Βρετανία: Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ θυμίζει έντονα Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ θυμίζει έντονα Μπόρις Τζόνσον
Ρίσι Σούνακ ap

Ο Ρίσι Σούνακ σχηματίζει το υπουργικό του συμβούλιο, διατηρώντας πολλούς από τους υπουργούς των κυβερνήσεων Τζόνσον και Τρας. "Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να μην επιστρέφει, επιστρέφει όμως το υπουργικό του συμβούλιο" σχολιάζουν οι Εργατικοί.

Τη νέα κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας συγκροτεί ο Ρίσι Σούνακ, με πολλούς από τους υπουργούς της Λιζα Τρας να αποτελούν πλέον παρελθόν.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να περιλαμβάνει στελέχη τόσο της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον όσο και της Λιζ Τρας.

Ο Τζέρεμι Χαντ θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών – ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο μετά τον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό του Κουασί Κουάρτενγκ, καταργώντας γρήγορα το μεγαλύτερο μέρος του.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι διορίστηκε εκ νέου σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και έγινε ο κορυφαίος συνεργάτης της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας που συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Ρίσι Σούνακ.

Ο 53χρονος Κλέβερλι είχε υποστηρίξει αντίπαλο του Σούνακ δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Το καλοκαίρι είχε ταχθεί υπέρ της Λιζ Τρας στις ψηφοφορίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας. Το περασμένο Σάββατο εξέφρασε την προτίμησή του στον Μπόρις Τζόνσον προτού εκείνος ανακοινώσει τελικά ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο Μπεν Γουάλας παραμένει υπουργός Άμυνας, ένας από τους λίγους που διατήρησαν το υπουργείο τους τόσο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Τζόνσον όσο και της Τρας – και τώρα του Σούνακ. Δεν ήταν δεδομένο ότι ο Γουάλας θα δεχόταν τη θέση του, καθώς ο Ρίσι Σούνακ δεν έχει δεσμευτεί δημόσια να δαπανήσει το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα μέχρι το 2030.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ θα επιστρέψει στο ρόλο του αναπληρωτή πρωθυπουργού και του υπουργού Δικαιοσύνης.

Έπειτα από «διάλειμμα» μίας εβδομάδας, η Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας επειδή παραβίασε τους «κανόνες ασφαλείας» αναφορικά με τον χειρισμό ευαίσθητων κρατικών πληροφοριών, επανέρχεται στο υπουργείο Εσωτερικών, στη νέα κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Η Μπράβερμαν φέρεται ότι συγκρούστηκε με την Τρας για το μεταναστευτικό, με την πρώτη να επιθυμεί την τήρηση «σκληρής γραμμής». Είχε πει μάλιστα ότι ήθελε να δει αιτούντες άσυλο να στέλνονται στη Ρουάντα. Επισήμως, υπέβαλε την παραίτησή της αποδεχόμενη ότι «έκανε λάθος» επειδή χρησιμοποίησε το προσωπικό e-mail της για να στείλει επίσημα έγγραφα.

Είχε θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, το καλοκαίρι, όμως αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας και στη συνέχεια στήριξε την υποψηφιότητα της Λιζ Τρας.

Ο Γκραντ Σαπς, ο οποίος τη διαδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών, θα μετακινηθεί στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας στη νέα κυβέρνηση του Σούνακ, αντικαθιστώντας τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Ο Στιβ Μπάρκλεϊ, πρώην προσωπάρχης του Μπόρις Τζόνσον, διορίστηκε εκ νέου υπουργός Υγείας. Ήταν στη θέση αυτή για λίγο στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, προτού απομακρυνθεί από τη θέση αυτή από τη Λιζ Τρας.

Η Τζίλιαν Κίγκαν διορίστηκε υφυπουργός Παιδείας, από το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Προηγουμένως ήταν υφυπουργός για την περίθαλψη στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Υποστήριξε τον Ρίσι Σουνάκ στις εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών φέτος.

Η πρώην αντίπαλος του Σούνακ στην ηγεσία, η Πένι Μόρνταουντ, παραμένει επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η Τερέζ Κόφεϊ διορίστηκε ως η νέα υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων. Η Κόφεϊ τον περασμένο μήνα διορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός της Liz Truss. Κατείχε επίσης τη θέση της υπουργού Υγείας

Κατείχε προηγουμένως το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου περιβάλλοντος μεταξύ Ιουλίου 2016 και Σεπτεμβρίου 2019 τόσο υπό τις κυβερνήσεις της Τερέζα Μέι όσο και του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μελ Στράιντ ανέλαβε τη θέση του γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων. Το 2019 διορίστηκε αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων υπό την Τερέζα Μέι, όταν αυτή ήταν πρωθυπουργός. Υποστήριξε τον Σούνακ και στις δύο εκλογές για την ηγεσία των Τόρις φέτος.

Η Κέμι Μπάντενοχ διορίστηκε εκ νέου υπουργός διεθνούς εμπορίου καθώς επίσης και υπουργός γυναικών και ισότητας – μια θέση που κατείχε στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον. Η Μπάντενοκ, ήρθε τέταρτη στη διαμάχη για την ηγεσία των Τόρις αυτό το καλοκαίρι.

Έχει μιλήσει ανοιχτά για θέματα όπως οι τουαλέτες με ουδέτερο φύλο – στις οποίες αντιτίθεται – και κατέβηκε με μια πλατφόρμα “κατά του ξυπνήματος” στον διαγωνισμό των Τόρις. Υποστήριξε επίσης ότι το κράτος πρέπει να αδυνατίσει.

Η Μισέλ Ντόνελαν διατηρεί τη θέση της ως υπουργός Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού. Η βουλευτής διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού υπό τη Λιζ Τρας, αντικαθιστώντας τη Ναντίν Ντόρις.

Ο βουλευτής Ναντίμ Ζαχάουι διορίστηκε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος. Ο Ζαχάουι, 55 ετών, γεννήθηκε στο Ιράκ αλλά η οικογένειά του, που είναι κουρδικής καταγωγής, εγκαταστάθηκε στη Βρετανία στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για σύντομο χρονικό διάστημα (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), μετά την παραίτηση του ίδιου του Σούνακ από το αξίωμα αυτό.

Το 2000 ο Ζαχάουι ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, της οποίας παρέμεινε εκτελεστικός διευθυντής μέχρι το 2010. Εξελέγη βουλευτής με το Συντηρητικό κόμμα το 2010. Στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας ήταν υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης, θέση την οποία πλέον αναλαμβάνει ο Όλιβερ Ντάουντεν.

Εργατικοί: Ο Μπόρις μπορεί να μην επιστρέφει, επιστρέφει όμως το υπουργικό του συμβούλιο

Την ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων της κυβέρνησης Σούνακ ακολούθησε η πρώτη αντίδραση των Εργατικών, με τον σκιώδη υπουργό Εργασίας και Συντάξεων Τζόναθαν Άρσγουορθ να δηλώνει ότι “ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να μην είναι πίσω, αλλά πολλοί από το υπουργικό του συμβούλιο είναι”.

Λέει ότι “αυτά είναι τα παλιά πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου του Τζόνσον” και κατηγορεί πολλούς από αυτούς ότι βοήθησαν “να μας δώσουν τα οικονομικά ζητήματα με τα οποία παλεύουμε” – συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας.

Από αυτούς που έχει διορίσει μέχρι στιγμής ο Σούνακ, στο υπουργικό συμβούλιο του Μόρις Τζόνσον ήταν επίσης οι Ντόμινικ Ράαμπ, Τζέιμς Κλέβερλι, Μπεν Γουάλας, Όλιβερ Ντόουντεν, Γκραντ Σαπς, Γκίλιαν Κίγκαν, Τερέζ Κόφεϊ, Στιβ Μπάρκλεϊ, Μίκαελ Γκόουβ.

Ο Ρίσι Σούνακ έγινε επίσημα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου νωρίτερα σήμερα, αφού συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Στην πρώτη του ομιλία, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια “βαθιά οικονομική κρίση” και ότι θα διορθώσει ορισμένα από τα λάθη της Λιζ Τρας.

Σε μια σύντομη αποχαιρετιστήρια ομιλία της νωρίτερα, η Τρας υπερασπίστηκε τα όσα έπραξε κατά τη σύντομη θητεία της, λέγοντας ότι προσπάθησε να προωθήσει φορολογικές μειώσεις και δήλωσε ότι οι ηγέτες πρέπει να είναι τολμηροί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα