Η Γερμανία μπορεί να μείνει χωρίς κυβέρνηση λόγω γλυφοσάτης

Η Γερμανία μπορεί να μείνει χωρίς κυβέρνηση λόγω γλυφοσάτης
German Chancellor Angela Merkel addresses a new conference after a board meeting of her Christian Democratic Union party at the headquarters in Berlin, Monday, Nov. 27, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Κρίση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο απειλεί να υπονομεύσει τις συζητήσεις για μεγάλο συνασπισμό πριν καλά καλά ξεκινήσουν. Αφορμή η στήριξη του υπουργού Αγροτικής Οικονομίας στην ανανέωση της άδειας ζιζανιοκτόνου, παρά τις αντιρρήσεις της υπουργού Περιβάλλοντος

Ζιζάνια στις συζητήσεις για μεγάλο συνασπισμό μεταξύ CDU/CSU και SPD, πριν καλά καλά αυτές ξεκινήσουν, σπέρνει η διαμάχη στο εσωτερικό της υπηρεσιακής αυτή τη στιγμή κυβέρνησης στη Γερμανία για το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη.

Με αυστηρή κριτική για τον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας Κρίστιαν Σμιτ και την πρωτοβουλία του να στηρίξει στην αρμόδια Επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ την ανανέωση άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη παρά τις αντιρρήσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ επιχείρησε σήμερα να βάλει τέλος στην ένταση που έχει δημιουργηθεί από χθες στην κυβέρνηση και απειλεί να υπονομεύσει τις συνομιλίες της Πεμπτης μεταξύ της ιδίας, του Μάρτινο Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών και του Χορστ Ζεεχόφερ των Χριστιανοκοινωνιστών υπό τον Πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ.

Η συμπεριφορά αυτή «δεν αντικατοπτρίζει τις οδηγίες που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση. Περιμένω να μην επαναληφθεί», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε ασυνήθιστα έντονο ύφος και έχοντας δίπλα της την κυρία Χέντρικς, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου Συνεδρίου για την Οικονομία και το Περιβάλλον.

Διευκρίνισε πάντως ότι επί της ουσίας συμφωνεί περισσότερο με τον κ. Σμιτ παρά με την κυρία Χέντρικς, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο υπουργός δεν θα απομακρυνθεί από την θέση του. «Οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται. Διαφορετικά δεν είναι δυνατή μια δουλειά ανάπτυξης και αξιοπιστίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτές οι διαφορές είναι κατά τη γνώμη μου λυπηρές», τόνισε.

Προηγουμένως στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και η ίδια η υπουργός Περιβάλλοντος είχαν κάνει λόγο για σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης ενόψει των πιθανών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Κρίστιαν Σμιτ προέρχεται από το Κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς από το SPD και είχαν και κατά το παρελθόν διαφωνήσει σε ό,τι αφορά το ζήτημα της χρήσης της γλυφοσάτης. Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε επιλέξει την αποχή στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Χθες ωστόσο ο κ. Σμιτ έδωσε την έγκρισή του για την παράταση του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου, προκαλώντας εσωτερική κρίση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Και η Μέρκελ προσπάθησε να κατευνάσει τους Σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους όπως έχει δηλώσει θέλει να συζητήσει για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, χωρίς όμως να αδειάσει και τον Σμιτ, καθώς οι Χριστιανοκοινωνιστές μετά το ιστορικό χαμηλό των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου έχουν τα δικά τους ζητήματα και ταυτόχρονα μία υποβόσκουσα δυσαρέσκεια για την καγκελάριο.

(AP Photo/Markus Schreiber)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα