Η Google απέλυσε προσωπικό που διαμαρτυρήθηκε για τη συνεργασία με το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 2'
Διαμαρτυρία εργαζομένων της Google κατά του Ισραήλ
Διαμαρτυρία εργαζομένων της Google κατά του Ισραήλ AP Photo Eric Risberg

Με τη δουλειά τους “πλήρωσαν” τουλάχιστον 28 εργαζόμενοι της Google, αφού διαμαρτυρήθηκαν για τη συνεργασία της εταιρείας με το Ισραήλ, ενώ διαπράττει ασταμάτητες και πολύνεκρες επιθέσεις στη Γάζα.

Τουλάχιστον 28 εργαζόμενούς της απέλυσε η Google, καθώς συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας που έχει συνάψει ο τεχνολογικός κολοσσός με το Ισραήλ.

Η Google έχει μια κοινή σύμβαση με την Amazon αξίας 1,2 δισ. δολαρίων (960 εκατ. στερλίνες) που ονομάζεται Project Nimbus και παρέχει στην κυβέρνηση και τον στρατό του Ισραήλ υποδομές υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εργαζόμενοι που συνδέονται με την ομάδα διαμαρτυρίας No Tech For Apartheid, πραγματοποίησαν καθιστικές διαμαρτυρίες στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και στο Sunnyvale της Καλιφόρνια.

Η Google δήλωσε ότι το Project Nimbus “δεν απευθύνεται σε εξαιρετικά ευαίσθητους, διαβαθμισμένους ή στρατιωτικούς φόρτους εργασίας που σχετίζονται με τα όπλα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών”. Ο κολοσσός δήλωσε ότι οι διαδηλωτές διατάραζαν τα γραφεία και “παρεμπόδιζαν σωματικά την εργασία άλλων εργαζομένων και τους εμπόδιζαν να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις”.

Οι απολύσεις, τις οποίες η Google επιβεβαίωσε στο BBC, κλιμάκωσαν τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ της εταιρείας και των εργαζομένων που αντιτίθενται στην προμήθεια τεχνολογίας στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Πέρυσι, μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκαν πορείες με διαδηλωτές να κρατούν πανό που έγραφαν “Όχι άλλη γενοκτονία για το κέρδος”. Στις πιο πρόσφατες διαμαρτυρίες, το προσωπικό μπήκε στα γραφεία και αρνήθηκε να φύγει, με αποτέλεσμα η Google να καλέσει τις αστυνομικές αρχές.

Σε ανακοίνωσή της η Google χαρακτήρισε τη συμπεριφορά αυτή “εντελώς απαράδεκτη”.

Η Google δεν είναι η μόνη εταιρεία που αντιμετωπίζει επικρίσεις για το Ισραήλ. Η McDonalds δήλωσε ότι θα αγοράσει πίσω όλα τα ισραηλινά εστιατόριά της, αφού οι πωλήσεις υπέστησαν ζημιά από το μποϊκοτάζ της μάρκας λόγω της θεωρούμενης υποστήριξής της προς το Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα