Η Καλιφόρνια σηκώνει τη σημαία της επανάστασης εναντίον του Τραμπ

H υποψήφια των Δημοκρατικών, Elizabeth Warren
H υποψήφια των Δημοκρατικών, Elizabeth Warren AP

Ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να αφαιρέσει από την Καλιφόρνια τη δυνατότητα να επιβάλλει περιορισμούς στις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων. Την ίδια ώρα η Πολιτεία προχωρά σε προοδευτικές τομές στα εργασιακά συμπαρασύροντας κι άλλους, ενώ εκχωρεί δικαιώματα και στους αθλητές των Κολεγίων της. Στην "κόντρα", και τα εμβόλια.

Ένας νέος "πόλεμος" έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Πολιτεία της Καλιφόρνια και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει βαλθεί να ανακαλέσει τις ελευθερίες που είχαν εκχωρηθεί στην Καλιφόρνια επί των ημερών Ομπάμα, οι οποίες και λήγουν το 2025. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος των Πολιτειών, Ομπάμα, είχε επιτρέψει στην Πολιτεία να θέτει τα δικά της όρια στις εκπομπές καυσαερίων και την κατανάλωση καυσίμων των οχημάτων (Clean Air Act), μια ελευθερία που τώρα ο Τραμπ θέλει να αναστείλει.

Στη χθεσινή συνάντηση του Τραμπ με αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο για την εξέταση του όλου θέματος μετείχαν ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, Άντριου Ουίλερ, η υπουργός Μεταφορών Ελέιν Τσάο, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Λάρι Κάντλοου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζέφρι Ρόουζεν και ο υπηρεσιακός διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Ράσελ Βοτ.

Ο Λευκός Οίκος, τα υπουργεία και οι υπηρεσίες αυτές απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, όπως ανέφερε το Reuters και μεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο.

Η Καλιφόρνια ενέκρινε τον νόμο που αναγκάζει την Uber και συναφείς εταιρείες να αναγνωρίσουν ως πλήρους απασχόλησης μισθωτούς τους εργαζομένους τους

Κόντρα στις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης, η Γερουσία της Καλιφόρνιας ενέκρινε την Πέμπτη μια νομοθεσία που αναγκάζει τη γνωστή εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταξί Uber, αλλά και άλλους γίγαντες της Gig οικονομίας, να μετατρέψουν σε πλήρους απασχόλησης μισθωτούς υπαλλήλους, όσους εργάζονταν ως σήμερα ως «πάροχοι υπηρεσιών».

Πρόκειται για ένα μέτρο που εγγυάται τον κατώτατο μισθό, εργασιακά δικαιώματα, συνδικαλιστική προστασία σε χιλιάδες ανθρώπους, που καίτοι εργαζόμενοι στερούνται και των πλέον θεμελιωδών ευεργετημάτων.

Ο νόμος, με την κωδική ονομασία ΑΒ5, είχε υποστηριχθεί και κατατεθεί από πολλούς υποψήφιους για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις επόμενες προεδρικές εκλογές, όπως οι γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μπένι Σάντερς και Καμάλα Χάρις.

Όπως τόνισε κι η εισηγήτρια του νομοσχεδίου στην Καλιφόρνια, Δημοκρατική γερουσιαστής Λορένα Γκονζάλες «δεν μπορούν να κάνουν κάποιοι δουλειές καταρρακώνοντας τις συνθήκες εργασίας όσων απασχολούν».

Πλέον οι οδηγοί της Uber δεν θα θεωρούνται «πάροχοι υπηρεσιών» στην επιχείρηση ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά η εργασία τους θα αναγνωρίζεται ως αυτή ενός κανονικά προσληφθέντος εργαζομένου.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να αυξήσει κατά πολύ το κόστος εργασίας στις μεγάλες αυτές επιχειρήσεις του κλάδου της παροχής υπηρεσιών μέσω εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, όπως η Uber και η Lyft, ή η DoorDash, μάλιστα σε μία κρίσιμη συγκυρία για τις εταιρείες, που πασχίζουν να συμμαζέψουν κάποιες από τις απώλειές τους. Για την Uber η εφαρμογή του νέου νόμου σημαίνει μία αύξηση του κόστους για κάθε εργαζόμενο από 2.000 έως 3.600 δολάρια. Ήδη στις αρχές του καλοκαιριού, η γενική διευθύντρια της Uber Ντάρα Χοσροουσάχι είχε ανακοινώσει την μείωση 400 θέσεων συνεργατών της.

Προτού όμως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, που είχε ταχθεί υπέρ της νομοθεσίας, υπογράψει τον καινούργιο νόμο, η Uber δήλωσε πως τα βασικά σημεία του δεν έχουν εφαρμογή στους οδηγούς της και εξέφρασε την πεποίθηση πως πολλοί εξ αυτών θα θελήσουν να διατηρήσουν το «ανεξάρτητο καθεστώς της απασχόλησής τους». Ωστόσο προκειμένου να αποδείξει η εταιρεία πως οι οδηγοί της παρέχουν έργο, η Uber πρέπει να αποδείξει πως δεν τους καθοδηγεί και τους ελέγχει και πως εργάζονται νομότυπα ως οδηγοί και εκτός του ωραρίου της «ανεξάρτητης» απασχόλησής τους σε αυτήν.

Στην Καλιφόρνια υπάρχουν πάνω από ένα εκατ. εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται ως «πάροχοι υπηρεσιών» σε διάφορους τομείς, από κομμωτήρια και σαλόνια αισθητικής-νυχιών, επιστάτες και θυρωροί, οικοδόμοι και οδηγοί. Πλέον αυτοί, εάν εργάζονται κατ’ αποκλειστικότητα στις εταιρείες τους, μπορούν να διεκδικήσουν κατώτατο μισθό και υπερωρίες.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει την εργατική νομοθεσία και σε άλλες αμερικανικές Πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, που ήδη έχει κινηθεί προς την έγκριση αντίστοιχων μέτρων, αλλά και η Ουάσιγκτον και το Όρεγκον.

Παράλληλα και άλλοι κλάδοι ανησυχούν για την εφαρμογή της νομοθεσίας στην Καλιφόρνια. Θρησκευτικές κοινότητες φοβούνται πως μικρά ποίμνια και συναγωγές δεν θα έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν ιερείς και ραββίνους πλήρους απασχόλησης. Επίσης ανήσυχοι είναι και οι οινοπαραγωγοί και οι καλλιεργητές, όπως και οι ιδιοκτήτες εταιρειών franchise, για την προοπτική να θεωρηθούν οι απασχολούμενοι σε αυτούς τους κλάδους ως πλήρους απασχόλησης εργαζόμενοι.

Τέλος, πρόσφατα η Καλιφόρνια πέρασε νομοθεσία με την οποία αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους αφήνουν ανεμβολίαστα τα παιδιά τους, κόντρα στο ρεύμα των αντιεμβολιαστών που γίνει όλο και πιο δημοφιλές στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη εδώ για την απόφαση της Καλιφόρνια να δώσει το δικαίωμα στους παίκτες Κολεγίων να βγάλουν έσοδα εκμεταλλευόμενοι την εικόνα τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ
SHARE: