένου οι μπαμπάδες να έχουν τη δυνατότητα να περνούν περισσότερο χρόνο με τα νεογέννητα παιδιά τους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε το σχέδιο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη, λίγο πριν την επίσκεψή του σε ίδρυμα φροντίδας νεογνών.

“Όταν ένα μωρό έρχεται στον κόσμο, δεν υπάρχει λόγος να το φροντίζει μόνο η μητέρα. Είναι σημαντικό να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα στον διαμοιρασμό των ευθυνών”, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, υπερτονίζοντας τη σημασία της στενής επαφής ενός παιδιού με τους γονείς στα πρώτα στάδια της ζωής του.

Μέχρι σήμερα, ένας πατέρας στη Γαλλία δικαιούται άδεια 14 ημερών, μετά τη γέννηση του παιδιού του. Η κυβέρνηση Μακρόν, επιθυμεί να επεκτείνει το διάστημα αυτό στις 28 μέρες, με τις καθημερινές απολαβές των εργαζομένων να καλύπτονται υποχρεωτικά από το κράτος.

Για τις γυναίκες το διάστημα αδείας ανέρχεται στις 16 εβδομάδες για το πρώτο παιδί, με τις τουλάχιστον 8 εβδομάδες να είναι υποχρεωτικές.

Σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη το χρονικό διάστημα είναι ακόμα πιο εκτεταμένο, αν και η υποχρεωτική άδεια μητρότητας ή πατρότητας δεν είναι τόσο συνηθισμένη.

Στη Σουηδία για παράδειγμα, δύο νέοι γονείς δικαιούνται συνολική άδεια 480 ημερών επί πληρωμή, ενώ καθένας ξεχωριστά δικαιούται να λείψει για τουλάχιστον 90 ημέρες από την εργασία του.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα