Η Ιρλανδία προκαλεί ”ζαλάδα” στη βιομηχανία αλκοόλ – Αντιδράσεις για τις προειδοποιήσεις στα μπουκάλια

Η Ιρλανδία προκαλεί ”ζαλάδα” στη βιομηχανία αλκοόλ – Αντιδράσεις για τις προειδοποιήσεις στα μπουκάλια
Σερβιτόρα σε bar - restaurant (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Kamran Jebreili

Το ιρλανδικό σχέδιο προβλέπει προειδοποιήσεις που θα αναφέρουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών. Αντιδράσεις εντός της ΕΕ

Η χώρα που πρώτη στον κόσμο κήρυξε τον πόλεμο στο κάπνισμα, επιβάλλοντας την απαγόρευσή του σε κλειστούς χώρους, τώρα βάζει στο στόχαστρό της την κατανάλωση του αλκοόλ, ανοίγοντας νέο πεδίο σύγκρουσης στην Ευρώπη.

Η Ιρλανδία θέλει να τοποθετήσει προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία στις φιάλες κρασιού, μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανοίγει τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ετικέτες θα πρέπει να φέρουν επισημάνσεις για την υγεία παρόμοιες με αυτές που αναγράφονται στα πακέτα των τσιγάρων, αναφέροντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ηπατική νόσο, βλάπτει το αγέννητο μωρό και συνδέεται άμεσα με θανατηφόρες μορφές καρκίνου.

Όπως επισημαίνει το Politico σε δημοσίευμά του, το σχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εννέα χώρες – μέλη έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, ενώ από την πλευρά της η βιομηχανία ποτών κάνει λόγο για επίθεση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Ιταλικά κρασιά (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Gregorio Borgia

Τι προσπαθεί να κάνει η Ιρλανδία – και γιατί;

Η τοποθέτηση προειδοποιήσεων για την υγεία σε όλες τις συσκευασίες αλκοολούχων ποτών είναι το τελευταίο, και πιο δύσκολο, μέρος του νόμου – ορόσημο της Ιρλανδίας για τη δημόσια υγεία (αλκοόλ) του 2018, ο οποίος αποσκοπεί στη μείωση της κατάχρησης αλκοόλ και της επιβάρυνσης που αυτή συνεπάγεται για τον τομέα της Υγείας.

Η νομοθεσία έχει ήδη θέσει κατώτατες τιμές στα προϊόντα λιανικής πώλησης, προκαλώντας την οργή των καταναλωτών που δεν μπορούν, πλέον, να αγοράζουν μπύρα και βότκα φθηνά.

Οι ιρλανδικές αρχές γνωρίζουν ότι η τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων για τον καρκίνο σε όλα τα αλκοολούχα προϊόντα δημιουργεί εμπορικό ναρκοπέδιο που φέρνει αντιμέτωπα τα συμφέροντα της δημόσιας Υγείας με τους οινοποιούς, τους ζυθοποιούς και τους οινοποιούς όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως.

Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί, παρά το πράσινο φως των Βρυξελλών, ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας, Στίβεν Ντόνελι, δεν έχει ακόμη υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Μόλις ο Ντόνελι αποφασίσει, ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα καθώς μετά από μία τριετή περίοδο προσαρμογής, το 2026 τα αλκοολούχα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά στην συσκευασία τους τις προειδοποιήσεις είτε ως μέρος του σχεδιασμού τους είτε σε ξεχωριστό αυτοκόλλητο.

Αυτό βεβαίως αναπτερώνει τις ελπίδες ότι μέχρι τότε η άσκηση πίεσης από τη βιομηχανία ποτών θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να ακυρώσει εντελώς το μέτρο.

Τι θα αναγράφεται στις ετικέτες

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι προειδοποιήσεις για την υγεία θα είναι αυστηρές. Θα πρέπει να είναι γραμμένες με κόκκινα κεφαλαία γράμματα, όπως το ακόλουθο κείμενο:

Οι προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία στις φιάλες κρασιού, μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών Politico

Επομένως, όπως επισημαίνει το Politico, θα καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο για τους καταναλωτές να τις παραβλέψουν – ειδικά από τη στιγμή που, στις μέρες μας, αγοράζουν όλο και περισσότερο αλκοόλ από σούπερ μάρκετ, αντί να πίνουν βαρελίσια μπύρα στις παμπ ή χύμα κρασί στα εστιατόρια.

Γιατί αντιδρά η ευρωπαϊκή βιομηχανία ποτών;

Η προτεινόμενη επισήμανση ισοδυναμεί με παραπληροφόρηση, ισχυρίζεται ο Ettore Prandini, πρόεδρος της μεγαλύτερης ένωσης αγροτών της Ιταλίας Coldiretti. “Δεν είναι δίκαιο να συγκρίνουμε το αλκοόλ με τα τσιγάρα. Εάν καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα, ένα ποτήρι ανά γεύμα, το κρασί ωφελεί την υγεία” προσθέτει ο Prandini.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ulrich Adam της SpiritsEurope υποστηρίζει ότι το ιρλανδικό σύστημα δεν κάνει διάκριση μεταξύ ”μέτριας” και ”υπερβολικής” κατανάλωσης αλκοόλ.

Η βιομηχανία ποτών εκφράζει την αντίθεσή της στο ιρλανδικό σύστημα το οποίο χαρακτηρίζει αντϊευρωπαϊκό, λέγοντας ότι θα δημιουργούσε εμπορικούς φραγμούς και θα υπονόμευε την κοινή αγορά της ΕΕ. Η Brewers of Europe, που εκπροσωπεί 10.000 ζυθοποιούς, δήλωσε ότι τα μέτρα ”αποτελούν αδικαιολόγητο και δυσανάλογο εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων”.

Τα ιρλανδικά σχέδια “πλήττουν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, φέρνοντας σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση έναν τομέα που έχει προσφέρει πολλά στους Ευρωπαίους” αναφέρει ο Lamberto Frescobaldi, πρόεδρος της ιταλικής ένωσης οινοποιών Unione Italiana Vini.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα