Ουκρανία: Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ προειδοποίησε τη Ρωσία “να υποχωρήσει πριν κάνει ένα τεράστιο λάθος”

Ουκρανία: Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ προειδοποίησε τη Ρωσία “να υποχωρήσει πριν κάνει ένα τεράστιο λάθος”
Ρωσικός στρατός AP

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα οδηγήσει παρά σε μια περίπλοκη κατάσταση και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας κάλεσε σήμερα τη Ρωσία “να συγκρατηθεί και να υποχωρήσει από την Ουκρανία προτού κάνει ένα τεράστιο, στρατηγικό λάθος”.

“Μαζί με τους συμμάχους μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και να καλούμε την Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση και να δεσμευθεί σε εποικοδομητικές συνομιλίες”, τόνισε η Τρας από το Σίδνεϊ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αυστραλία.

“Το Κρεμλίνο δεν έχει μάθει τα μαθήματα της Ιστορίας”, πρόσθεσε. “Μια εισβολή δεν θα οδηγήσει παρά σε μια φοβερά περίπλοκη κατάσταση και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως γνωρίζουμε από τον πόλεμο των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν και τη σύγκρουση στην Τσετσενία”, προειδοποίησε η Τρας.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών ελπίζει να εκμεταλλευθεί την επίσκεψή της στην Αυστραλία για να ενισχύσει τις σχέσεις του Λονδίνου με την Καμπέρα στον στρατιωτικό, τεχνολογικό και οικονομικό τομέα, προκειμένου να θεμελιώσει τη στρατηγική της “Παγκόσμιας Βρετανίας” μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Η Τρας καλεί τις δυτικές δημοκρατίες να συνεργαστούν

Από το Σίδνεϊ η Τρας κάλεσε τις δυτικές δημοκρατίες να συνεργαστούν πιο στενά με την Αυστραλία και άλλους συμμάχους τους στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού προκειμένου να “αντιμετωπίσουν τους παγκόσμιους επιτιθέμενους”, οι οποίοι “έχουν αποθρασυνθεί με πρωτόγνωρο τρόπο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο”.

“Επιζητούν να εξάγουν τη δικτατορία ως υπηρεσία σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό τον λόγο καθεστώτα όπως αυτό της Λευκορωσίας, της Βόρειας Κορέας και της Μιανμάρ βρίσκουν τους πιο στενούς συμμάχους τους στη Μόσχα και το Πεκίνο”.

Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον επανέλαβε την έκκληση της Τρας “ο ελεύθερος κόσμος να μην υποχωρήσει”.

“Όταν βλέπουμε τη Ρωσία να ενεργεί όπως το κάνει, αυτό ενθαρρύνει άλλους τυράννους και άλλες δικτατορίες να κάνουν το ίδιο, κυρίως αν δεν υπάρχει αντίδραση από τον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο Ντάτον μιλώντας στο δίκτυο SevenNetwork.

“Χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν και αυτό δεν είναι κάτι που κανείς δεν εύχεται να συμβεί. Η αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων (σ.σ. στα σύνορα με την Ουκρανία) είναι απίστευτα ανησυχητική”, τόνισε.

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Γερμανία για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση εισβολής

Άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης” της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας ζήτησαν από τη Ρωσία οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν ταχύτατες και σοβαρές συνέπειες – οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές.

Οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν για μία ακόμη φορά ότι η προτιμώμενη οδός είναι αυτή του διαλόγου και της διπλωματίας και κατέστησαν σαφές ότι ΗΠΑ, Ευρώπη και G7 συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και θα δράσουν σε συνεργασία.

«Ζητούμε άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης. Κάθε περαιτέρω επιθετικότητα, θα φέρει και σοβαρές συνέπειες, οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Για τους Ευρωπαίους δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από τη διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρο – θέμα υπαρξιακής σημασίας- και θα την υπερασπιστούμε ακόμη και με οικονομικό κόστος», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ και διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον συμφωνούν ότι μόνο ο δρόμος της πολιτικής και του διαλόγου μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. «Η ρωσική στάση μιλά δυστυχώς διαφορετική γλώσσα», ανέφερε η υπουργός.

«Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι δυτικοί εταίροι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι κατά της ρωσικής επιθετικότητας», τόνισε από την πλευρά του και ο ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα