Καταλονία: Διάλογο και όχι μονομερείς ενέργειες επιζητά ο Πουτζντεμόν

Καταλονία: Διάλογο και όχι μονομερείς ενέργειες επιζητά ο Πουτζντεμόν
Catalan regional President Carles Puigdemont walks to the podium to make the opening speech at the parliament in Barcelona, Spain, Tuesday, Oct. 10, 2017. Puigdemont is addressing the Catalan parliament in a session that some have portrayed as the staging of an independence declaration for the northeastern region of 7.5 million, although others have said the move would only be symbolic. (AP Photo/Manu Fernandez) AP Photo/Manu Fernandez)

Αναβάλει τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας για μερικές εβδομάδες ο Κάρλες Πουτζντεμόν. "Δεν έχω σκοπό να απειλήσω ή να προσβάλω κανέναν" δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του και έκανε σαφές πως προσδοκά σε διάλογο με την κυβέρνηση Ραχόι

Ο Πουτζντεμόν διεμήνυσε ότι πρόθεσή του είναι να σεβαστεί την ετυμηγορία του λαού για ανεξαρτησία της Καταλονίας μετά το επίμαχο δημοψήφισμα της Κυριακής, υπογράφοντας μαζί με πολιτικούς της επαρχίας ένα έγγραφο διακήρυξης της ανεξαρτησίας, αμφίβολης νομικής υπόστασης.

“Δεν σχεδιάζω καμία απειλή, καμία προσβολή. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Είναι ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση” διεμήνυσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν ξεκινώντας την ομιλία του στο Καταλανικό Κοινοβούλιο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το θέμα της Καταλονίας δεν είναι πλέον εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, αλλά ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.

Στη συνέχεια υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές. Καταδίκασε τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας. Προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ώστε να μην ψηφίσει, απομάκρυναν κάλπες και ψηφοδέλτια από τα εκλογικά τμήματα, ανέφερε. “Στόχος τους ήταν να διασπείρουν τον τρόμο και τον πανικό και να μείνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Αλλά όλα πήγαν στραβά, δεν πέτυχαν το στόχο τους και πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι πήγαν (να ψηφίσουν) παρά το φόβο” δήλωσε.

Συνέχισε κάνοντας μία μακρά αναδρομή στην ιστορία της Καταλονίας και την σχέση της με την κεντρική κυβέρνηση στην Μαδρίτη.

Catalan regional President Carles Puigdemont walks to depart from the Palau de la Generalitat in Barcelona, Spain, Tuesday Oct. 10, 2017 as he heads to the Catalan parliament. Puigdemont will address the Catalan parliament on Tuesday evening in a session that some have portrayed as the staging of an independence declaration for the northeastern region of 7.5 million, although others have said the move would only be symbolic. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP Photo/Emilio Morenatti

 

Μιλώντας επί 20 λεπτά στην Καταλανική διάλεκτο, συνέχισε στα ισπανικά, απευθυνόμενος στους Ισπανούς: “Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι και θέλουμε να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και διάλογο. Δεν έχουμε τίποτε ενάντια στην Ισπανία. Θέλουμε καλύτερη κατανόηση με την Ισπανία”.

Ο λαός ψήφισε “ναι” για την ανεξαρτησία και εγώ επιθυμώ να ακολουθήσω τη βούλησή του, δήλωσε στην συνεχεία. “Ως πρόεδρος της Καταλονίας, θέλω να ακολουθήσω τη βούληση του λαού για μία ανεξάρτητη Καταλονία” δήλωσε.

“Αναστέλλουμε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας για μερικές εβδομάδες, ώστε να υπάρξει διάλογος με το ισπανικό κράτος” κατέληξε καταχειροκροτούμενος, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη ευθύνης προς αποκλιμάκωση της έντασης.

Η ομιλία του Πουτζντεμόν ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας, γεγονός που προκάλεσε όργιο φημών, είτε για διεθνή διαμεσολάβηση της τελευταίας στιγμής, είτε για ενδοκυβερνητικούς τριγμούς για στο κείμενο που θα εκφωνούσε.

Αίσθηση προκάλεσαν δε και πληροφορίες που μεταδίδονταν νωρίτερα,  σύμφωνα με τις οποίες η Μαδρίτη φερόταν να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της σύλληψης του Πουτζντεμόν σε περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ενώ ισχυρές δυνάμεις της ισπανικής κυβέρνησης έχουν μεταβεί στην περιοχή για παν ενδεχόμενο.

“Όχι” από την κυβέρνηση Ραχόι

Η πρώτη αντίδραση από την Μαδρίτη και τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στις προτάσεις του Καταλανού προέδρου δεν άργησε να έρθει. “Μη αποδεκτές” ήταν η απάντηση της κεντρικής κυβέρνησης μέσω εκπροσώπου της. Θεωρείται μάλιστα ότι ο Πουτζντεμόν κήρυξε έμμεσα ανεξαρτησία για να την αναστείλει αμέσως μετά, ενώ σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία φέρεται να γίνεται λόγος και για “εκβιασμό” που δεν θα περάσει.

Δείτε την ομιλία του

Φωτό: AP Photo/Manu Fernandez

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα