Η Κομισιόν ενεργοποίησε το άρθρο 7 κατά της Πολωνίας

Ο Φρανς Τίμερμανς
Ο Φρανς Τίμερμανς AP

Η Κομισιόν απεφάνθη ότι υπάρχει σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου στην Πολωνία και παίρνει τα μέτρα της. Τι προβλέπει το άρθρο 7, και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις για τη χώρα. Όσα είπε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς

Την ενεργοποίηση του άρθρου 7 σε βάρος της Πολωνίας αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι η πρώτη φορά που θα ενεργοποιηθεί η σχετική απόφαση σε βάρος κράτους-μέλους της ΕΕ. Αν τελικά “περάσει” η πρόταση της Κομισιόν, η Πολωνία δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου στα Συμβούλια της ΕΕ. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ απέστειλε επιστολή στον Πολωνό Πρωθυπουργό, καλώντας τον σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, στις 9 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει η απόφαση, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για σχεδόν δύο χρόνια να ξεκινήσει εποικοδομητικός διάλογος με την πολωνική κυβέρνηση, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Προτείνει λοιπόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εκδώσει την σχετική απόφαση βάσει του άρθρου 7 (παράγραφος 1) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάταξη προβλέπει μέχρι και την αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο με διαδικασία ειδικής πλειοψηφίας για όποιο κράτος - μέλος της Ε.Ε. διαπιστωθεί ότι έχει αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές αρχές για ζητήματα δικαίου.

Πολλές φορές, η Πολωνία έχει επικριθεί από την Κομισιόν για απόκλιση όσον αφορά στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς η συντηρητική δεξιά κυβέρνηση της χώρας έχει ψηφίσει νομοθεσία η οποία θέτει την παύση και τη συνταξιοδότηση δικαστών και ανώτατων δικαστών στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ επιφέρει αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Στις 26 Ιουνίου, η Επιτροπή είχε στείλει συστάσεις προς την πολωνική κυβέρνηση, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την σχεδιαζόμενη τότε μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Η Πολωνία επέκρινε την κίνηση των Βρυξελλών ως έχουσα «πολιτικά κίνητρα».

Πάντως, η Κομισιόν επιθυμεί να συνεχίσει την προσφορά της στον εποικοδομητικό διάλογο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιστολή Γιούνκερ στον Πολωνό Πρωθυπουργό.

Πολωνία: "Πολιτική" η απόφαση της Κομισιόν

Η Πολωνία έμαθε με λύπη την «πολιτική και όχι νομική» απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή «επιβαρύνει αναίτια τις σχέσεις μας, γεγονός που απειλεί να καταστήσει δύσκολη την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Η Πολωνία αντιμετωπίζεται σήμερα ως διαλυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άρα είναι σημαντικό να σταματήσει η καταστροφή της υπόληψης της Βαρσοβίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι δεν αναμένει την επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας στο εγγύς μέλλον.

Με "βέτο" απειλεί η Ουγγαρία

Ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζολτ Σεμγέν χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  «απαράδεκτη» και πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Ο Ούγγρος αντιπρόεδρος προειδοποίησε ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MTI.

(Φωτογραφία: O αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, AP Photo/Virginia Mayo)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν
SHARE:

24Media Network