Η Ρωσία “αδειάζει” τον Ερντογάν: “Δεν έχουμε επίσημη πρόταση διαμεσολάβησης με την Ουκρανία”

Η Ρωσία “αδειάζει” τον Ερντογάν: “Δεν έχουμε επίσημη πρόταση διαμεσολάβησης με την Ουκρανία”
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AP Photo/Franc Zhurda)

Τους ισχυρισμούς για πρόταση διαμεσολάβησης του Ερντογάν με την Ουκρανία, διαψεύδει το Κρεμλίνο. "Δεν έχουμε λάβει επίσημη τουρκική πρόταση".

Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει επίσημες προτάσεις από την Τουρκία σχετικά με την προτεινόμενη διαμεσολάβηση της για την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης και δεν προετοιμάζει συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε ενδιαφέρον για την ιδέα της Άγκυρας να προσκληθούν εκπρόσωποι του Ντονμπάς, της ρωσόφωνης δηλαδή περιφέρειας στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ακούμε κυρίως δηλώσεις, που γίνονται από την Άγκυρα. Μπορούμε να χαιρετίσουμε κάθε προσπάθεια διευθέτησης της κατάστασης στην Ουκρανία. Ακούσαμε επίσης δηλώσεις ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι έτοιμοι να καλέσουν εκπροσώπους του Ντομπάς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Δώσαμε προσοχή σε αυτό», είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει γνωστό πώς αντιμετωπίζει το θέμα η ουκρανική πλευρά.

Το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε προετοιμασία για διμερή συνάντηση Πούτιν και Ζελένσκι με μεσολάβηση του Ρ.Τ.Ερντογάν, αλλά ούτε υπάρχουν στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, αν και «μπορούν να γίνουν γρήγορα όταν χρειαστεί», είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη.

Ουκρανία: Έκτακτες συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας στη Γενεύη υπό τον φόβο εισβολής

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να έχουν συνομιλίες αργότερα στη Γενεύη εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Την Πέμπτη ο κ. Μπλίνκεν προειδοποίησε τη Μόσχα για σοβαρές συνέπειες εάν κάποια από τις δυνάμεις της περάσει τα σύνορα.

Η Ρωσία έχει 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, ωστόσο αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατυπώσει αιτήματα προς τη Δύση, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Θέλει επίσης η δυτική αμυντική συμμαχία να εγκαταλείψει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην ανατολική Ευρώπη, αλλά δεν έχει λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις.

Οι συζητήσεις μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, όπως αναφέρει το BBC, ακολουθεί τις κινήσεις του Μπλίνκεν που υποστηρίζουν τους συμμάχους των ΗΠΑ για κυρώσεις κατά του καθεστώτος Πούτιν.

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει ήδη εξέγερση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι από το 2014, και προσήρτησε την Κριμαία, αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής. Ωστόσο το Κρεμλίνο επιμένει σε γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλειά του, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο NATO και ότι η Συμμαχία δεν επιδιώκει να επεκταθεί σε αυτό που η Ρωσία θεωρεί δική της σφαίρα επιρροής.

Μετά από συζητήσεις στο Βερολίνο με Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους την Πέμπτη, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι αν επιτραπεί μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα μας έσερνε όλους πίσω σε μια πολύ πιο επικίνδυνη και ασταθή εποχή, όταν αυτή η ήπειρος και αυτή η πόλη, χωρίστηκαν σε δύο… με την απειλή του ολοκληρωτικού πολέμου να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων».

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν πει ότι ο κ. Μπλίνκεν θα επιδιώξει να προσφέρει στον Λαβρόφ μια «διπλωματική οδό εκτός ράμπας» για να αμβλύνει τις εντάσεις.

Τα σχόλιά του ήρθαν αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη προέβλεψε ότι η Ρωσία «θα προχωρήσει» στην Ουκρανία και προειδοποίησε για «καταστροφή για τη Ρωσία».

Αλλά φάνηκε επίσης να προτείνει ότι μια «μικρή εισβολή» θα μπορούσε να προσελκύσει μια πιο αδύναμη απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Το μήνυμα προκάλεσε την αντίδραση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έγραψε στο Twitter: “Δεν υπάρχουν μικρές εισβολές. Όπως δεν υπάρχουν μικρά θύματα και μικρή θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων”.

Μιλώντας μαζί με τον κ. Μπλίνκεν, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δεσμεύτηκε για άμεση δράση ενάντια σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή και δεν απέκλεισε την επιβολή μέτρων που «θα μπορούσαν να έχουν οικονομικές συνέπειες για εμάς».

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, κάλεσε επίσης τον Πούτιν «να απομακρυνθεί και να υποχωρήσει από την Ουκρανία προτού κάνει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος» που θα οδηγούσε σε τρομερές απώλειες ζωών.

Σε μια ομιλία της την Παρασκευή στο Σίδνεϊ, προέτρεψε τις δυτικές δυνάμεις να «ενταθούν» και προειδοποίησε ότι τα αυταρχικά έθνη «ενθαρρύνονται με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προμήθευε στην Ουκρανία επιπλέον στρατεύματα για εκπαίδευση και αμυντικά όπλα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version