Η πιο κρίσιμη ώρα για τον Μακρόν: Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής εν μέσω λαϊκής οργής

Η πιο κρίσιμη ώρα για τον Μακρόν: Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής εν μέσω λαϊκής οργής
Εμανουέλ Μακρόν Stephane Mahe/Pool via AP

Εν μέσω κύματος διαδηλώσεων που παραλύει τη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο κρίσιμη κοινοβουλευτική "μάχη" της θητείας του. Πώς αναμένεται να επηρεάσουν την κυβέρνηση οι προτάσεις μομφής.

Αντιμέτωπη με δύο προτάσεις δυσπιστίας θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα (20/3) η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για το εξαιρετικά αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, σε μια Γαλλία που τις τελευταίες ημέρες οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία κλιμακώνονται, όπως επίσης και η καταστολή.

Οι διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας το Σαββατοκύριακο, αφού η κυβέρνηση επικαλέστηκε έναν αμφιλεγόμενο συνταγματικό ελιγμό για να περάσει το νομοσχέδιο, κίνηση που πυροδότησε κλιμάκωση της κοινωνικής αναταραχής.

Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να “μπλοκάρουν” τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα διυλιστήρια, τα πανεπιστήμια και την αποκομιδή απορριμμάτων αυτή την εβδομάδα, καθώς τα συνδικάτα ετοιμάζονται να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στην κυβέρνηση με σκοπό να αποσύρει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Οδοφράγματα στήνονται σε διάφορα σημεία της χώρας, με διαδηλωτές να αποκλείουν πριν από λίγο την περιφερειακή οδό στην Porte d’Angers, κοντά στο Poterie στη Ρενς, ενώ και στη Ναντς έχουν στηθεί οδοφράγματα μπροστά από το συμβούλιο ύδρευσης.

Το Σάββατο, περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν μόνο στο Παρίσι μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση, μετά την οποία ξέσπασαν ταραχές.

/ AP

Κινδυνεύει η κυβέρνηση Μακρόν από τις προτάσεις μομφής;

Οι 573 της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα επί δύο προτάσεων δυσπιστίας, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παραίτηση της πρωθυπουργού του Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν και της κυβέρνησής της. Αν και ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα αναγκαστεί να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας, μια επιτυχής έκβαση της πρότασης δυσπιστίας θα προκαλέσει βαθιά πολιτική κρίση για τον Μακρόν.

Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μαίρ δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση είναι “ζωτικής σημασίας” για τη χώρα και κάλεσε τους βουλευτές να “αναλάβουν τις ευθύνες τους”, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

“Δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για να πέσει η κυβέρνηση, αλλά θα είναι η στιγμή της αλήθειας”, δήλωσε ο Λε Μαίρ αναφερόμενος στις ψηφοφορίες της Δευτέρας. “Είναι καλή ιδέα να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και να προκαλέσουμε πολιτική αναταραχή για τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων; Η απάντηση είναι σαφώς όχι”, πρόσθεσε.

/ AP

Ο Μακρόν έχει βάλει σκοπό του να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη και να επεκτείνει τις εισφορές για πλήρη σύνταξη, για να μεταρρυθμίσει, όπως ισχυρίζεται, το συνταξιοδοτικό σύστημα. Η μεταρρύθμιση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δεύτερης θητείας του Γάλλου προέδρου και η αποτυχία της να περάσει θα είχε επιπτώσεις για το υπόλοιπο της θητείας του.

Εν μέσω ξεσπάσματος οργής στο κοινοβούλιο, η Μπορν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει τη νομοθεσία χωρίς ψηφοφορία, θέολοντας με τον τρόπο αυτό να βάλει τέλος σε εβδομάδες έντονης συζήτησης. Με την επίκληση του άρθρου 49.3, ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα για πρόταση δυσπιστίας εντός 24 ωρών.

Όλα τα μάτια στραμμένα στους συντηρητικούς

Το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν έχασε την πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους και έχει αντιμετωπίσει αρκετές προτάσεις δυσπιστίας τους τελευταίους μήνες. Σε ένδειξη της βαθύτερης κρίσης στη Γαλλία, είναι η πρώτη φορά που τα διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν μαζί πρόταση δυσπιστίας.

Την Παρασκευή μια μικρή κεντρώα ομάδα της αντιπολίτευσης κατέθεσε διακομματική πρόταση που υποστηρίζεται από αριστερά κόμματα, η οποία αναμένεται να λάβει επίσης την υποστήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αφού η επικεφαλής του, Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει “όλες τις προτάσεις δυσπιστίας”.

“Η ψήφιση αυτής της πρότασης θα μας επιτρέψει να δώσουμε ένα έντιμο τέλος σε μια βαθιά πολιτική κρίση”, δήλωσε ο κεντρώος βουλευτής Μπερτράν Πανσέρ καθώς κατέθεσε την πρόταση.

/ AP

Οι αντίπαλοι του Μακρόν χρειάζονται την υποστήριξη 287 βουλευτών για να ανατρέψουν την κυβέρνηση – ένας πήχης που δεν είναι πιθανό να περάσουν, δεδομένων των βαθιών πολιτικών διαιρέσεων στο κοινοβούλιο. Η Εθνοσυνέλευση είναι διχασμένη μεταξύ του συνασπισμού της Αναγέννησης του Μακρόν, του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού και του αριστερού συνασπισμού Nupes.

Εκτός από την υποστήριξη της αριστεράς και της ακροδεξιάς, μια διακομματική πρόταση θα χρειαζόταν την υποστήριξη 27 συντηρητικών βουλευτών των Les Républicains για να περάσει. Αλλά μόνο 10 σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης, δήλωσε συντηρητικός βουλευτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος σε συνέντευξή του στο Playbook Paris όπως αναφέρει το POLITICO.

Οι βουλευτές αναμένεται επίσης να ψηφίσουν για μια δεύτερη πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί από τον Εθνικό Συναγερμό, η οποία θεωρείται ευρέως ως απίθανο να περάσει.

Εάν η κυβέρνηση επιβιώσει των ψηφοφοριών τη Δευτέρα, θα συνεχίσει να είναι αντιμέτωπη με το κύμα διαδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες και για αυτή την εβδομάδα και τον κοινωνικό αναβρασμό. Την Παρασκευή, το αριστερό συνδικάτο της CGT κάλεσε σε “ορατές δράσεις” ενόψει της ημέρας πανεθνικών διαδηλώσεων και απεργιών που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα