Η Νορβηγία αναστέλλει τις πωλήσεις όπλων στα Αραβικά Εμιράτα

Supporters of Shiite Houthi rebels attend a rally in Sanaa, Yemen, Tuesday, Dec. 5, 2017. The killing of Yemen's ex-President Ali Abdullah Saleh by the country's Shiite rebels on Monday, as their alliance crumbled, has thrown the nearly three-year civil war into unpredictable new chaos. (AP Photo/Hani Mohammed)
Supporters of Shiite Houthi rebels attend a rally in Sanaa, Yemen, Tuesday, Dec. 5, 2017. The killing of Yemen's ex-President Ali Abdullah Saleh by the country's Shiite rebels on Monday, as their alliance crumbled, has thrown the nearly three-year civil war into unpredictable new chaos. (AP Photo/Hani Mohammed) AP

Υπό τον φόβο ότι θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Υεμένη η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει να εξάγει όπλα και πυρομαχικά στην αραβική χώρα

Την αναστολή των εξαγωγών όπλων και πυρομαχικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισε η κυβέρνηση της Νορβηγίας, εξαιτίας των ανησυχιών ότι θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Υεμένη, ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που συγκροτήθηκε το 2015 και στην οποία συμετέχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενέβη στον πόλεμο της Υεμένης εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

ADVERTISING

Οι Χούθι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βορείου τμήματος της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, με τις εχθροπαξίες να έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό περισσότερων από 3 εκατομμυρίων, ενώ δημιούργησαν μία ανθρωπιστική κρίση που από τον ΟΗΕ χαρακτηρίστηκε ως η σοβαρότερη στον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι πυρομαχικά κατασκευασμένα στη Νορβηγία έχουν χρησιμοποιηθεί στην Υεμένη, ο κίνδυνος να συμβεί αυτό αυξάνεται εξαιτίας της εμπλοκής των ΗΑΕ στη σύρραξη, επισήμανε το νορβηγικό ΥΠΕΞ.

"Η απόφαση αντανακλά την αυστηρή προσέγγιση και τις προφυλάξεις που λαμβάνει η Νορβηγία", σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι προϋπάρχουσες άδειες για την εξαγωγή όπλων και πυρομαχικών ακυρώθηκαν προσωρινά και δεν θα εκδοθούν νέες υπό τις παρούσες συνθήκες. Η απόφαση της νορβηγικής διπλωματίας πάρθηκε την 19η Δεκεμβρίου αλλά δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι χθες.

Το 2016, οι εξαγωγές νορβηγικών όπλων και πυρομαχικών στα ΗΑΕ σχεδόν διπλασιάστηκαν, φθάνοντας σε αξία τα 79 εκατομμύρια κορόνες (9,7 εκατ. δολάρια), από 41 εκατ. το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της νορβηγικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη του κοινοβουλίου της Νορβηγίας διεξήγαγαν επί μήνες μια εκστρατεία για την αναστολή των εξαγωγών όπλων και πυρομαχικών στα ΗΑΕ.

Η Λίγνα Χέγκνα, εκπρόσωπος του νορβηγικού παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά, χαιρέτισε το γεγονός ότι «επιτέλους η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη και τερμάτισε τις εξαγωγές όπλων προς μια χώρα η οποία συμμετέχει σε βομβαρδισμούς σχολείων και νοσοκομείων στην Υεμένη». Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα πως "η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση της Νορβηγίας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες» που εξάγουν όπλα ώστε «να ενεργήσουν με υπευθυνότητα μπροστά στις επανειλημμένες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου".

Η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα κράτη που συμμετέχουν στη συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ έχουν προκαλέσει αντεγκλήσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης κυρίως της Βρετανίας. Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε το αίτημα ακτιβιστών να ακυρωθούν πωλήσεις όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή χρησιμοποιούνται στην Υεμένη κατά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Όμως το Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία, ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την αναστολή όλων των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, ωσότου υπάρξουν αποδείξεις πως δεν χρησιμοποιούνται βρετανικά όπλα "εναντίον άμαχου πληθυσμού" στην Υεμένη.

Η Νορβηγία δεν επιτρέπει πωλήσεις όπλων ή πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Το θέμα των πωλήσεων όπλων αναμένεται να συζητηθεί εντός του μήνα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του νορβηγικού κοινοβουλίου.

Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:AP Photo/Hani Mohammed

SHARE:

24Media Network