Η Μέρκελ βλέπει Ερντογάν μια μέρα μετά το “χαστούκι” για τη Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Η Μέρκελ βλέπει Ερντογάν μια μέρα μετά το “χαστούκι” για τη Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ AP

Λιβύη, Συρία, Ιράκ και Ιράν θα βρεθούν στο τραπέζι της συνάντησης που θα έχει σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον Τούρκο Πρόεδρο. Η συνάντηση γίνεται στη σκιά της έκθεσης - κόλαφο της Γερμανικής Βουλής για τη Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Στην Κωνσταντινούπολη συναντώνται την Παρασκευή για συνομιλίες η καγκελάριος της Γερμανίας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς η συνάντηση γίνεται μία μέρα μετά τη γνωμάτευση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής, σύμφωνα με την οποία είναι παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης.

Στην έκθεσή της η Υπηρεσία μετά από καταγραφή και παρουσίαση όλων των δεδομένων, καταλήγει στο συμπέρασμα οτι το μνημόνιο οπου υπέγραψαν οι δύο χώρες  παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν έχουν αναλάβει ρόλο τις τελευταίες εβδομάδες σε διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τις συρράξεις στη Λιβύη και τη Συρία, την κρίση στο Ιράκ και για τις εντάσεις με το Ιράν.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Η σχέση των δύο ηγετών έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας των συλλήψεων δεκάδων γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής ή προσώπων με διπλή υπηκοότητα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής.

«Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λήψη μέτρων για να τερματιστεί η εκστρατεία καταστολής πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων ανάμεσα στην Άγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρόεδρο», έκρινε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ενόψει της συνάντησης.

Ο Ερντογάν έχει εξάλλου απειλήσει να «ανοίξει τις πόρτες» προς την Ευρώπη στους εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχει υποδεχθεί η χώρα του, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι όπως διατείνεται δεν προσφέρει στην Τουρκία την υπεσχημένη οικονομική βοήθεια.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να εγκαινιάσουν τον χώρο ενός τουρκογερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη.

Σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με αντιπροσώπους βιομηχανιών κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και της τουρκικής κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος θα δει τον γνωστό τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ Οκ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα